CSS w różnych przegladarkach


(Fąfel) #1

Zaczynam dopiera przygode z CSS.

Problem dotyczy tej strony,

w IE wszystko otwiera sie prawidlowo, ale w FF CSS "niedziała"


(system) #2

Nie blokowałbyś przynajmniej PPM...

Dziwisz się, że nie chodzi?

Wszystko do wymiany...


(Fąfel) #3

Nie dziwię się bo nie wiem o co chodzi.

Co to PPM ?

Co do wymiany?

Przecież tam gdzie nie jest przypisany styl zastosowałem

ale to przecież chyba nie jest błąd?


(system) #4

:-k

Zrobiłeś podstawowy błąd w css:

od kiedy tak się robi?

To ma wyglądać tak:

No niby

nie jest błędem, ale to nie jest zgodne ze standardami i nie zaleca tak pisać.

PPM = Prawy Przycisk Myszki


(Fąfel) #5

Dzięki, :lol:

teraz walcze z tym vaditorem o button zgodności ze standardami 8)


(Kubarek) #6
  1. to wyrzuc znacznik font, zamiast tego stosuj p, span, ...

  2. stosuj male litery ( oprocz DOCTYPE )


(Fąfel) #7

wiem, juz jestem zgodny. Zastanawiam sie czy warto robic samemu strony. Albo ktos robi strony super albo smierdza tandeta tak jak moja. Teraz wszyscy robia CMS, a ja.....


(Azpr) #8

Fąfel moja rada taka... nie rób stron zgodnych z IE... szkoda na to czasu... a jesli chodzi o CMS... to myslisz ze CMS sie na czym opiera?


(Fąfel) #9

wiem, nawet gorzej sie wyswietla w IE. Jest pare bledow. Nawet niewiem jak to zmienic i nie chce zmieniac. Mam na stronie buttona z Firefoxem.

Te CMS jakos wygladaja, ja moglbym nawet zrobic podobna strone, gorzej ze skryptami i grafika, trzeba miec jeszcze pomysl, no i duzo czasu. A jak robie sam strone to poswiecam duzo czasu, rozwiazuje problemy (konsultujac sie na forum.dobreprogramy.pl) a efekt marny (tandetny).


(Micromac) #10

Dlaczego nie ma robić stron pod IE ? Według Ciebie to w ogóle nic nie trzeba robić bo tak najlepiej.

Fąfel

Zapoznaj się z najnowszymi standardami XHTML i CSS => http://di.com.pl/kurshtml/ lub zerknij tutaj


(Bambit) #11

AZPR takie rady to wsadź sobie w buty.

poczytaj felieton Ryana http://www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=8&a=75 lekturka idealna dla Ciebie!


(Azpr) #12

Robinhio poniewaz zeby zrobic cos zgodnego z IE trzeba nawalic o 20% wiecej kodu niz jest potrzebne...

diegoo :lol:


(Bambit) #13

a dla kogo robisz strone?

dla siebie?

dla jednego kumpla, który używa ff?

nie pisz głupot bo strony robi się dla ludzi, a jeśli ktoś używa IE to jego wybór, a takie teksty to świadczą tylko o niewiedzy!

Z mojej strony ostatni OT.


(Azpr) #14

diegoo oczywiście ze nie... a wspomniana niewiedza jest po stronie uzytkownikow co uzywaja IE jako przegladarki... naszczescie IE 7 bedzie juz lepiej i nie bedzie sie trzeba bawic... zreszta zawsze jak robie storny to umieszczam dodadkowy tekst ktory sie wyswietli tylko w IE zeby sicagnac cos lepszego np. Opere... koniec tematu


(Airborn) #15

AZPR a jakiego to niepotrzebnego kodu tyle trzeba pod IE, może powiesz coś konkretniejszego na ten temat?


(Fąfel) #16

Na XHTML przyjdzie jeszcze czas. Teraz pracuje we FLASHu. Ostatnio zrobilem CSS. Zastanawiam sie czy wogole warto pracowac nad ta strona. Jest tandetna.


(adam9870) #17

Nie przejuj się :slight_smile:

We własnym kodzie jest przyszłość a nie w jakiś CMS'ach :wink: Próbuj do skutku :slight_smile:


(Fisher) #18

tak, ale przyznasz mi racje ze najszybciej sie nauczyc na modyfikowaniu juz gotowego, pozniej mozna zrobic cos od siebie


(Micromac) #19

Własnie byłem na stronie Fąfela i z tego co pisze to czasami ręce opadaja. Tak sie tym przejmuje, ze powstaja CMS-y. Po drugie taki młody a przyswaja stare nawyki, których w przyszlości juz nie wykorzysta co dowodem jest uzywanie m.in i innych co jest niezgodne ze standardami W3C .

Czy nie lepiej zacząć naukę od XHTML i uczyć sie nowych nawyków ? Polecam wybrać własnie taki sposób przyswajania wiedzy.

Wystarczy używać XHTML w wersji 1.0, która symuluje HTML 4 i strona będzie dobrze widziana przez IE


(Fąfel) #20

Znaczników font niema :smiley: a strona jest zgodna ze standardami HTML. Na XHTML przyjdzie jeszcze czas. Teraz pracuje we FLASHu. A stronę będę rozwijać i to nie dla statystyk :shock: tylko dla satysfakcji. :lol: