CPU-Z - prędkość RAM

Aktualizowałem BIOS. Wszystko przebiegło bez problemu. Włączyłem profil XMP pamięci i mam pytanie czy taki CPU-Z lub HWiNFO powiniem pokazywać prędkość podzieloną przez pół? Moje kości teoretycznie powinny mieć 6000MHz, a programy pokazują 3000 (BIOS i CPU-Z pokazują, że XMP działa).

DDR - pamięć „podwójnej przepustowości".

Te Twoje 6000 to wartość marketingowa :P. Faktycznie pamięć pracuje na 3000. Tyle, że dane są przesyłane 2x na cykl zegara (na zboczu narastającym i opadającym sygnału).

Wymienione programy pokazują faktyczną prędkość a nie wizję marketingu.
Zamiast podawać faktyczną prędkość 3000 w MHz podaje się 6000 ale w MT/s.

MT/s to megatransfer na sekundę.
Efektywna prędkość (MT/s) = 2×rzeczywisty zegar (MHz)

innymi słowy mam wszystko poprawnie ustawione. Dziękuję

Tak.

@Wredzia wg mnie tej jednostki mega transfer nie powinno być!

Gigatransfer x4? :d
Bez sensu? Kasa aby idzie.

Jeśli już to x1000.

Generalnie nigdy nie interesowały mnie „cyferki” na opakowaniu. Temat wydajności pojawił się wraz z niespójnością wskazań programów diagnostycznych… (tu dobrze wskazuje)
image
(poza tematem strona ASUS dziś zwariowała. Odnośnik, na którym sprawdzałem czy pojawiła się nowa wersja BIOS kieruje mnie na jakiś dziwny laptop)

Jeszcze raz dziękuję za pomoc

A no właśnie, że nie dobrze.
**wmic memorychip get Speed** pokazuje maksymalną prędkość, na jaką moduł RAM jest zaprojektowany (według SPD) - a niekoniecznie faktyczną prędkość, z jaką RAM działa w danym momencie.

Prawdę się dowiesz z PowerShell:

Get-CimInstance Win32_PhysicalMemory | Select-Object Speed, ConfiguredClockSpeed, ConfiguredVoltage

Poda możliwości pamięci, realne ustawienie i napięcie.

…a i jeszcze raz dziękuję. Dowiedziałem się czegoś nowego. Na naukę, podobno, nigdy za późno.

Dodam też, że narzędzie wmic zostanie wkrótce wycofane z Windowsa :slight_smile: