Witam!
Nie będę się rozpisywać zbyt dużo bo nie o to chodzi. Mało kto widzę robi crossfire bo wiele osób wciąż sądzi że to jest mało potrzebne i niech tak dalej będzie ale jednak wolałem sam sprawdzić jak to wygląda…
Historia ma się tak - po pierwsze mój zestaw który posiadam to:
System - Win 7 x64 > tak mam najnowsze stery.
Typ procesora AMD Athlon II X3 435
Nazwa płyty głównej Asus M4A77TD Pro
Pamięć fizyczna 4096 MB
DIMM1: Kingston 99U5458-002.A00LF 2 GB DDR3-1333
DIMM2: GoodRAM GR1333D364L9/2G 2 GB DDR3-1333
Ekran:
Karta wideo [HIS] ATI Radeon HD 4800 Series (512 MB)
Karta wideo [Gainward] ATI Radeon HD 4800 Series (512 MB)
Zasilacz ModeCom 530W
Dalej wygląda to tak - na początku nie chciało działać zbyt dobrze na myśli mam to że mimo wszystko że spadków napięć nie było na samym zasilaczu to podczas uruchamiania ETS 2 komputer się wyłączał… po czym za aplikowałem drugi mostek CrossFire do tych kart tak dla samego sprawdzenia o dziwo problem się rozwiązał [wcześniej jednak dostawałem komunikat o BSOD 124 < czy jakoś tak] wielkie zdziwienie z mojej strony że to była kwestia mostka.
Czas na testy w stresie - najpierw furmark aby sprawdzić jakie max temp. osiągnie ta para kart:
-
HIS max 90*C > to jest karta prowadząca
-
Gainward max 70*C
FPS na 1280x720 bez postów i w oknie max 26 avg 23 > temp ciągle ten sam
Zamiana kart graficznych aby sprawdzić jak to będzie wyglądać:
temp;
-
Gainward prawie 105*C :o > jako karta prowadząca > teraz zmieniłem chłodzenie na Accelero Twin Turbo i jest max 70-80*C
-
HIS 60*C
FPS taki sam bez zmian.
Znów zmiana kart abym nie musiał się stresować o temp.
Teraz 3D Mark Vantage:
1.P7450
2.P7420
3.P7340 > wyniki mieszane
Temp.:
-
HIS 80*C
-
Gainward 70*C
Co bardziej zabawne że na dwóch kartach i nawet na samych pojedynczych mam tyle samo punktów. zawsze w przedziale 7400.
Próbowałem jakoś na siłę software-owo uruchamiać Crossfire przez Programy RadeonPro i ATI CF Xtension Tool tworząc różne i różne profile. Mało pomogło więc teraz czekam na odpowiedzi specy może jest coś o czym nie wiem albo jest to wina mojego proca bo przez niego zatyka mi sie szyna.
Pozdrawiam i życzę miłego rozgryzania tematu…