[CSS]Jakiś głupi błąd amatora


(Exorf) #1

CSS:

body {

background-color: #000000;

}

a:link {

text-decoration: none;

color: #494949;

}

a:hover a:active {

text-decoration: underline;

color: #FFFFFF;

}

text {

color: #FFFFFF;

}

img {

border: 0px;

padding: 0px;

}


#up {

background-image: url(/images/upbg.jpg) repeat-x;

position: absolute;

border: 0px;

padding: 0px;

margin: 0px;

width: 100%;

height: 80px;

}

#bodyup {

background-color: #000000;

background-image: url(/images/boup.jpg) no-repeat;

margin: 0 auto;

width: 700px;

height: 100px;

}

#bod {

background-color: #000000;

background-image: url(/images/bo.jpg) repeat-y;

margin: 0 auto;

position: relative;

width: 700px;

}

#bodydown {

background-color: #000000;

background-image: url(/images/bodo.jpg) no-repeat;

margin: 0 auto;

position: relative; 

width: 700px;

}

no i w html dałem head, body i diva id=up lecz jedynie czarna strona mi się wyświetliła :x Miała być belka t grafiką upbg.jpg Dlaczego jej nie ma? Gdzie jest błąd :?:


(flaszer) #2

A dałeś dobry URL do arkusza styli?


(Marcin E Pc) #3

Jak już dajesz jakieś position, to jeszcze wypozycjonuj to jakoś przy użyciu:

right: X; 

left: X;

top: X;

bottom: X;

I sprawdź link, w dokumencie którym używasz arkusza, czy jest on poprawny.

Pozdrawiam


(Exorf) #4

Dzięx ptasior ale to nie rozwiązuje problemu.....

skoro przeczytała przeglądarka kolor tła to chyba tak


(Pavobe Reg) #5

wygląda na zły adres obrazka w arkuszu. Pamiętaj, że adres ma być względy wobec arkusza, a nie www.


(Exorf) #6

arkusz jest w głównym folderze strony, a grafika w folderze images- więc url chyba dobry....


(Marcin E Pc) #7
background-image: url(/images/upbg.jpg) repeat-x;

Dokładnie ten fragment kodu nie jest dobry. Wartości skrótowych używasz do samego background: , a tu masz 2 wartości dla 1 atrybutu backgound-image: Zmień to na

background:url(/images/boup.jpg) no-repeat;

lub:

background-image: url(/images/boup.jpg);

background-repeat: no repeat;

I w pozostałych to samo.

Pozdrawiam


(Exorf) #8

Rzeczywiście- dzieki wielkie! Myślałem, że można tak deklarować ale jednak nie :wink: Wszystko ok!


(Marcin E Pc) #9

Polecam się na przyszłość :smiley: A tak można deklarować ale dla background: tak samo jak dla border: margin: itp.


(Exorf) #10

heh wiem :lol: Tylko coś mi się popi****iło