Creative Sound Blaster Live 5.1- sterownik nie wykrywa karty


(Zmajzlik Zmajek) #1

Witam!

Dostałem od znajomego tego Creativa, pilnie potrzebowałem karty, lecz niestety nie mogę zainstalować żadnych sterowników ponieważ nie "czyta" karty.

Mam Windowsa 7 64bit.

Prosiłbym o szybką pomoc, z góry dziękuję.

Pozdrawiam


(JNJN) #2

sterowniki-creative-sound-blaster-live-t523134.html

http://www.windows7.pl/forum/index.php/ ... 058.0.html


(Zmajzlik Zmajek) #3

Może trzeba ją jakoś włączyć w BIOSie? Spróbuję ją przepiąć do innego slotu jeszcze.. ale nie wiem.


(JNJN) #4

Zmień slot PCI na inny.

A jesteś pewien, że karta sprawna?

Odinstaluj oprogramowanie obecnej karty muzycznej, zrób czystkę w systemie. Jak masz kartę zintegrowaną WYŁĄCZ ją w biosie i dopiero się baw.


(Zmajzlik Zmajek) #5

Co do sprawności karty - nie jestem pewien. Zmieniłem slot PCI, wyłączyłem zintegrowaną w BIOSIE, czystka w systemie również zrobiona. Nadal wyskakuje ten sam błąd, spróbuję ją podpiąć do innego kompa, ale to dopiero jutro bo dziś już nie dam rady.. Jeżeli ktoś wie:

Mam mikser Reloop RMX20 BlackFire - podczas gry jeden kanał gdy line fader jest na 100% (suwak dosunięty do samej góry - funkcja if reverse wyłączona) słychać bardzo cicho - gain 5, master 5, cue level 5. To jakoś udało się ominąć i mam teraz problem taki: podczas robienia przejścia z drugiego kanału, mimo wyciszonych bassów itd.. nadal słychać (Linefader również na 0, if reverse - wyłączone). I teraz takie pytanie, czy zepsuty jest mikser czy moja karta dźwiękowa? Dodam, że gram na rozdzielaczu na jacka bo czarne wejście w karcie również nie działa - na przednim wejściu jest to samo.


(JNJN) #6

Spróbuj innych sterów, odmian tej karty było trochę, jak pamiętam powinna mieć na laminacie dodatkowe numery (model numer). Jak znajdziesz napisz.


(Zmajzlik Zmajek) #7

SB0220 numer modelu. Sprawdzałem SlimDriverem i nie wykrywa w ogóle karty.


(JNJN) #8

Więc trzeba szukać steru konkretnie do tego modelu i win7 64. Może być problem ze sterami.

http://www.mikiziko.fora.pl/poradniki,3 ... t,815.html


(Zmajzlik Zmajek) #9

Tak wygląda karta w menadżerze urządzeń, kX nadal nie wykrywa.. Szukałem innych sterowników - żadne nie działają..


(falcon89) #10

Podaj Identyfikatory sprzętu (zakładka Szczegóły, kliknij prawym, Kopiuj i wklej na forum).

-- Dodane 03.09.2013 (Wt) 15:44 --

Sprawdź http://forums.creative.com/showthread.php?t=698996


(Zmajzlik Zmajek) #11

Jak się nie mylę to ściągałem te sterowniki, ale spróbuję jeszcze je sprawdzić.


(falcon89) #12

To nie jest karta dźwiękowa,

To jest sterownik ACPI (płyta Asus?).

Czy karta jest na pewno sprawna?

Przeczyść port PCI.

W Menadżerze urządzeń wejdź w Widok i zaznacz Pokaż ukryte urządzenia, sprawdź czy jest karta dźwiękowa lub jakieś nierozpoznane urządzenie.


(JNJN) #13

Praktycznie te karty skończyły żywot na systemie XP. Użytkownicy piszą, że można je zmusić do pracy na nowszych systemach, ale 32 bitowych, z 64 jest problem, ale szukaj i próbuj.


(Zmajzlik Zmajek) #14

Kartę udało się w końcu zainstalować ale zamiast dźwięku jest "charczenie/piszczenie" i praktycznie co chwile wywala Bluescreen.


(Fafrocel) #15

Mam starego Soundblastera live! i działa bez problemu na nowym windows 8 64 bit. Oczywiście trzeba użyć alternatywnych sterowników, ja używam KX.


(Zmajzlik Zmajek) #16

Ok, zainstalowałem KX i w Menadżerze Urządzeń karta nie jest przypisana do kontrolerów dźwięku. Podłączone słuchawki do niej też nie działają.