CS:GO - lagi pomimo nowej karty sieciowej

Karta sieciowa wewnętrzna w moim laptopie jest zrypana. Musiałem grać w tym samym pokoju co modem (małym pokoju) bo w drugim pokoju (dużym pokoju) przy drzwiach mialem lagi w CSie. Fachowiec doradził mi kupić kartę zewnętrzną na USB. Wybrałem kartę zaufanej firmy TP-Link. Model TL-WN727N. Zainstalowalem urzadzenie i sterownik i dalej mam uporczywe lagi w CSie. Wpisywanie komend - nie pomogło. Aktualizacja sterownika - sterownik aktualny. Co mogę jeszcze zrobić? Pomocy!

PS: Przedłużacz który leży naprzeciw ściany koło drzwi zepsuł się, ojca nie ma w domu, nie wiem kiedy będzie i kiedy naprawi (lub wezwie elektryka), muszę laptopa używać na przedłużaczu po drugiej stronie dużego pokoju koło telewizora. Może to wina dalszej odległości? Ale nic nie załatwiamy pochopnie więc powiedzcie mi co mogę jeszcze zrobić aby nie mieć lagów.

Karta za 25zł, tylko 150Mbps i bez zewnętrznych anten. Chyba że taki też masz router to wystarczy. Jak byłeś bliżej routera lagi były mniejsze?

Tak, owszem, nie sprawdzalem na nowej karcie, mowie gdy uzywalem zepsutej karty. Uzywam nowej karty sieciowej w duzym pokoju - lagi sa. Mam dwa przedluzacze - jeden kolo drzwi, drugi pod drugiej stronie pokoju kolo telewizora. Ten kolo drzwi sie zepsul, jesli zostanie naprawiony to moze beda mniejsze lagi. Ale jednak jutro sprobuje jeszcze komende net_graph 5, wpisywalem 1 wg youtube ale na forum jakims pisalo zeby wpisac 5 moze pomoze

Ktore komendy polecilibyscie mi na usunięcie lagów? Ktore nie spowoduja gorszych lagow? Podaję:

Łącze:

net_graph nie ma wpływu na lagi to tylko wykres z danymi. Ustawienia żadne bo raty dostosowuje się indywidualnie do własnego łącza oraz pod serwer (od wersji CS:GO jest to łatwe do zrobienia).

Czemu nie możesz podpiąć laptopa do gniazdka?

Lagi są spowodowane najprawdopodobniej przez to że grasz na WiFi. Podłącz komputer kablem do routera i sprawdź czy się coś zmieniło, jeśli tak masz odpowiedź i musisz w tedy zrobić coś by wzmocnić sygnał WiFi. Możliwe jest też że pingi spowodowane są przez router - w moim przypadku tak jest jeśli po WiFi podłączy się zbyt dużo urządzeń to router nie radzi sobie z obsługą wszystkich i zaczyna zamulać co powoduje wzrost pingu.

Może masz w pobliżu inne sieci które korzystają z tego samego kanału wifi? Przeskanuj sobie jakąś apką i wybierz najmniej obleganą (przy czym pamiętaj że pobliskie kanały na siebie trochę się nakładają - http://i.stack.imgur.com/QfHmx.png )

Jak chcesz grać w gry typu CS:GO z jak najmniejszymi pingami to WiFi po prostu odpada. Tylko kabel.

Nie wiem jak w przypadku GO ale w 1.6 komendy typu

rate, cl_rate, cl_cmdrate, cl_updaterate, cl_cmdbackup, mp_decals

ustawiasz takie jakie wykaże program HLToolz, ustawia parametry dla płynnej gry w miarę możliwości.

1. Ponieważ kontakt koło szafki nocnej stojącej naprzeciw ściany sąsiadującej ze ścianą z drzwiami się rusza, jak wezmę kontakt i spróbuję nim poruszyć to się rusza i to bardzo. I przez to przedłużacz podłączony do tego kontaktu się zepsuł, mamy ten kontakt 2,5 roku. Rok temu gdy wlaczalem lampke podlaczona do przedluzacza nastąpiło spięcie i korki wysiadły mi w domu. A teraz przedłużacz nie działa w ogóle. Mój ojciec tak zainstalował nowy kontakt. Mówi “tak musi być i pogódź się z tym”. Wolę żeby to elektryk załatwił.

