Crucial MX500 4TB ma 103 błędy UDMA CRC Error Count w SMART w CrystalDiskInfo - czy jest uszkodzony i oddawać go na gwarancję?

Witam. Mam pytanie jak w tytule. Mam dysk Crucial MX500 4TB który ma 103 błędy UDMA CRC Error Count w SMART w programie CrystalDiskInfo. W związku z tym pytanie - czy dysk jest uszkodzony i oddawać go na gwarancję ? Dysk jest prawie nowy, bo niedawno go kupiłem (jakieś 4 miesiące temu) oraz włożyłem do kompa i działał do tej pory, ja wiem, może kilka-kilkanaście godzin. Poza tym reszta w SMART wygląda chyba w porządku - stan dysku „dobry” i na 100%, żadnych relokowanych sektorów, błędów, ostrzeżeń, itd. . Sprawdzałem także ten dysk poleceniem chkdsk w wierszu poleceń i nie było błędów. Mogę jeszcze przeskanować całą powierzchnię tego dysku (każdy sektor) za pomocą programu HD Tune Pro w sekcji Error Scan, ale to za przeproszeniem cholernie czasochłonne i nie będę ukrywał, że nie mam ochoty tego robić, bo to będzie trwało nawet i 8-10 godzin, a pewności co pełnej sprawności lub awarii tego dysku dalej nie będę miał. Czy to jest wina tego dysku czy może za luźnego lub uszkodzonego kabla SATA którym ten dysk jest połączony z portem SATA na płycie głównej ? A może to jakiś defekt samej płyty głównej, np. uszkodzony jakiś kontroler SATA ?

Niestety obawiam się, że to z tym dyskiem jest coś nie tak, ponieważ podłączyłem go także na próbę do laptopa poprzez kieszeń na dysk SATA w formacie 2,5 cala zamontowaną zamiast napędu optycznego i po odpaleniu na tym lapie CrystalDiskInfo też jest te 103 błędy UDMA CRC Error Count w SMART, a ta kieszeń na dysk SATA w formacie 2,5 cala zamiast napędu optycznego jest raczej chyba napewno w pełni sprawna, gdyż jest chyba nawet jeszcze na gwarancji dlatego, że kupiłem ją gdzieś w trzecim kwartale 2023 roku, a zatem ma nieco ponad półtora roku, a poza tym wcześniej był włożony do niej dokładnie taki sam dysk jak ten, czyli też Crucial MX500 4 TB i on nie miał żadnych błędów w SMART w CrystalDuskInfo. Być może jednak mimo wszystko jest inaczej i nie mam racji mówiąc o awarii tego dysku. Jeśli się mylę to o co tu chodzi z tymi błędami na tym dysku o których mowa w tym wątku ?

Za wszelkie porady i pomoc z góry dziękuję.

To błędy transmisji kup markowy kabel, wyczyść styki i powinno być OK. :point_up:

Do dysków tej firmy jest dedykowane oprogramowanie:
Crucial Storage Executive

Mam w domu 8 Cruciali z różnych lat a najstarszy ma 10 lat. Programy CrystalDiskInfo i inne potrafią totalne bzdury pokazywać.

@kunsztowicz A czy to prawda, że te 103 błędy UDMA CRC Error Count nie znikną ze SMART’a tego dysku nawet jak już wymienię ten kabel i przeczyszczę styki ? Pytam, bo tak mi ktoś odpowiedział na innym forum w tym samym temacie.

@Wredzia Crucial Storage Executive też mam i sprawdzałem w nim SMART tego dysku także i jest dokładnie to samo czyli 103 błędy UDMA CRC Error Count w SMART.

Jeszcze jedno pytanie jakże ważne dla mnie do wszystkich - czy dane od tych błędów się uszkadzają lub mogą się uszkodzić, np. podczas kopiowania (kopiuj-wklej) lub przenoszenia (wytnij-wklej) z i na ten dysk ? To mnie trapi bardzo, nie ukrywam.

