Witam! Postanowiłem wyciąć twarz ze zdjecia za pomocą tego narzędzia. Wcześniej dodałem przed tłem przezroczystą warstwę i kanał alfa. Na Ubuntu wszystko poszło dobrze, ale na XP cały czas kopiuje mi twarz z czarnym tłem. Jak się tego pozbyć?
Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Opisz bardziej szczegółowo i obrazowo.
Jak chcesz wyciąć za pomocą inteligentnych nożyc (metoda średnio dokładna), to po prostu na warstwie z osobą objeżdżasz całą twarz i gdy obwód się zamknie, klikasz w środku tworząc zaznaczenie. Teraz możesz wyciąć [Ctrl+X] lub skopiować [Ctrl+C] twarz i wkleić [Ctrl+V] na inną warstw lub do innego pliku.
Inteligentne nożyce działają na podobnej zasadzie jak inne narzędzia selekcji, więc jeśli innymi metodami nie było problemu to i tą być nie powinno.
I w taki sposób to robiłem i nadal nie wiem, czemu tak mam. Na Ubuntu jest ok, a na XP nie. Jak włączę XP to wkleję fragment zdjęcia, żeby to zobrazować.
PS Jakie są dokładniejsze metody?
Najdokładniejszą metodą selekcji w GIMPie jest zaznaczenie ze ścieżki. Niemniej jednak posługiwanie się ścieżkami wymaga odrobiny wprawy.
A co do Twojego problemu - spróbuj warstwę z twarzą zduplikować, następnie warstwę oryginału usuń i wtedy powtórz zaznaczenie za pomocą nożyc tak jak opisałem wyżej. GIMP pierwszą tworzoną warstwę traktuje jako TŁO (pogrubiony napis nazwy warstwy) i w niej nie da się uzyskać przezroczystości. Natomiast gdy zduplikujesz tą warstwę powinno już być OK. Być może to rozwiąże Twój problem - warto spróbować.
Juz sam nie wiem, co robić. Po ponownej instalacji nadal jest tak samo.
Inteligentne nożyce:
Ścieżki:
Zrób screena z oknem warstw - chcę zobaczyć jak to u Ciebie wygląda.
A przy okazji poczytaj:
http://serwis.magazynyinternetowe.pl/artykul/721,1,634,kurs_gimp_od_podstaw_cz_3.html
http://www.gim1.polkowice.pl/edukacja/gimp/selekcje_maski_kanaly.html
Pierwszy obraz:
Drugi:
Raz udało mi się tak zrobić, że tło było przezroczyste po zmianie domyślnego tła, ale po następnym uruchomieniu programu dalej to samo.
Niestety nie mam pojęcia co może stać za tym niefortunnym czarnym tłem. Po screenach widać, że wszystko robisz dobrze, więc nie wiem w czym może być problem. Może sprawdź czy masz ustawiony tryb RGB (Obraz > Tryb > RGB), ale zakładam, że masz i problem tkwi gdzie indziej. Jest jeszcze jedno co mi przychodzi do głowy, czy bezpośrednio po wklejeniu obrazu klikasz w przycisk “tworzenia nowej warstwy”, jeśli nie to spróbuj. Innych pomysłów w tym momencie nie mam.