CPU do stacji roboczej - Intel Core Ultra 9 285K vs AMD Ryzen 9 9950X vs AMD Ryzen 9 9950X3D

Mam ciężką decyzję do podjęcia. Muszę zrobić upgrade PCta i kompletnie nie wiem na jakie CPU się zdecydować bo niestety trafiłem na beznadziejny okres w branży.

Potrzebuję czegoś pod następujące zastosowania:

• montaż filmów i ich rendering w Premiere Pro i After Effects
  • uruchamianie modeli LLM lokalnie
  • praca z virtualkami i kontenerami
  • programowanie
  • granie

Na ten moment chyba nic poza tą trójką nie wchodzi w grę, nie chcę iść wyżej w Xeon albo Threadripper bo to nie ten budżet. A oto co myślę o poszczególnych modelach:

• Intel Core Ultra 9 285K
    Premiera i wydajność to jakieś nieporozumienie, dodatkowo nie wiadomo czy socket będzie dalej rozwijany/wspierany (czy pojawią się kolejne procesory). Cyrk z seriami 13 i 14 który wyszedł w sierpniu (co przesunęło mój upgrade swoją drogą)

• AMD Ryzen 9 9950X
    Mam mieszane uczucia co do AMD, od dłuższego czasu wybierałem Intele bo się lepiej mi sprawdzały w moich zastosowaniach i ciężko mi tak zmienić obóz (mam wątpliwości) chociaż nie jestem fanbojem żadnej ze stron. Po prostu zastanawiam się jak z optymalizacją produktów adobe pod tą platformą, zawsze mówiło się, że adobe optymalizuje soft głównie pod Intela.
    Wydajnościowo wypada gorzej niż 14900k.

• AMD Ryzen 9 9950X3D
    Tutaj to jedynie kwestia tego czy czekać aż wejdą do sklepów. Minus dla tego cpu jest taki, że nie lubię kupować pierwszych sztuk które wyszły z fabryki przed jakimiś testami i ewentualnymi poprawkami. Poza tym pamięć 3D raczej przyniesie wzrost jedynie w grach

• Intel Core i9-14900K
    Fajnie stoi cenowo i nadal wypada lepiej nawet od 9950X, ale jest to starsza konstrukcja, już raz popełniłem błąd decydując się na starszą generację CPU składając kompa i drugi raz tego nie zrobię. Fakt wtedy miałem też dodatkowy powód i patrząc przez pryzmat tego powodu było to dobre rozwiązanie.

Do CPU wrzucę na początek RTX2080S, a po premierze serii 5000 zależnie od cen celuję w RTX5080. Do tego potrzebuję minimum 64 GB, ale raczej nie będę się bawił w minimum i od razu planuję zamknąć maksa czyli 192GB.

Więc który CPU w sumie wybrać? Roku czekać nie mogę niestety na kolejne premiery co byłoby chyba najlepszym rozwiązaniem w obecnych czasach.

PS. Wspomniałem o tym że to upgrade, w sumie to nie do końca bo z obecnego PCta to w sumie przenieść będę chciał tylko tymczasowo GPU i może dyski, chociaż i tutaj rozważę ich odświeżenie lub dołożenie nowych. Więc upgrade z przymrużeniem oka.

Ja bym postawił na AMD Ryzen 9 9950X3D - instrukcje AVX-512 dają mu przewagę nad desktopowymi Intelami w obróbce filmów a duży cache daje mu przewagę nad pobratymcem 9950X w grach. Premiera marzec 2025.

2 polubienia