2. Bo nie mogę go podłączyć z tego samego powodu co 1.

Może dla 15 latka wygląda to na wielką awarię, ale poluzowany kontakt to najpewniej tylko kwestia dokręcania śrubki…

Kontakt jest taki luźny od momentu instalacji. Tak czy siak jeden z przedłużaczy nie działa pod kontaktem i nie wiem ile będę czekał.

Mialem ostatnio w CSie ping 53. Maksymalny dopuszczalny to 152 mam ustawiony

Dopóki moja wewnętrzna karta wifi się nie uszkodziła, nie miałem ani jednego laga!. A teraz nowa karta, zewnętrzna, i lagi? Nic nie czaję

Podaj mi nazwę programu do sprawdzania kanałów, tylko nie Insider bo to jest czysta komercja ja chcę free

Dobra juz nie musisz na telefonie zobaczylem. Najlepszy jest kanał 14. Ma wszystkie gwiazdki.

Ale ja moge miec tylko 13. Wiec ustawilem 13

nie, nie 13, raz 1 raz 13. Czemu nie mam dostepu do najlepszego 14?

albo dobra ja chce program na PC, podajcie mi jakis blagam!

Mam jeszcze jedno pytanie: czy mam ustawić szerokość pasma na 40 MHz (bo mam 20) czy zostać na 20?

Żaden kanał, ani 1 ani 13 nie jest lepszy, przeciwniem jest gorszy, od tego zmieniania kanałów mam jeszcze gorsza kondycje - jeszcze gorsze lagi, a filmy na youtube w 720p nie chca sie ladowac i to na kazdym kanale! Dlaczego?. To koszmar! Błagam! Pomocy!!!

Jak nie umiesz naprawić gniazdka to z tym też sobie nie poradzisz, do tego potrzeba więcej wiedzy niż do gniazdka. Zadzwoń po jakiś serwis komputerowy.

Sory, nie jeszcze gorsze lagi tylko “cofki” cały czas. Filmy na YouTube w 720p już nadążają, bo ustawiłem Wybór Kanału: Tryb Auto i pracuję na 6.

Podajcie mi nazwę jakiegoś programu do sprawdzania jakości kanałów, na PC, darmowy, żaden inssider

inssider 3 jest darmowy.

Wifi w Europie ma max 13 kanałów w 2.4GHz, więc nawet się nie wygłupiaj z jakimś 14-tym że ma ileś gwiazdek.

Uważacie że gdybym dokupił antenę Wi-Fi (również od TP-Link) to nie miałbym już lagów?

Lagi mogą zależeć od wielu czynników. Zacznij od podłączenia się kablem do routera i sprawdzenia czy wtedy problem również występuje. 

Jeśli tak: problem powoduje twój komputer / router / infrastruktura dostawcy 

Na to drugie kupno anteny o większym zysku (o ile możesz w/w antenę odkręcić od urządzenia), lub innego urządzenia powinno pomóc. Sęk w tym by twoja sieć miała o wiele mocniejszy sygnał niż te zakłócające. Możesz też kupić antenę kierunkową zamiast dookólnej / lub za pomocą kabla przenieść ją w inne miejsce.

Co do szerokości pasma, spróbuj. Istnieje teoria że zbierasz więcej zakłóceń poszerzając pasmo. Jednak ja tego efektu nie odczuwam, więc musisz sam sprawdzić jak to wpływa na siłę sygnału.

A w przedłużaczu puszcze lub lampce nastąpiło zwarcie - dlatego wywaliło ci korki. Jeśli masz miernik sprawdź czy na liniach tego przedłużacza występuje zwarcie. Jeśli nie to jest on sprawny i można z niego korzystać a problem występuje w puszcze.

