Crucial MX500 4TB ma 103 błędy UDMA CRC Error Count w SMART w CrystalDiskInfo - czy jest uszkodzony i oddawać go na gwarancję?

@Wredzia Już zrobiłem. Teraz jest chyba dobrze, tzn. jest ustawione na SATA3 6 Gb/s. Świeży screen z CrystalDiskInfo poniżej. Mam nadzieję tylko, że nie będę musiał jeszcze raz robić tego testu Error Scan w HD Tune Pro tylko dlatego, że ten dysk przeszedł ten test pozytywnie na ograniczonej prędkości, czyli SATA2 3 Gb/s, a już przy pełnej prędkości działania go na SATA3 6 Gb/s mógłby nie koniecznie przejść ten test pozytywnie - a więc będę musiał robić ten test tego dysku jeszcze raz po przestawieniu go na SATA3 6 Gb/s ?

Nie. Zresztą widać, że trzyma te 103 to raczej problem rozwiązany.

Niekoniecznie jest wszystko dobrze. B7 teraz ma wartość 3, a było 2.

Jak to zmieniłeś?

@sensu W BIOS;ie/UEFI to zmieniłem. Mam powiedzieć w szczegółach jak czy taka odpowiedź Ci wystarczy ? Czyli co - jak wartość B7 wzrosła z 2 do 3 to dysk jest jednak coś walnięty ?

Wystarczy. Nie spotkałem z taką możliwością, aby ograniczać prędkość SATA w biosie.

Nie wiem. Może płyta albo kabel, a może to nie ma znaczenia póki nie ma tu jakiejś dużej liczby. Obserwuj.

Walisz dramata za przeproszeniem…
Popatrz: jaka wartość B7 i ile przepracował :stuck_out_tongue:

@Wredzia No właśnie widzę - 939, jeśli dobrze odczytałem tą wartość z systemu szesnastkowego/heksadecymalnego na dziesiętny/decymalny, zgadza się ? A to jakby liczba 10 zapisana jaka pojedyncza cyfra/znak, a B to jakby liczba 11 zapisana jako pojedyncza cyfra/znak więc (3 * 16^2) + (10 * 16^1 ) + (11 * 16^0) = (3 * 256) + (10 * 16) + (11 * 1) = 768 + 160 + 11 = 939, to dobry to rozumowania ? A swoją drogą to od czego ten parametr rośnie ? Z tego co zdążyłem do tej pory wyczytać w sieci to wartość dla tego B7 rośnie za każdym razem jak dysk wykryje, że działa na wolniejszej prędkości transferu niż przewidziana dla niego przez jego producenta, ale ja już zrobiłem, że jest pełna prędkość (SATA3 6 Gb/s) więc czego ta wartość znowu wzrosła ?

B7…dotyczy tylko i wyłącznie ----> Crucial_CT250MX200SSD1 250,0 GB

1. Kabel SATA/PCIe jest uszkodzony lub źle podłączony – np. luźne złącze, zgięcia, słaba jakość kabla.
  2. Występują zakłócenia elektromagnetyczne – np. źle ekranowany kabel.
  3. Dysk lub kontroler ma problemy z komunikacją – np. uszkodzony port SATA/M.2.
  4. Awaria elektroniki dysku – rzadziej, ale możliwe uszkodzenie kontrolera.

Ta wartość HEX: 3AB przestała rosnąć po podpięciu UPS i profilaktycznej zmianie kabelka danego z płytą główną na taki o wiele lepszej jakości, kot skakał z szafy zaliczając obudowę komputera, przestawiłem :stuck_out_tongue:

Ja bym nawet nie zauważył gdyby nie to, że kilka razy robiłem test tego dysku. Na ileś testów pojawiała mi się anomalia, że test pokazywał zaniżoną prędkość.

Dlaczego napisałem, że B7 w moim opisie dotyczy tego konkretnego dysku ? Bo w u różnych producentów mogą być różnice co to jest B7.

Tu przykład innego B7 co innego znaczącego:

@Wredzia No nic, trudno - będę widać „siedział jak na beczce prochu” z tym dyskiem. :frowning: Cóż, nie wszystko w życiu się udaje - ba często się wiele rzeczy w ogóle nie udaje (a jestem już na tyle stary, że mogę coś na temat chyba powiedzieć) i to jest być może właśnie jeden z tych razów. Trudno, ja się już poddaję z tym dyskiem - będzie co ma być. Najwyżej wyjdzie, że zmarnowałem prawie 1400 zł na niego. Co ja mogę tu więcej zrobić ? Oddać go na gwarancję ? Diabli wiedzą czy w ogóle została by przez takie coś uwzględniona - zawsze mogą mi powiedzieć, że to właśnie wina kabla, gniazda na płycie głównej, ogólnie kompa, a nie samego dysku i być może nawet będą mieli rację, być może, bo może jednak nie. To jest teraz takie gdybanie, że „jakby babcia miała wąsy to by była dziadkiem”.

