Posiadam monitor LED LG E2281 (22"). W systemie mam ustawioną domyślną rozdzielczość do tego monitora czyli 1920x1080. Jednak w grze CS:GO chciałbym zmienić na 1600x900, niestety gdy zmieniam, obraz jakby się nie skaluję i na dole oraz na górze mam 2 czarne paski, ogólnie obraz jest niewyraźny. Jest na to jakaś rada, czy wina monitora? System Win7x64
Jeśli ustawiasz rozdzielczość mniejszą od natywnej monitora i w innych proporcjach to zniekształcenia obrazu są normalne. Możesz poszukać w ustawieniach sterownika grafiki opcji dotyczących skalowania i je dopasować, ale ideału nie będzie.
Testowałem chyba wszystkie ustawienia w AMD CCC, jednak na każdym mam ramkę wokół. Dodałem jeszcze w ustawieniach do listy rozdzielczość 1600x900, dzięki temu zyskałem, że obraz jest już bardzo wyraźny, tak jak na natywnej.
Czyli rozumiem, że to wina słabego monitora, który nie obsługuję rozdzielczość mniejszej niż natywna?
Jeśli chodzi o grę, którą wymieniłem to wszyscy gracze grają na niższej takich jak 1280x720, 1600x900 czy nawet 1024x768 (przy tej ostatniej wszyscy mają paski po bokach, iż to jest 4:3).
Jak to coś da to kartę graficzną posiadam Radeon Gigabyte HD6850 i najnowsze sterowniki (nie-beta).
Planuję i tak wymienić monitor na BenQ XL2411Z, ale niestety fundusze na razie nie pozwalają
Trochę dziwna sprawa, kolega mi powiedział żebym zobaczył jak będzie mi na 16:10 działać, sprawdziłem z ciekawości 1650x1050 i 1440x900 i o dziwo obraz mam na całym ekranie, jednak jak się dopatrzę jakieś małej czcionki nie jest ona tak do końca super wyraźna.