A co do gniazdka, jeśli dokręcenie śrubki nic nie daje puszka jest cała odkręcasz je zakładasz gumkę na te 2 bolce z ząbkami tak by je ściągnąć i przykręcasz ponownie. Jeśli w puszce jest faza to ok, jeśli nie ma to padło coś w instalacji po drodze i nie powinieneś tego ruszać (tak samo jak twój ojciec o ile nie był w stanie naprawić tego z marszu). 

Serio 15letniemu chłopakowi, który nie o tym zielonego pojęcia radzisz grzebanie w gniazdku elektrycznym? Zwłaszcza, że nie wiadomo nawet jaka to instalacja? Np. może go popieścić prąd Lub zrobić przy wyłączonym ale po włączeniu słyszeć tylko “jep” :stuck_out_tongue: .Albo w przypadku starych instalacji (robionych za czasów komunistycznych) może mieć kable z aluminium, które się bardzo łatwo łamią po latach - jak się ułamie zaraz przy wejściu to puszki to problematyczne i najczęściej trzeba trochę odkuwać (nie można zlutować - polskie prawo zabrania łączenia miedzi z aluminium).  Może być też instalacja z zerowaniem - mostek z zera na bolec, wystarczy, że potem się pomyli i na odwrót podłączy fazę z zerem (izolacja na poscszczególnych żyłach w starych kablach często bywa jednokolorowa albo już wyblakła - a bez miernika nie sprawdzi). A faza to bolcu to już proszenie się o porażenie i zniszczenie podłączonych urządzeń… Nawet jak nie będzie odkręcać przewodów to może sam wypaść jak zacznie ruszać gniazdem - lub całe gniazdko może się rozsypać (wygrzane).

Co więcej, mało kto ma miernik w domu (próbnik jest nic nie warty). A jak stara instalacja lub robiona nieprofesjonalnie to najbezpieczniej wyłączyć wszystkie bezpieczniki przed wkładaniem palców do gniazdka. No i trzeba mieć chociaż szczątkowe narzędzia.

Napisałem przecież by nie ruszał środka tylko je przykręcił - o ile puszka jest w całości - spora różnica :stuck_out_tongue:

Chociaż masz rację, niektóre przewody nie lubią jak się je rusza (szczególnie te stare aluminiowe). Jednak lepiej zaryzykować przykręcenie gniazdka niż wyrwać je razem z wtyczką i przewodami doń przykręconymi.

To antenę sobie kupię, w ostateczności

A jak ustawiłem pasmo 40 MHz to wyobraź sobie że było 300 Mbp/s :smiley: (tak pokazywał program Acrylic Wi-Fi Home)

… to mój ojciec przyjechał i zrobi. Nic nie zepsuje.

Ta wartość wynika z pasma. Skoro kanał 6 jest zajęty to zachodzi na 11. A używając większego pasma wchodzisz na więcej niż w wypadku korzystania z jednego kanału.

Czyli mam rozumieć że masz radiówkę ? Jeśli tak to moc sygnału z routera na pc ma się nijak z mocą sygnału antena adostawcy - router

Ojciec naprawił. Powiedział żebym nie ruszał kabla od laptopa bo znowu się zepsuje i podłączał delikatnie. Lagów nie mam tylko przy drzwiach więc o kanapie mogę sobie pomarzyć chyba że grałbym w Wormsy. Pracuję na paśmie 20 MHz na kanale 10.

Tata wie dlaczego przedłużacz się zepsuł. Odsuwając kanapę (muszę łóżka zrobić a kanapa ma taki układ składania że muszę ją przesunąć do przodu) ruszałem kabel. Żeby przedłużacz działał kabel musi się nie ruszać. Kontakt jest źle przymocowany do ściany, dlatgo jest ruchliwy, trzeba by było wiercić dwie dziurki, ale narazie ojciec przykleił taśmą kabel od przedłużacza żeby się nie ruszał. Odłączać i podłączać laptop mam powoli i ostrożnie przytrzymując dwoma palcami przedłużacz. Jak już mówiłem nie mam lagów w CSie przy drzwiach lecz przed chwilą laptop zgubił moje WiFi. Ale raczej to dlatego że karta jeszcze nie doszła do siebie po podłączeniu.