SMART nie resetuje tej liczby, nawet po usunięciu przyczyny.

• uszkodzony lub źle podłączony kabel SATA,
  • słaby kontakt w gniazdach (płyta główna / dysk),
  • zakłócenia elektryczne.

Powodem może być nawet spawarka u sąsiada.

Możliwe ale to tak rzadko występuje, 0,5%…

@Wredzia A da się jakoś, że tak powiem zresetować do zera te błędy UDMA CRC Error Count w SMART tego dysku ? Bo domyślam się już, że dane w tej rubryce zatytułowanej „UDMA CRC Error Count” mają charakter historyczny, tzn. rejestrują/raportują/zbierają i zawierają wszystkie błędy jakie kiedykolwiek wystąpiły w historii i czasie eksploatacji dysku niezależnie od aktualnego stanu, czy dobrze myślę, że to o to chodzi ?

Da się wyzerować, ale nie jest to takie proste. No i pytanie po co?

Na początek wymień kabel i dodatkowo podłącz pod inne gniazdo na płycie głównej.

C7 Ultra DMA CRC Error Rate to nie są błędy krytyczne i dane powinny być w porządku.

Zalecałbym coś takiego. Po teście sprawdź SMART ponownie, być może okaże się, że wyskoczą inne błędy np. 01 Raw Read Error Rate.

Poza tym pokaż zrzut z CrystalDiskInfo, który często oznacza dysk jako dobry pomimo wielu błędów.

@sensu Czyli rozumiem, że mam jednak przetestować ten dysk HD Tune Pro w sekcji Error Scan, następnie zobaczyć wyniki tego skanu, a potem sprawdzić SMART ponownie żeby dowiedzieć się czy coś się pogorszyło. SMART’a teraz nie pokaże, bo już zamontowałem wstępnie ten dysk do nowego kompa. Musiałbym go od nowa wywlekać, następnie przekładać znowu do tej kieszeni na dysk SATA w formacie 2,5 cala zamiast napędu optycznego, tą potem znowu zamontować do laptopa, a po drodze jeszcze wymontować z tego laptopa inną kieszeń na dysk SATA w formacie 2,5 cala zamiast napędu optycznego z innym dyskiem. Może uda mi się jeszcze dzisiaj kupić jakiś dysk na system do tego nowego kompa to postawię na nim świeży system, wgram tego HD Tune Pro, zrobią ten test w wolnej chwili, zobaczę wyniki, potem zobaczę tego SMART’a i zapodam tutaj screen’a z tego SMART’a to zobaczycie co i jak. Może tak być ? Dacie mi trochę czasu ? Czy musi być już ?

Resetowanie SMART to jak grzebanie w BIOS, zawsze jest ryzyko, że coś się posypie.
Są modele dysków które w przypadku modyfikacji potrafią wejść w stan „BSY” (busy state).

No a wtedy dysk jest sprawny a z odblokowaniem robi się cyrk.

@Wredzia Dobra, widzę, że nie ma chyba co kombinować z tym resetowaniem tego SMART’a, bo może być tylko więcej strat niż zysków. Ma mi jeszcze na innym forum w tej sprawie odpowiedzieć jakiś gość który się na tym lepiej zna to wtedy jeszcze zobaczę ewentualnie. Nawet jak nic nie zrobię to może chociaż dowiem się czegoś ciekawego.

Tak, można to zrobić innymi programami, ale skoro już masz i znasz HD Tune Pro to może być.

Skoro jest w nowym komputerze to możesz na nim sprawdzić, nie musisz nic wyjmować. To twój dysk, więc zrobisz to kiedy chcesz.

@sensu Zrobiłem już ten test w tym HD Tune Pro. Linki do screen’ów z wyników tego skanu w HD Tune Pro oraz SMART’a tego dysku po tym skanie zamieszczam poniżej.

Wygląda OK. Okresowo sprawdzaj parametry C7 i B7.

