Mam przeźroczysty obrazek, w formacie png o wymiarach 1px x 1px i teraz chcę żeby po najechaniu na niektóre obrazki, ten mój o wymiarach 1px na 1px przykrywał inny czyli efekt był by taki jak “krycie”.
Musisz wygenerować sobie dodatkową warstwę nad obrazkiem i wypozycjonować ją absolutnie względem danego obrazka. Warstwę najlepiej utworzyć za pomocą generowanej zawartości (generated content), a dla IE oczywiście konieczne będzie zastosowanie expressions – będziesz musiał wygenerować na przykład element DIV za pomocą pseudokodu JavaScript.
Potem już tylko ustawienie tła dla nowego elementu-warstwy. Dla IE6 będziesz musiał zastosować odpowiedni filtr, jeśli kanał alfa nie będzie poprawnie wyświetlany. I gotowe
Jeśli jednak tło ma być wyświetlane tylko po najechaniu myszą na element, to oczywiście musisz pamiętać o pseudoklasie :hover i kluczu zachowań (csshover.htc) dla IE6, który :hover obsługuje tylko na odnośnikach.
Pozwoliłem sobie usunąć swoje posty i wynikłe z tego ot’y, bo wyraźnie “kogoś” drażniły przykłady alternatywnych rozwiązań tytułowego problemu, jakich znacznie więcej można znaleźć w sieci.
Nie mam zamiaru wdawać się w zbedne dyskusje, przeżucać argumentami i bawić w naciągane wyliczanki …by tylko narzucić “jedynie słuszne” rozwiązanie.