Creative EAX a Windows 7


(m.b) #1

Witam :slight_smile:

W Windows Vista efekt EAX można było uzyskać tylko w grach.

A CMSS2 i Stereo Surround w ogóle nie dało się uzyskać.

Czy w Windows 7 będzie podobnie?

Dzięki z góry za odpowiedz :wink:

Pozdrawiam :wink:


(kamil_w) #2

No nie masz racji. Miałem jakiś czas do czynienia z Vistą i zarówno CMSS jak i Stereo Surround dało się ustawić. Nie napiszę ci jak, bo nie mam Visty zainstalowanej u siebie w chwili obecnej, ale na pewno gdzieś w ustawieniach aplikacji od Creative.


(m.b) #3

Chodziło mi o to, żeby dźwięk generowany pod Windows Vista był taki sam jak pod XP. To co dało się uzyskać pod Windows Vista było zdecydowanie gorszej jakości.

Przy okazji zapytam się o jeszcze jedną rzecz :slight_smile: W Windows Vista był DRM, czy w Windows 7 też jest?


(kamil_w) #4

Co do jakości dźwięku nie odczułem kompletnie różnicy pomiędzy XP a Vistą. W obu przypadkach korzystałem z karty SoundBlaster Audigy SE (LS) oraz z zestawu 5.1 Creative T5900 oraz słuchawek CX300 firmy Sennheiser.

Zarówno w Viście jak i XP miałem ustawione 24bitowe brzmienie oraz próbkowanie na poziomie 48000Hz. Jako odtwarzacza używałem WinAMP'a z DFX'em i bez, a także JetAudio z funkcją BBE/BBE Vive i bez nich.

A jeśli mowa o DRM, to nie wiem czy w wersji finalnej jest DRM, bo w betach sprawiał on użytkownikom mnóstwo problemów, a i same firmy fonograficzne rezygnują z tej technologii. Nawet jeśli jest DRM, to jest też na to sposób:


(m.b) #5

U mnie w Windows 7 mam do wyboru tylko CMSS

eax.png

W Windows XP miałem zawsze ustawione Stereo Surround, a teraz trochę mi tego brakuje :wink:

Dziwi mnie też jeszcze jedna rzecz: pod napisem Select Device nic nie można wybrać, taki mały bug.


(kamil_w) #6

A wypróbuj program jetAudio. Ma on wbudowaną obsługę Stereo Surround.


(Thunderbolt) #7

Z tego co pokazujesz to wychodzi, że to nie bug tylko sterowniki się źle zainstalowały. Ja mam X-fi Titanium Fatal1ty Pro i głośniki 5.1 Inspire T6100, oraz headset Creative Fatal1ty Gaming Headset (ten starszy, bez wbudowanego X-Fi) i w żadnej konfiguracji nie miałem najmniejszych problemów z jakimikolwiek ulepszczaczami dźwięku w Win7 Beta i RC. Wszystko działało u mnie tak jak na Viscie.


(m.b) #8

Na początek odinstalowałem sterowniki a potem zainstalowałem je ponownie. Nic to nie dało, wciąż do wyboru było tylko CMSS.

Pomyślałem, że to może wina Windows 7, więc przeinstalowałem go, mam wersję 32bitową. Po instalacji sterowników nic sie nie zmieniło.

Nie wiem już, gdzie tkwi bład. Dodam tylko, że na Windows XP miałem do wyboru Stereo Surround i działały wszystkie efekty EAX.

Mam jeszcze dwa pytania. Jaka karta dźwiękowa Creative'a jest w pełni zgodna z Windows Vista\7 i działa na niej EAX?

Czy do uzyskania EAX muszę coś kombinować z ALchemy?


(Agntx) #9

Koledzy wyżej twierdzący o normalnej pracy kart Creative i jej ulepszaczy pod Win7 zmylają :wink: Sam mam (i sąsiad) podobny problem i jedynie to trzyma mnie przy XP. Nie po to kupowałem markową kartę dźwiękową, by słuchać tak zniekształconej muzy pod nowym systemem. Dźwięk się gubi, wokale skaczą pomiędzy przednimi głośnikami, a tylne grają praktycznie w full range - masakra normalnie, nie da rady słuchać.

Efekty CMSS i Surround są do niczego, co więcej, sporo opcji jest zablokowanych. Nie wiem, jak jest z grami, nie sprawdzałem, ale zapewne trzeba zainstalować Alhemy. Creative dało ciała ze sterami, a M$ niepotrzebnie przeskoczył na inny rodzaj supportu sprzętu (choć to było nieuniknione).

Obawiam się, że żadna, jeśli chcesz mieć support od CMSS i Surround, jak w XP.


(system) #10

Witam:) Posiadam karte dźwiękową Creative X-Fi Titanium Fatal1ty Professional Series i u mnie wszystko działa poprawnie na Windows 7 x64 bit :slight_smile:


(Newton) #11

U mnie wszystko działa na karcie X-fi extreme gamer.

I surround...i efekty EAX.


(Agntx) #12

Cóż, pozostaje mi tylko stwierdzić, że używacie kompa do słuchania polifonii, mp3 w wrzutowej jakości i grania w pasjansa :stuck_out_tongue: No chyba, że przyzwyczailiście się do dźwięku ze sterowników napisanych pod Vistę...

Niestety, ale opisany przez autora tematu, jak i przeze mnie, problem istnieje oficjalnie na forach Creative'a i na dzień dzisiejszy seria kart dźwiękowych tego producenta nie nadaje się ani do muzyki, ani do gier, gdy posiada się system 5.1 i chciałoby się korzystać z dobrodziejstw Vista/7. W NT 6.x jest to zdecydowanie gorszej jakości dźwięk niż w NT 5.x.

