Cyfrowy Polsat połaczenie Lan -> Router - problem


(Wysmykroman) #1

Witam

 

Posiadam zestaw internetu moblinego od CP.

 

Router D-Link DWR-116 a do niego huawei E3372 usb stick.

 

Sam pendrive działa. Tzn bezpośrednio pod PC jak podpinam do usb internet jest. Przez Wi-Fi router też dobrze wysyła internet bo na laptopie łapie.

Ale gdy chcę od rutera podłaczyć przez kabel ethernet podłaczyć do karty sieciowej jest problem ponieważ PC w ogóle nie widzi routera. Nie da się wejść także do jego konfiguracji poprzez Ip 192.168.0.1.

 

 Poprzez CMD sprawdzałem i piszę że karta sieciowa odpowiada. Wymieniłem też sam kabel na inny i jest to samo.

 

Jakieś pomysły ?


(funbooster) #2

Sprawdź czy masz ustawione automatyczne przypisywanie adresu IP (DHCP).


(Wysmykroman) #3

Tak jest na automat.

 

Jedynie zastanawiam się w ustawieniach karty sieciowej czy połączenie powinno się stworzyć automatem czy ja mam je stworzyć ? Jeżeli ja to jakie ?


(funbooster) #4

cmd.exe->ipconfig /all i wklej wynik.


(Wysmykroman) #5

Microsoft Windows [Wersja 6.1.7601]


(funbooster) #6
cmd.exe->ipconfig /rewnew 

Sprawdź czy po tej komendzie internet zadziała.

Karta Ethernet Lan 1:

   Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony

Czyli kabel nie widzi połączenia.

Sprawdź na routerze czy jest włączone udostępnianie internetu na złączu ethernet.


(Wysmykroman) #7

Co do komendy pisze że nie można przeprowadzić żadnej operacji na karcie lan1 ponieważ nośnik/kabel na tej karcie jest odłączony. A co do rutera to on nie ma żadnych klawiszy poza soft resetem który nic nie daje. Natomiast dioda podłaczenia kabla się nie świeci w żadnym z 4 slotów.


(funbooster) #8

Podłącz inne urządzenie do routera przez kabel ethernet i sprawdź czy wtedy będzie się dioda świecić.


(Wysmykroman) #9

Na innym urządzeniu wszystko działa sprawnie. Dioda się świeci, internet jest.


(funbooster) #10

Wpisz

mmc devmgmt.msc

Wyślij screen/zdjęcie z gałęzi “Karty sieciowej”


(Wysmykroman) #11

Z menadżera rozumiem:

post-281900-0-17236100-1438804015_thumb.


(funbooster) #12

Daj screen z inne urządzenia. Prawdopodobnie nie masz sterowników do karty sieciowej. PC stacjonarny czy laptop.

Jeśli Stacjonarny podaj wynik z polecenia

cmd.exe- wmic baseboard get product,Manufacturer,version,serialnumber

(Wysmykroman) #13

(funbooster) #14

Sprawdź czy w BIOS jest włączony ethernet.


(Wysmykroman) #15

Niestety mam klawiature usb-only i nie mogę się dostać do biosu bez PS2 wejścia


(funbooster) #16

Problemem jest to, że karta sieciowa nie jest wykrywalna przez system. Czyli można wywnioskować, że jest wyłączona w biosie albo jest uszkodzona.


(Wysmykroman) #17

Udało mi się podłączyć wpół zepsutą starą klawiaturę i sprawdziłem bios. Wszystko jest wporządku.

 

Dziwne skoro karta jest uszkodzona to jakim cudem w cmd ping jest prawidłowy. Btw czy w razie nie działania karty internet podłaczony przez usb mógł by działać ?