Cześć,
Mam do upgradu komputer PC. Wywalamy wszystko podstawowe tj. CPU, RAM, płytę i zasilacz. Zostaje GTX 1050Ti 4GB, dysk SSD 240GB i HDD 1TB oraz peryferia jak napęd i karta Wi-Fi na USB.
Do wydania na te 4 rzeczy jets około 3000zł (z małą elastycznością). To co znalazłem jako powiedzmy “zestaw” t:o:
Z tym, że zasilacz z tej samej serii, ale 650W. Chłodzenie zostaje z poprzedniego zestawu, gdzie jest Spartan 3 PRO HE1024. Powinno chyba dac rade i pasować jak sprawdzałem.
tera zpytanie do Was. Czy RAM pasuje, bo czytałem o jakichś profilach XMP, ale nie bardzo to ogarniam. Komputer generalnie do wszystkiego w tygodniu, w weekendy do pogrania. Ogrywane tytuły takie jak Wiedźmin 3, Far Cry, Skyrim, Lords of The Fallen, Grid, Assasins Creed, jakieś inne ścigałki. Z programów grafika rastrowa i wektorowa, czasem jakaś mała obróbka czy konwersja filmów. Czasem jakaś maszyna wirtualna może się trafić do przetestowania jakiegoś rozwiązania.
Teraz temat AMD. Obstawiałem tutaj Ryzen 7 2700X (nie dobierałem płyty i RAMu, bo na AMD nie znam się z bardzo). Obejrzałem trochę filmów np.
Doszedłem do takich wniosków (nie wiem czy dobrych ;p)
Do obsługi aplikacji i ogólnie komputera Ryzen wygrywa, ale w samych grach zostaje w tyle. Podobno jest bardziej proądożerny i potrzebuje “lepszych” pamięci, aby działać sprawniej i jest więcej problemów ze sterownikami. Może ktoś ma i coś powie. Cenowo wychodzi o 170 zł na korzyść Ryzena, ale czy warto zakładając, że komputer podziała kilka lat?
Teraz temat 9-tej generacji:
Warto wg Was?
Ogólnie to co sądzicie o temacie, jakieś porady, sugestie, opinie? Wybralibyście jakieś inne podzespoły, te sa ok, nie są ok?
pozdrawiam