CSS z PHP - Pomocy!


(Krzysztofsirant) #1

Potrzebuje uzyc skryptu php zamiast czesci href.

Wiem, ze moge zrobic cos takiego ale wtedy bedzie mi bralo wiekszy transfer:

Chcialem uzyc czegos takiego ale wtedy wkleja mi tekst z pliku css a nie odwoluje sie do niego:

Moze znacie jakis skrypt php ktory by to rozwiazal.

Dzieki


(Jsmp) #2

nie include bo to daje "Włącz treść" tylko echo może co ?

A jak nie to skorzystaj z tego: http://webstart.boo.pl/index.php/css/dy ... na-arkuszy


(Krzysztofsirant) #3

a wiesz moze jak to powinno wygladac z echo?


(mario@) #4

O co Ci się rozchodzi bo za nic nie rozumiem ?

A co za różnica czy on użyje PHP i echo czy bezpośrednio tam wpisze ? No chyba że chce zmieniać wczytywane pliki ze stylami zewnętrznymi.


(Krzysztofsirant) #5

roznica jest nastepujaca.

W katalogu glownym mam pliki css, img, header footer itp.

Mam tam rownierz folder pod ktory jest podpieta subdomena.

w tym folderze jest index.php ktory sklada sie z komed <?php include("../header.php"); ?> itp

Probelm jest taki, ze komeda <?php include('../header.php'); ?> ma inne nawiasy i nie cofnie sie do folderu glownego z plikami footer header itp itp.

Zmienilem nawiasy i przeszlo wszystko, no prawie wszytsko

Problem z plikami css bo tam jest komeda href ktora tez nie puszcza do glownego katalogu bo dla subdomeny taki katalog nie istnieje.

Dlatego chce jakos przerobic to zeby uzyc tego skryptu php bo on przechodzi do katalogu glownego.

Mam nadzieje ze wyajsnione i ze ktos zna rozwiazanie


(Jsmp) #6

wpisz ręcznie poprawny katalog a nie baw się php. tak będzie lepiej.


(Krzysztofsirant) #7

chodzi o to, ze recznie jak wpisuje to z folderu podktorym jest podpieta subdomena, nic nie przechodzi z folderu glownego.

I tylko skrypt php pozwala na kozystanie z plikow ktore nie naleza do subdomeny


(Grzesiek1) #8

Zaprzeczasz prawą "fizyki", plik css może być nawet na całkiem innym serwerze, wpisujesz dokładny adres do niego np

i musi działać !


(Krzysztofsirant) #9

owszem dzila ale admin mojego serwera napisal mi ze tak zapisana sciezka podwojnie zabiera transfer przypisany do konta.

Chce poprostu zeby css i jpg byly pobierane z folderu glownego (root). i nie przez odnosnik http://

Normalnie wpisana sciezka nie dziala poniewaz ten folder ma przypisana subdomene i traktuje ten folder jako root.

Zna ktos rozwiazanie?


(Jsmp) #10

skorzystaj z pełnej ścieżki, albo baw się ../../ i kombinacjami.

Inaczej nic Ci poradzić innego nie można...

A o podwójnym zżeraniu to przesada... po drugie byś musiał mieć stronę kombajn by zjadł Ci cały transfer więc sie nie przejmuj.


(Krzysztofsirant) #11

A jednak zostawiam temat dalej otwarty.

Strona ma ponad 200 podstron wiec idzie gdzie stracic transfer.

A po drugie to czas otweirania strony wydluza sie, bo zakazdym razem musza sie przeladowac pliki.

Mam nadzie ze ktos na tym forum jest wstanie mi pomoc.


(Maryo) #12

a dlaczego nie mozesz skopiowac pilków css z domeny2 do swojej domeny? wtedy dajesz jak napisałeś

i nie bedzie zjadac transferu.

dla mnie ta sprawa wygląda tak żę ktoś tu komuś lub nawet sobie coś utrudnia, a możę tego nie rozumiem :confused:


(Grzesiek1) #13

Czy to zrobisz w php czy nie to i tak będzie odnośnik musiał być http:// jeśli plik znajduje się w innej domenie.

Po drugie od kiedy to CSS dany tak

Zjada więcej transferu niż

nie twierdze że tak nie jest ale pierwsze o tym słysze, osobne szablony css zostały stworzone własnie do tego żeby ładowały się jako plik osobny raz do przeglądarki, ale żeby były co raz przeładowane w momencie kiedy są z innej domeny niż ładowana strona to pierwsze słysze...


(Krzysztofsirant) #14

Nie chodzi tylko o pliki css ale rownierz o foldery ze zdjeciami i linki do podstron przy domenie ktora jest w root.

Jesli udaloby mi sie cofnac z subdomeny do domeny to wszystkie te pliki bylyby ladowane bez http a oto mi chodzi.

Rozwiazaniem jest jak piszesz przekopiowanie tych plikow do kazdego folderu ale to miejsca wiecej zajmuje i duzo czasu schodzi przy updatecie

a chce stworzyc serwis latwo updatowany.

Kombinuje bo chce zeby strona chodzila tak jak ja chce a nie tak jak ja umiem ja zrobic. Dlatego pytam na forum :?:


(Xwars) #15

Podziwiam wszystkich którzy ci odpowiadają bo twoich postów nie da się czytać, a przynajmniej nie da się zrozumieć o co chodzi. Nie ma żadnej różnicy dla przeglądarki czy jest podany link względny czy bezwzględny, więc większych bzdur niż "robię tak bo to zmniejsza transfer" nie słyszałem. Pokaż konkretny link, może komuś uda się domyślić o co chodzi...


(system) #16

Hm...nie mogę zrozumieć o co Ci chodzi, jaki kit wcisnął Ci admin.

Parę pytań:

  1. Masz dwie domeny czy jedną?

  2. Strona jest na dwóch serwerach czy jednym?

Jeżeli wszystko jest na jednym serwerze to transfer bierze tak SAMO czy ścieżka jest względna czy bezwzględna, wchodzi w grę jedynie wygoda (wygodniej jest gdy jest względna i może się ciut szybciej wczytywać strona).

ps. W pierwszym poście napisałeś takie głupoty że doprawdy głowa mnie boli jak to czytam. Zapytaj jeszcze na forum www.forumweb.pl , ale wątpię aby Ci powiedzieli coś innego niż tutaj.


(Krzysztofsirant) #17

Dzieki za pomoc chlopaki:)

Wydaje mi sie ze ci co nie wiedza jak to zrobic pisza ze nie mozna tego zrobic, i ze to co pisze to bzdury,

a ci co wiedza jak to zrobic napisali mi na PW jak to zrobic i ja juz wiem jak to zrobic....

....a wy dalej nie wiecie:)

Pozdraiwam.

PS nie odpowiadajcie na posty jesli o czyms nie macie pojecia bo wcale nie znaczy ze jak wy nie umiecie tego zrobic to ze inni tez nie umieja:)


(Grzesiek1) #18

To może nas oświecisz ?

Jak mogłeś w ogóle pomyśleć że kopiowanie css do każdego katalogu i odwoływanie się do niego względnie jest bardziej oszczedne niż zrobienie jednego pliku css i odwoływanie się do niego bezwzględnie.

Wszyscy po prostu próbują Ci uświadomić że kłucisz się z prawami fizyki...