CS poprzez LAN... Jak można inaczej grać za darmo?

Mam pytanie… Znacie pewnie grę _ Counter Strike 1.6 _

Grałem ostatnio z kolegami w szkole na serwerze którzy sami zrobiliśmy…

Serwer zrobiliśmy przez LAN…

I teraz pytanie…

O co chodzi z tym LAN? Bo jak zrobiłem ostatnio sobie w domu serwer LAN to inni nie mogli wejść…

Domyślam się że, żeby inni grali to muszą być podłączeni pod jedną sieć… (Np jak rozdziela się internet w szkole…)

I teraz pytanie… Czy jest jakiś sposób żeby grać za darmo tak jak przez LAN? :slight_smile:

Jest taki program jak Hamachi - poszukaj…

No wiem że jest hamachi! xDD

ale jak się moi koledzy podłączom do mojej sieci na hamachi to będą mogli grać na LAN jak zrobię serwer? ? :smiley:

Jest jeszcze inna metoda.

Jak zrobisz Create server w samym CS-ie, wpisz w konsoli ( klawisz ` / ~ :arrow: apostrof / tylda ) sv_lan 0 albo 1 (nie pamiętam dokładnie). Wtedy także wejdą na Twój serwer. Możesz też założyć serwer dedykowany (Dedicated server) - takie narzędzie jest w Steamie.

A LAN sam w sobie to zupełnie co innego jest. LAN :arrow: Local Area Network (Lokalna sieć). Czyli nie każdy w swoim domu, tylko tak, jak na początku gdzieś mówiłeś o szkole, w jednym pomieszczeniu / budynku. Najczęściej łączą się przy tym gracze przez switche albo routery, do tego kable RJ-45 albo połączenie bezprzewodowe w przypadku routerów WiFi. Do tego potrzebna zazwyczaj jest jeszcze jednakowa grupa robocza (ustawiana zależnie od systemu).

W razie czego pisz, robiłem już kilka LAN-ów, w tym roku też będę robił pewnie :wink:

sv_lan 0 wpisujesz potem koledzy wpisuja connect twojeip i bedzie hulać