----- EDIT -----

Taka istotna errata. Osobiście ja, i wiele innych osób, preferuję system "Stereo Xpand", ponieważ jest zachowana pełna ścieżka stereo w muzyce, zaś na tylne i centralny głośnik idzie wtedy tylko pogłos. W Vista i 7 przy użyciu "Stereo Xpand" tak jakby nie były filtrowane dźwięki i przy podkładzie basowym czy większej ilości dźwięków, wokal (i nie tylko on) doszczętnie się gubi i lata jak wściekły po wszystkich głośnikach, kompletnie rozwalając bas z subwoofera (dajmy na to wokal, który normalnie idzie w stereo, w Vista oraz 7 dochodzi tylko z centralnego!).

Więc siłą rzeczy będę musiał się przyzwyczaić do funkcji "Stereo Surround" i przygasić ją do 35% - wtedy da się słuchać muzyki (my mistake - nie zauważyłem, że kolegom powyżej chodziło właśnie o ten tryb). Wielka szkoda, że w sterach od Creative'a nie ma regulacji mocy głośników 5.1, wtedy byłby całkowity luksus.

Sorry za zamieszanie i mam nadzieję, że innym się te informację przydadzą, bo sam przez tylko ten kiepski dźwięk nie kupiłem Win7 w preorderze.


(Gruszka Karol) #13

Witam, mam problem związany z pełnym wykorzystaniem swoich głośników. W dniu wczorajszym zainstalowałem Windowsa 7, dalej instalowałem sterowniki dla karty sound blaster 5,1 vx. Sterowniki które chciałem zainstalować z płyty dołączonej do karty dźwiękowej nie były kompatybilne z Windows 7. W końcu na stronie creativa znalazłem sterowniki które powinny być kompatybilne z windowsem 7. Rzeczywiście karta została zainstalowana pomyślnie, pojawił się dźwięk, jednak tylko w dwóch głośnikach i w subwooferze, reszta głośników tzn. centralny i dwa tylne nie działają, co dziwne kiedy konfiguruje urządzenie w narzędziu "konfiguracja głośników" wybieram 5,1 surround i naciskając przycisk testuj działają wszystkie, jednak słuchając muzyki działają tylko 2 plus subwafer. W ustawieniach głośności pojawiła się również zakładka sound blaster oraz przycisk settings jednak kiedy próbuje uruchomić ów przycisk ten odpowiada mi takim komunikatem "The audio device supported by this application is not detected. The application will exit", będę bardzo wdzięczny za pomoc, dodam że sterowniki które aktualnie zainstalowałem to: P17X_SupportPack_2_7.exe link do strony z której pobierałem te sterowniki to : http://forums.creative.com/t5/Sound-Blas...m-p/553341

Karta której używam to: Sound Blaster 5.1 vx

Jeszcze raz dzięki za ewentualną pomoc :slight_smile: .


(kamil_w) #14

A jak piszę, że drażniące jest to, że ludzie nie używają wyszukiwarki, to wyzywają mnie od najgorszych. ;/

Proszę:http://forum.dobreprogramy.pl/problem-dzwiekiem-t230659.html

w tym temacie również się wypowiadałem.

Muzykę masz w stereo, a głośniki masz 5.1, czyli dolby. Musisz rozesłać sygał stereo na nieużywane głośniki. Jak? Tak jak w temacie, którego link ci podałem.


(Dwodnicki) #15

Ja mam SB Audigy(nie pamiętam jaką wersję mam LS bodajże, kiedyś kupiłem ją za 90zł w sklepie) i musiałem ją wyciągnąć bo same problemy w windowsie7, aplikacja creative nie działa, kumpel mi ściągnął P17X_SupportPack_2_7.exe instalowałem to ale dalej mi wyskakiwało że nie widzi sterowników i obsługującej kart dźwiękowej. Więc by się nie wkurzać itp, to mam zintegrowany, do tego raz uruchamiam kompa a tu nagle brak audigy i ponowny restart kompa pokazał w systemie kartę dźwiękową. Będzie mi jedynie EAX'a brakować, a mam głośniki x540 logitecha 5.1.

A nie będę dla SB instalować widnowsa xp bo stracę dx10/11 a tak mogę all dać na maxa w grach i hula.

Pozdro


(kamil_w) #16

No nie wiem. Ja również miałem Audigy LS, instalowałem sterowniki ze strony producenta i karta działała stabilnie. Jedyne co mnie drażniło to to, że funkcjonalność karty została ograniczona, bo wiele funkcji było niedostępnych.


(george32801) #17

Przepraszam za odkopywanie tematu, ale jest wyjście - Zainstalujcie sobie sterowniki modyfikowane PAX (są i na X-Fi i Audigy)! WSZYSTKO działa jak należy, a jakość dźwięku w końcu wróciła do normy na Win7 (a nawet można powiedzieć, że i lekko w górę :wink: )

Tu ich forum: http://www.hardwareheaven.com/pax-drivers/

A tu Download: http://www.hardwareheaven.com/pax-drive ... ods-2.html (Trochę trzeba poszukać, ale pamiętajcie by znaleźć odpowiednią wersje do swojej karty o najwyższym numerku. Jak są dostępne bierzcie całe "Software Suite Edition" - są to modyfikowane sterowniki wraz z wszystkimi programami producenta, zmodyfikowane tak by wszystko działało)


(Gural7) #18

Instalujesz Creative Alchemy i masz dostęp do EAX w Vista/7,ale fakt faktem sam korzystam z Paczki sterowników Roba.


(george32801) #19

A tak przy okazji na stronie creative, w dziale download jest nowy ALchemy (w końcu) ale w wersji Beta. Poprawili niby parę rzeczy a przede wszystkim rozszerzyli listę gier współpracujących z ALchemy.