Zaczynam dopiera przygode z CSS.
Problem dotyczy tej strony,
w IE wszystko otwiera sie prawidlowo, ale w FF CSS “niedziała”
Zaczynam dopiera przygode z CSS.
Problem dotyczy tej strony,
w IE wszystko otwiera sie prawidlowo, ale w FF CSS “niedziała”
Nie blokowałbyś przynajmniej PPM…
Dziwisz się, że nie chodzi?
Wszystko do wymiany…
Nie dziwię się bo nie wiem o co chodzi.
Co to PPM ?
Co do wymiany?
Przecież tam gdzie nie jest przypisany styl zastosowałem
ale to przecież chyba nie jest błąd?
:-k
Zrobiłeś podstawowy błąd w css:
od kiedy tak się robi?
To ma wyglądać tak:
No niby
nie jest błędem, ale to nie jest zgodne ze standardami i nie zaleca tak pisać.
PPM = Prawy Przycisk Myszki
Dzięki, :lol:
teraz walcze z tym vaditorem o button zgodności ze standardami 8)
to wyrzuc znacznik font, zamiast tego stosuj p, span, …
stosuj male litery ( oprocz DOCTYPE )
wiem, juz jestem zgodny. Zastanawiam sie czy warto robic samemu strony. Albo ktos robi strony super albo smierdza tandeta tak jak moja. Teraz wszyscy robia CMS, a ja…
Fąfel moja rada taka… nie rób stron zgodnych z IE… szkoda na to czasu… a jesli chodzi o CMS… to myslisz ze CMS sie na czym opiera?
wiem, nawet gorzej sie wyswietla w IE. Jest pare bledow. Nawet niewiem jak to zmienic i nie chce zmieniac. Mam na stronie buttona z Firefoxem.
Te CMS jakos wygladaja, ja moglbym nawet zrobic podobna strone, gorzej ze skryptami i grafika, trzeba miec jeszcze pomysl, no i duzo czasu. A jak robie sam strone to poswiecam duzo czasu, rozwiazuje problemy (konsultujac sie na forum.dobreprogramy.pl) a efekt marny (tandetny).
Dlaczego nie ma robić stron pod IE ? Według Ciebie to w ogóle nic nie trzeba robić bo tak najlepiej.
Fąfel
Zapoznaj się z najnowszymi standardami XHTML i CSS => http://di.com.pl/kurshtml/ lub zerknij tutaj
AZPR takie rady to wsadź sobie w buty.
poczytaj felieton Ryana http://www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=8&a=75 lekturka idealna dla Ciebie!
Robinhio poniewaz zeby zrobic cos zgodnego z IE trzeba nawalic o 20% wiecej kodu niz jest potrzebne…
diegoo :lol:
a dla kogo robisz strone?
dla siebie?
dla jednego kumpla, który używa ff?
nie pisz głupot bo strony robi się dla ludzi, a jeśli ktoś używa IE to jego wybór, a takie teksty to świadczą tylko o niewiedzy!
Z mojej strony ostatni OT.
diegoo oczywiście ze nie… a wspomniana niewiedza jest po stronie uzytkownikow co uzywaja IE jako przegladarki… naszczescie IE 7 bedzie juz lepiej i nie bedzie sie trzeba bawic… zreszta zawsze jak robie storny to umieszczam dodadkowy tekst ktory sie wyswietli tylko w IE zeby sicagnac cos lepszego np. Opere… koniec tematu
AZPR a jakiego to niepotrzebnego kodu tyle trzeba pod IE, może powiesz coś konkretniejszego na ten temat?
Na XHTML przyjdzie jeszcze czas. Teraz pracuje we FLASHu. Ostatnio zrobilem CSS. Zastanawiam sie czy wogole warto pracowac nad ta strona. Jest tandetna.
Nie przejuj się
We własnym kodzie jest przyszłość a nie w jakiś CMS’ach Próbuj do skutku
tak, ale przyznasz mi racje ze najszybciej sie nauczyc na modyfikowaniu juz gotowego, pozniej mozna zrobic cos od siebie
Własnie byłem na stronie Fąfela i z tego co pisze to czasami ręce opadaja. Tak sie tym przejmuje, ze powstaja CMS-y. Po drugie taki młody a przyswaja stare nawyki, których w przyszlości juz nie wykorzysta co dowodem jest uzywanie m.in i innych co jest niezgodne ze standardami W3C .
Czy nie lepiej zacząć naukę od XHTML i uczyć sie nowych nawyków ? Polecam wybrać własnie taki sposób przyswajania wiedzy.
Wystarczy używać XHTML w wersji 1.0, która symuluje HTML 4 i strona będzie dobrze widziana przez IE
Znaczników font niema a strona jest zgodna ze standardami HTML. Na XHTML przyjdzie jeszcze czas. Teraz pracuje we FLASHu. A stronę będę rozwijać i to nie dla statystyk :shock: tylko dla satysfakcji. :lol: