Cryptsetup i AES CBC 192 z IV 0

Witam,
mam zaszyfrowany dysk za pomocą AES-CBC-192 z podobno zerowym IV. W jaki sposób mogę się do tego dobrać? Próbowałem tak, ale widzę sieczkę z czego wniosek że nie działa jakbym chciał:

cryptsetup create -c aes-cbc-essiv:sha256 -d /home/mint/klucz.bin -s 192 cudawianki /dev/sda
kpartx -a /dev/mapper/cudawianki && hexdump -C /dev/mapper/cudawianki | head -8

Posiłkowałem się tym, więc próbowałem i aes-cbc-plain64, i z null, i lipa dalej.

Klucz jest na pewno dobry, a dysk zaszyfrowany tym czym wspomniałem. Pozostaje więc kwestia składni, której do końca nie rozumiem (z aes-xts-plain64 nie mam żadnych problemów, ale z cbc nigdy nie korzystałem). Coś robię źle i nie bardzo wiem co.

Jeśli chcesz się do niego dobrać, przez co rozumiem że otworzyć, to powinieneś użyć opcji luksOpen, bo create służy (jak nazwa wskazuje) do tworzenia :wink: Polecam lekturę man crypsetup - ta będzie najlepsza, bo dopasowana do wersji narzędzi które używasz, albo jakąś wersję online np. https://linux.die.net/man/8/cryptsetup

Do tworzenia mappera, który montuję potem kpartx (nie mogę inaczej bo tablica partycji jest niestandardowa, a akurat kpartx dostał kilka lat temu patche ją obsługujące). Jest dobrze, to algorytm jest zły bo nie wiem jak ustawić. :wink: Moje zastosowanie jest odmienne bo to o PS3 chodzi (dysk z CECH-2504 już tak odszyfrowałem (co dowodzi, że procedura jest ok), ale ta używa AES XTS 128, z kolei CECHL04 używa podobno AES CBC 192). W normalnym przypadku tak, tworzy się tym kontener, ale to narzędzie ma wiele więcej zastosowań.

Man cryptsetupa jest ubogi albo ja za głupi. :wink:

No to Panie potrzeba faktycznie trochę się bardziej zagłębić w temat jeśli takie hocki klocki planujesz :smiley: Ja myślałem że chcesz partycję pod system za bardzo przekombinować podpierając się jakimś starym poradnikiem :laughing:

@anon741072 Poradziłem sobie. Magiczna kombinacja to aes-cbc-null i -s 192. :slight_smile:

A klucz też miałem zły bo stare PS3 trochę inaczej go generują z ERK niż nowsze. ATA data i tweak są o 8B dłuższe, a klucz wynikowy obcięty o 8.

A tak o to ślicznie się prezentuje w mięcie:

1 polubienie