Witam,
Mam problem ogólnie z biosem, chcialem sobie zagrać w grę CS:GO ale dokładniej na Faceit, i wyskakuje mi komunikat że do uruchomienia anty cheata jest potrzebny Secure boot, więc pooglądałem poradniki jak go włączyć i robiłem wszystko zgodnie z poradnikiem, wyłączyłem CSM i Secure Boot tylko że dopiero da się go włączyć po restarcie, ale gdy wracam do biosu CSM sam ciągle się włącza. Jedynie co zmieniałem w biosie do zainstalowania win 11 włączyłem opcje Device Select TPM 2.0 i nic więcej nie zmieniałem. Myślę że dostanę jakąś pomoc, z góry dziękuję.
To zalezy jaki ma bios. Róznie z tym bywa. Ja np. mam podobnie do tego co napisałeś, tylko zamiast Uefi+CMS jest Uefi+Legacy oraz Only Uefi. W innych jest samo CMS z opcją Enabled/Disabled mimo ze płyty tego samego producenta. Różnica paru lat.
No ogólnie przeszperałem bios i nie znalazłem w żadnej zakładce secure boot niż w tej w której trzeba wyłączyć CSM ale jak go wyłączam to i tak po restarcie na nowo się włącza.
No jest potrzebny Secure boot, żeby włączyć Faceit AC, ale gdy ustawiam CSM na Disabled to po ponownym uruchomieniu na nowo jest Enabled i nie da się włączyć Secure boot bez wyłączenia CSM,
Podczas zmiany tego CSM najpierw go wyłączam i tylko restartuje, nic więcej nie zmieniam, ale i tak po zrestacie na nowo się włącza. Przywróciłem domyślne ustawienia biosu i po nim jest dalej to samo, chce jeszcze wspomnieć że mam wersję biosu F7c.
Coś tu jest pogmatwane. CMS masz ustawiony na tryb Bios. Storage boot option control również (Legacy)
Wpisz w Wiersz polecenia (administrator) komendę Diskpart
Potem wpisz list disk
wstaw screena