Zrobiłeś?

@sensu Ten test Error Scan w tym HD Tune Pro dla tego dysku robiłem już na tym nowym kompie - jednak udało mi się kupić ten dysk na system jeszcze w piątek i jeszcze tego samego dnia wpierw zamontować go w tym nowym kompie, a później postawić system więc zarówno ten screen z wyników tego skanu w HD Tune Pro dla tego dysku jak i ten screen ze SMART’em tego dysku z CrystalDiskInfo już po tym teście pochodzą właśnie już z tego nowego kompa, a nie tego starego. Okablowanie jest całkowicie inne - nie używam w tym nowym kompie żadnych kabli z tego starego kompa jeżeli o to chodzi, a jedynie tych kabli co były w tym nowym kompie od samego początku jak do mnie dotarł. Nie wiem czy to są oryginalne kable SATA do tego HP Z440 (są czarnego koloru) czy jakieś inne, ale jak dla mnie przynajmniej wyglądają na duże solidniejsze od tych co miałem w tym starym kompie. Jakby co to mogę zrobić jakieś fotki tych kabli z tego HP Z440 i zamieścić je tutaj żebyście mi odpowiedzieli czy są to oryginalne kable do tego modelu czy nie. Zrobić te fotki i przesłać je potem tutaj ?

On dla Ciebie jest nowy, to 10 letni staruszek.
Więc nie ma pewności w jakim stanie czystości złącza, wtyczki kabli i czy zasilacz nie wykraczy się po 2 tyg z powodu wyschnięcia kondensatorów.

Oryginalne kable będą 10x lepsze od dowolnie kupionych z marketów etc. Ale musza mieć czyste styki.

Raczej nie ma to większego znaczenia.

CrystalDiskInfo pokazuje, że podłączyłeś dysk do SATA2. Możesz w tym komputerze podłączyć do SATA3?

@Wredzia Zaraz po tym jak do mnie dotarł ten nowy komp to zdjąłem z niego obudowę żeby zobaczyć w jakim jest on stanie w środku i wygląda na to, że jest czysto w środku i że był zadbany lub/i dobrze przygotowany dla mnie przez poprzedniego właściciela/sprzedawcę - z zewnątrz i wewnątrz praktycznie jak nowy, zero jakiegokolwiek syfu czy kurzu. A co do kabli to dobrze wiedzieć, że są 10x lepsze od dowolnie kupionych gdzieś z jakiegoś marketu. Nawet dostałem kartę gwarancyjną od sprzedawcy tego kompa mimo, że to używany sprzęt. Co do zasilacza to nie wiem - oby nie było tak jak mówisz, a że w razie czego ten zasilacz ma jakieś zabezpieczenia i nie popali mi wszystkiego tak jak np. jakiś Codegen, Modecom Feel, Tracer, Take Me, itp. czy inny no name

@sensu Jak mogłem podłączyć ten dysk do SATA2 skoro ten Z440 w ogóle chyba nie ma portów SATA2 3 Gb/s, a tylko SATA3 6 Gb/s ? Tych portów SATA jest w tym modelu 6. Takie informacje znalazłem przynajmniej m.in. w tym PDF’ie którego przesłał mi i kazał poczytać @Wredzia w innym założonym na tym forum przeze mnie wątku o wyborze karty graficznej do tego kompa w kontekście specyfikacji zasilacza do tego HP’ka. Ale nie tylko tam to przeczytałem, bo w innych miejscach też.

Źle się wyraził.
masz 300 / 600, oznacza, że pracuje w trybie SATA 2 a ma możliwość w SATA 3

@Wredzia To gdzie to przełączyć, w BIOS’ie jak się domyślam, tak ?

Tam masz 2 rodzaje portów SATA:
2x SATA 6 Gb/s
4x sSATA 6 Gb/s

Może te 4 trzeba konfigurować z biosu, zaglądnąć nie zaszkodzi.