Cron - Linux Ubuntu

Cześć, robiłem 3 tygodnie temu system w wirtualce ze skryptem robiącym backup… i dodałem to do crona działało. Dzisiaj musiałem zrobić nową maszynę coś zapomniałem, skrypt od backupu zapisałem i go mam jak ręcznie go uruchamiam działa ale,ustawienia crona zapomniałem…
dodaje tak… nie robi backupu… podpowiedzcie co wpisałem źle

" */10 * * * root /bin/sh /home/serwer/backupskrypt.sh"

Na pierwszy rzut oka brakuje 1 * - powinno być 5. Nie jestem pewny co do /bin/sh raz czy to poprawna nazwa powłoki, dwa czy to powinno się tutaj znaleźć. Owszem zależy od skryptu, ale to w nim powinna być informacja o potrzebnej powłoce.

Skrypt : /usr/bin/mysqldump BAZA cd… :d

masz spację w sh. Niegrzeczny chłopczyku

Nie napiszę rozwiązania, ale poradzę Ci jak debugować problemy z cronem w sytuacji, kiedy coś nie działa:

1. Sprawdź, czy jesteś w stanie uruchomić skrypt ręcznie, korzystając z pełnej bezwzględnej ścieżki
  2. Jeśli tak, sprawdź, czy skrypt może uruchomić użytkownik pod którym działa cron (np. przez zapis whoami do pliku żeby zweryfikować użytkownika, a następnie przełączenie się na niego i uruchomienie skryptu)
  3. Kodowanie daty i godziny wykonania zadania sprawdzisz tu: https://crontab.guru
  4. Do testów ustaw sobie datę np. co 5 minut, żebyś nie musiał za długo czekać, dopiero jak wszystko będzie działać przestawisz na docelową
  5. Zapisuj logi z wykonania przez dopisanie na końcu polecenia przekierowania do pliku: >> /home/user/cronlog.log 2>&1 bo może się okazać, że skrypt się nie wykonuje wyrzucając błąd który nie jest nigdzie zapisywany
1 polubienie

sluszna uwaga. brakuje jednej pozycji * poza tym nie widze potrzeby pisania “root i /bin/sh”

Ruszyło :smiley: dzięki za pomoc