Witam!
Jak w temacie. Podczas wykonywania kopii zapasowej Smart Switchem na PC, mam przy kontaktach do wyboru dwie opcje: plik CSV I jakiś samsungowy SPBP, czy jakoś. Co to jest i czy CSV lepszy oraz czy CSV zaWiera zdjęcia kontaktów?
VCF zawiera zakodowane w nim JPG’ki i jest ok, ale te cCard’y ręcznie musiałem na nowo tworzyć przy każdej zmianie w kontaktach i dodawaniu nowego. Koszmar.
Synchronizuję z Google Contacts, Ake na wypadek czego.
@krystian3w O co tobie chodzi i dlaczego moje posty są często reagowane facepalm’owaniem, tj. przykładaniem dłoni do twarzy w celu wyrażenia zażenowania czy frustracji. Denerwuję cię czymś?
Ja tylko pytalem o budowę formatu CSV, jeśli chodzi o kopię kontaktów - czy zawiera taka kopia zdjęcia. Dodatkowo Smart Switch dla Windowsa robi kopię kontaktów w drugim formacie - pliku *.spbm
Ja z vCard’ów zrezygnowałem, bo - jak nowy kontakt, czy jakaś zmiana, to znów eksport do *.vcf i podmienianie ręczne. Łatwo tu o pomyłkę. Taki backup Smart Switch’owy robię raz na miesiąc i se jest.
Kontakty tak, czy siak synchroinzuję z Google Contacts, ale tak w razie W.
Pliki CSV, czyli pliki z danymi oddzielonymi przecinkami, nie zawierają bezpośrednio zdjęć kontaktów. W formacie CSV przechowuje się jedynie informacje tekstowe, takie jak imiona, numery telefonów czy adresy e-mail. Jeśli chcesz przenieść kontakty wraz ze zdjęciami, lepszym wyborem może być format vCard (VCF), który pozwala na kodowanie obrazów wewnątrz pliku.
OK, a SPBM? Jest do wyboru w Smart Switch. Teraz tylko będę robił backup raz w miesiącu i synchronizował z Google Contacts. Ostatnio często coś zmieniam w kontaktach, więc co chwila nowy plik musiałbym tworzyć i dzielić na pojedyncze osoby.
Plik SPBM to format używany przez Smart Switch , narzędzie do przenoszenia danych między urządzeniami Samsung. Nie zawiera zdjęć kontaktów . Jeśli chcesz przenieść kontakty wraz ze zdjęciami, lepiej użyj formatu VCF lub CSV . W przypadku CSV [ musisz jednak ręcznie tworzyć karty kontaktowe przy każdej zmianie].