Witam,
mam zaszyfrowany dysk za pomocą AES-CBC-192 z podobno zerowym IV. W jaki sposób mogę się do tego dobrać? Próbowałem tak, ale widzę sieczkę z czego wniosek że nie działa jakbym chciał:
kpartx -a /dev/mapper/cudawianki && hexdump -C /dev/mapper/cudawianki | head -8
Posiłkowałem się tym, więc próbowałem i aes-cbc-plain64, i z null, i lipa dalej.
Klucz jest na pewno dobry, a dysk zaszyfrowany tym czym wspomniałem. Pozostaje więc kwestia składni, której do końca nie rozumiem (z aes-xts-plain64 nie mam żadnych problemów, ale z cbc nigdy nie korzystałem). Coś robię źle i nie bardzo wiem co.
Jeśli chcesz się do niego dobrać, przez co rozumiem że otworzyć, to powinieneś użyć opcji luksOpen, bo create służy (jak nazwa wskazuje) do tworzenia Polecam lekturę man crypsetup - ta będzie najlepsza, bo dopasowana do wersji narzędzi które używasz, albo jakąś wersję online np. https://linux.die.net/man/8/cryptsetup
Do tworzenia mappera, który montuję potem kpartx (nie mogę inaczej bo tablica partycji jest niestandardowa, a akurat kpartx dostał kilka lat temu patche ją obsługujące). Jest dobrze, to algorytm jest zły bo nie wiem jak ustawić. Moje zastosowanie jest odmienne bo to o PS3 chodzi (dysk z CECH-2504 już tak odszyfrowałem (co dowodzi, że procedura jest ok), ale ta używa AES XTS 128, z kolei CECHL04 używa podobno AES CBC 192). W normalnym przypadku tak, tworzy się tym kontener, ale to narzędzie ma wiele więcej zastosowań.
No to Panie potrzeba faktycznie trochę się bardziej zagłębić w temat jeśli takie hocki klocki planujesz Ja myślałem że chcesz partycję pod system za bardzo przekombinować podpierając się jakimś starym poradnikiem