Css firefox- desaturacja obrazka ( grey )

Witam,

mam mały problem z szybką zmiana zamieszczonych obrazków na stronie. Chodzi mi o to by nie trzymać 2 wersji obrazka ale za pomocą css lub innego “myku” zamienić istniejące zdjęcie kolorowe w odcienie szarości …

filter:grey - w ff niestety nie działa ( bo z tego co wiem jest to tylko dla IE )

Czy FF ma coś podobnego ?? i jak rozwiązać ten problem ?

proszę o jakieś działające rozwiązania …

znalazłem tylko to (przynajmniej zadziała na każdej przeglądarce obsługującej HTML 5):

http://www.permadi.com/tutorial/jsCanva … index.html

Znalazłem takie coś, ale nie mam jak teraz sprawdzić :wink:

Przy okazji: narzedzia/grayscale/ :slight_smile:

To jest chyba to samo co wspomniane przez pcmaniac54 filter:grey tylko ustawione z użyciem js, więc raczej nie rozwiąże problemu

Ale czy ten “myk” to ma być pełna automatyzacja, czy jesteś skłonny zrobić te obrazki na potrzeby rolloverów?

Nie najprościej, ale najskuteczniej było by zrobić zdjęcia w formie rollover, otwierasz zdjęcie jakimś programem graficznym powielasz maskę tła w dół o długość zdjęcia, powielasz zdjęcie na tą warstwę i “wyłączasz” na nim kolory. Taką mozaikę wpisujesz jako tło diva z klasą obrazek w której wpisujesz “background:url(/obrazek) no-repeat top;” a w klasie obrazek:hover “background-position:bottom;”

Każda przeglądarka wyświetli taki efekt prawidłowo, a dodatkowo możesz się zbawić z klasą obrazek:active robiąc dodatkowy efekt pojawiający się przy kliknięciu w obrazek.