Mam problem z tabelkami na stronie. Przy zmianie rozdzielczości przeglądarki tabelki się rozjeżdżają, a obramowanie powiększa się o 1px przy zmniejszaniu rozdzielczości, czasem zniknie obramowanie pomiędzy kolumnami itp.
Dodam, że problem występuje tylko w FireFox 19, IE 9.
Chrome nie zmienia i nie wyłącza obramowania przy zmianie rozdzielczości przeglądarki. Do tego, według validator HTML strona nie posiada żadnego błędu.
CO masz na myśli mówiąc o zmianie rozdzielczości przeglądarki? Jak mniemam masz na myśli powiększanie zawartości okna (na przykład ‘CTRL’ + rolka myszy, ‘CTRL’ + ‘+’). Takie powiększanie może Ci delikatnie dodać takie cudeńka, ale nie rozsypuje strony, o ile kod masz dobrze napisany.
Nie do końca masz racje, spróbuj sobie zrobić kontener, np: width: 800px; height: 400px; margin: auto; zainicjuj tabele z kilkoma kolumnami itp… Tabela powinna być na środku w najnowszych wersjach przeglądarek. Wszystko pięknie, ładnie, aż nie pomniejszysz zawartości okna w Google Chrome, wtedy tabelka rozciągnie się na cały kontener :?.
Powyższy problem rozwiązałem - tworząc dodatkowy kontener na rozmiar tabelki.
Dawno nie bawiłem się CSS i mam takie pytanie. Jak to jest z dziedziczeniem kontenerów podrzędnych, jeżeli kontener nadrzędny ma właściwość margin: 0 auto; to wszystkie kontenery podrzędne będą dziedziczyły ten margines. A jak sprawa ma się do zawartość kontenera podrzędnego, również je odziedziczy, np: tabela?