mam problem z zapisaniem mojego projektu CV do .pdf, tak, aby miał on max 1MB. Chciałabym wysyłać CV mailowo i drukować, więc potrzebuje dobrej rozdzielczości. Jeśli już uzyskuje plik do 1MB - czcionka jest zupełnie niewidoczna, a elementy graficzne rozpikselowane.
Chciałabym uzyskać efekt - wyraźnej czcionki i dobrej grafiki (zdjęć i elementów graficznych). Proszę o radę. Może powinnam używać innego programu?
Nie piszesz z jakiego programu korzystasz … więc nie wiem czy powinnaś użyć innego Zdjęcie w CV nie musi być “super” jakości, powinno zajmować maly obszar. Po pierwsze - sprawdź w jakim formacie wstawiasz zdjęcie - myślę, że tu tkwi problem. Jeśli jest możiwość skonwertuj do *.png Po drugie - w programie, którego używasz poeksperymentuj z ustawieniami kompresji PDF. Jako inny program możesz użyć LibreOffice -> funkcja eksportu do PDF. Standardowo jedno-dwustronicowe dokumenty tego typu (tekst + grafika) po eksporcie zajmują mi ~40 KB.
Używam Photoshopa, czasem Corela. W każdym razie w corelu liternictwo wychodzi świetnie, w PS niekoniecznie. I nie rozchodzi mi się o zdjęcie, bo czasem go nie wstawiam tylko o inne elementy graficzne.
Wg mnie to zbyt skomplikowałeś sobie sprawę. Wprawdzie nie napisałeś co w tym CV masz umieszczone, ale z doświadczenia i opowieści koleżanek i kolegów HR’owców powiem Ci, że CV powyżej 2 stron jest za długie.
Do napisania porządnego zgrabnego CV użyj jakiegoś edytora np. Writera z Open Office’a (lub LibreOffice jak napisał kolega marcin’82). W tym programie jest od razu możliwość eksportu do pdf’a. Jeżeli używasz innego oprogramowania (np. Word’a), które nie ma możliwości eksportu do pdf’a zainstaluj sobie w systemie wirtualną drukarkę np. PDFCreator’a. Drukujesz normalnie tylko wybierasz drukarkę PDF.
Jeżeli chcesz dołączyć swoje jakieś prace np. grafiki to nie rób tego bezpośrednio w CV, tylko zrób oddzielny plik (albo kilka plików) ze swoimi pracami.
No w końcu nauczyli ten program eksportować do pdf’a Dzięki za informację i wzbogacenie mojej wiedzy na temat tego produktu. Osobiście nie używam Word’a, albo jeżeli muszę (w pracy) to mam jakąś starszą wersję.
No w takim razie, jolgaw, jeżeli korzystasz z Worda 2007, OO lub LibreOffice to nie ma problemu (nie musisz instalować wirtualnej drukarki), możesz dokument wyeksportować do pdf’a.
Ale ja wiem jak wyeksportować do pdfa, to nie jest mój problem. Nie o to pytam. Pytam czy wiecie jak zapisać plik w pdfie, żeby zajmował max 1MB, ale żeby był super jakości. Tu chodzi o plik z grafiką i tekstem i żaden word w gre nie wchodzi, gdyby o to chodziło nie pisałabym a forum “Grafika”.
Co to za grafika w CV? Jedyna grafika jaką się umieszcza w CV (wg mnie) to zdjęcie. No chyba, że to jakieś nowe standardy pisania CV.
A tak do rzeczy. Jeżeli całe CV masz jako grafikę i eksportujesz do pdf’a to w 1 MB raczej się nie zmieści. Dlatego polecałem coś w czym tekst nie jest traktowany jako obiekt graficzny.
Może zrób skład w programie Adobe Writer. Tam da się osadzić grafiki pośród tekstu - powinno to zmniejszyć rozmiar, bez widocznego pogarszania jakości.
A poza tym skąd takie ograniczenie 1MB?
Nie wiem jakie są opcje eksportu z Photoshop’a i Corel’a do pdf’a na co masz wpływ. Ale np. w PDFCreator’ze możesz oddzielnie ustawić opcje kompresji tekstów i obrazów różnych typów.
Jeśli się nie spłaszczy (zrasteryzuje) tekstu, przy zapisie do PDF normalnie jest osadzana czcionka i wszystko jest git, kompresja i zmiejszanie rozdzielczości wpływa tylko na użyte grafiki. Okno zapisu prawie identyczne jak w InDesignie czy Ilustratorze.
Może problem w jakości tekstu wynika stąd, że jolgaw wszystko spłaszcza? Wtedy całość jest traktowana jako wielka bitmapa i będzie kaszanka przy próbie zapisu strony A4 rozdzielczości 300 dpi i rozmiar mniejszym niż 1 MB.
Hm, a może przybliż nam, w jaki sposób to wszystko robisz, ogóle jak to CV wygląd? Może jakiś screenshot, albo link do Twojego pliku? Musi to być robione w Photoshopie?