CSM i Secure Boot Windows 11

Witam,
Mam problem ogólnie z biosem, chcialem sobie zagrać w grę CS:GO ale dokładniej na Faceit, i wyskakuje mi komunikat że do uruchomienia anty cheata jest potrzebny Secure boot, więc pooglądałem poradniki jak go włączyć i robiłem wszystko zgodnie z poradnikiem, wyłączyłem CSM i Secure Boot tylko że dopiero da się go włączyć po restarcie, ale gdy wracam do biosu CSM sam ciągle się włącza. Jedynie co zmieniałem w biosie do zainstalowania win 11 włączyłem opcje Device Select TPM 2.0 i nic więcej nie zmieniałem. Myślę że dostanę jakąś pomoc, z góry dziękuję.

Specyfikacja:
I3 10100f
8GB Ram
H410M S2
HD 6870

Wchodziś w BIOS
Przełączasz na UEFI a nie UEFI + CMS
Wtedy możesz włączyć Secore boot (pewnie w innej zakładce - nie zmam tej płyty to nie wiem)

To zalezy jaki ma bios. Róznie z tym bywa. Ja np. mam podobnie do tego co napisałeś, tylko zamiast Uefi+CMS jest Uefi+Legacy oraz Only Uefi. W innych jest samo CMS z opcją Enabled/Disabled mimo ze płyty tego samego producenta. Różnica paru lat.

No ogólnie przeszperałem bios i nie znalazłem w żadnej zakładce secure boot niż w tej w której trzeba wyłączyć CSM ale jak go wyłączam to i tak po restarcie na nowo się włącza.

W jakim trybie dysk? MBR czy GPT?

Jest GPT

Jakim cudem masz CMS support na Enabled skoro masz dysk systemowy w GPT?

Nic z tego nie rozumiem

No jest potrzebny Secure boot, żeby włączyć Faceit AC, ale gdy ustawiam CSM na Disabled to po ponownym uruchomieniu na nowo jest Enabled i nie da się włączyć Secure boot bez wyłączenia CSM,

Tutaj zdjęcie z dysku,

Coś tu nie tak. Przy GPT powinieneś mieć takie lub podobne ustawienia w uefi.

Zresetuj bios?
Nie zmieniaj CMS i secure razem ale kazde oddzielnie plus restart kompa.

Podczas zmiany tego CSM najpierw go wyłączam i tylko restartuje, nic więcej nie zmieniam, ale i tak po zrestacie na nowo się włącza. Przywróciłem domyślne ustawienia biosu i po nim jest dalej to samo, chce jeszcze wspomnieć że mam wersję biosu F7c.

Coś tu jest pogmatwane. CMS masz ustawiony na tryb Bios. Storage boot option control również (Legacy)
Wpisz w Wiersz polecenia (administrator) komendę Diskpart
Potem wpisz list disk
wstaw screena

Diskpart7 2022-02-23 162045

Jak zamykasz bios? Poprzez Save & Exit czy tylko Exit Without Saving.
To pierwsze zapisuje zmiany to drugie nie.

Zawsze tylko Save & Exit

Próbowałeś Storage boot option control na uefi?
Może to cos da?
Jeśli chodzi płyty Gigabyte to nie tylko ty masz problem. Ponizej linki.
Ktos to rozwiazał instalując nowszy bios inny trochę inaczej.
Przejrzyj. Ewentualnie zadaj to pytanie na tamtym forum
https://forum.gigabyte.us/thread/7531/x570-wifi-disable-bios-uefi
Teoretycznie moze to problem z kartą graf
https://forum.gigabyte.us/thread/11941/unable-disable-keeps-resetting-enabled

A Windows 11 nic nie ma do tego że to blokuję?

19 lutego załozyłeś temat z twoim problemem.
24 lutego dostałes ostatni post byś gdzies zajrzał ze swoim problemem.
A 4 marca piszesz taki tekst

To żart?