Toż to ma 3 lata lub 5 lat gwarancji (zależne od kraju, ale w PL widywałem tylko z 5 letnią).
Zdechnie kiedyś to tylko liczyć aby zdechł przed końcem gwarancji a wtedy nowy lepszy bo to już wycofane z produkcji a leci z magazynów.

@Wredzia Rzeczywiście chyba jest 5 lat gwarancji na ten konkretny model dysku (MX500) w przeciwieństwie np. do takiego X8 (tego przenośnego co też mam 2 egzemplarze) przykładowo na którego przysługuje tylko 3 lata gwarancji. A z tą wymianą na nowy lepszy dysk w razie jakby ten co teraz mam padł jeszcze w czasie obowiązywania na niego gwarancji to nie byłbym wcale takim optymistą, ponieważ czytałem już gdzieś na zagranicznych forach, że oni (Ci z Cruciala) nie są wcale tacy głupi żeby klientowi od tak bezinteresownie zrobić dobrze i w zamian za uszkodzony model MX500 jeszcze w czasie obowiązywania na niego gwarancji dać ci w zastępstwie np, model T500 o tej samej pojemności (w moim przypadku 4TB) co stary uszkodzony dysk. Na tych forach zagranicznych właśnie gdzie o tym czytałem najczęściej ludzie piszą, że jeśli komuś padnie model MX500 jeszcze w czasie obowiązywania na niego gwarancji to wymieniają go najczęściej przynajmniej na model P3 lub ewentualnie P3 Plus jeśli oczywiście nie mają już na stanie żadnego MX500. A modele P3 i P3 Plus nie mają najlepszych opinii, bo podobno mają kiepski i awaryjny kontroler pamięci, a i same kości są rzekomo lichej jakości, bo są to kości typu QLC, które charakteryzują podobno się tym, że wytrzymują znacznie mniejszą niż choćby kości typu TLC (takie jak np. właśnie w MX500) liczbę cykli zapisu i kasowań. Do tego te modele P3 i P3 Plus mają podobno też bardzo małą pojemność pamięci podręcznej typu SLC cache co skutkuje tym, że przy kopiowaniu dużej ilości danych ten bufor tej pamięci podręcznej SLC cache się zwyczajnie zatyka i nagle gwałtownie w pewnym momencie bardzo mocno spada prędkość transferu danych - nawet do kilkudziesięciu MB/s co jest gorszą wartością nawet niż w zwykłym dysku HDD. Chociaż ile jest w tym rzeczywiście prawdy to ja oczywiście nie wiem - sam parametr TBW dla modeli P3 i P3 Plus o pojemności 4TB wynosi 800 TBW, a dla modelu MX500 o pojemności 4TB wynosi on 1000 TBW więc znowu nie tak specjalnie więcej niż dla modelu P3 lub P3 Plus o pojemności 4TB mimo tego, że MX500 ma kości TLC, które są podobno lepsze o tych kości QLC. O tym, że model MX500 został już wycofany z produkcji też czytałem dlatego praktycznie już rzutem na taśmę kupiłem ostatnią dostępną nową sztukę na Allegro jaka jeszcze była - teraz patrzyłem to jeszcze są na Allegro jakieś MX500 o pojemności 4TB, ale tylko powystawowe albo używane. Wiem oczywiście, że od Cruciala na SATA oprócz modelu MX500 jest jeszcze dostępny model BX500, ale ten też nie cieszy się dobrymi opiniami, bo w ogóle nie ma on podobno pamięci podręcznej DRAM, czyli takiej jaką ma MX500 więc jego wydajność jest podobno przez to wyraźnie gorsza niż modelu MX500 (i to nie tylko przy zapisie danych, ale także chyba przy ich odczycie), a poza tym ludzie piszą też o tym, że ten dysk składają podobno na jakichś elementach z odpadów które nie spełniły podobno wystarczających norm jakościowych aby je zastosować w modelu MX500. Poza tym ten BX500 też podobno bazuje na kościach pamięci typu QLC więc analogicznie do modeli P3 i P3 Plus ma te same bolączki co te dwa modele właśnie.

Na forach ludzie piszą niestworzone rzeczy… Wymyślają bajeczki, cuda, powielają mity z przed 20 lat.
Nie czytaj tego bełkotu… A zwłaszcza tych co piszą o limitach.
Przy takich opisach nikt z nich nie chwali się do jakiego trupa i z jakim syfem na wsadził to.

Ja miałem przykład realny w domu ludka co wsadził MX500 250 (ten nowszej generacji) do komputera z prockiem AMD FX 6300 + płyta ASUS M5A97 R2.0.

Marudził mi, że ten MX to dziadostwo jakich mało. Faktycznie zachowywał się dziwnie.
U niego ten dysk miał odczyt 460 i zapis 420.
Gdzie u mnie identyczny miał odczyt 562 i zapis 504.

Wydłubałem dysk, podłączyłem do swojego kompa i dostał skrzydeł, pojawił się oczekiwany zapis i odczyt.
To nie było uszkodzenie, to chipset AMD 970 + SB950 mimo deklaracji SATA III (6 Gb/s) nie dawał rady i się zatykał.