Kupiłem kabel s-video/scart, podłączyłem i obraz jest czarno-biały. Mam aktualne sterowniki do karty graficznej, próbowałem przełączać między dwoma portami scart, przełączać między systemami PAL-D i PAL-B. Moja karta graficzna to ATI Radeon 9600, kabel jest z firmy Hama, ma 5 metrów i kosztował bodaj 30 zł. Telewizor to Funai 21D-3218F. Bardzo proszę o jakąś pomoc.
Karty radeon mają inne podłączenie sygnału luminacji i chrominancji.
Poprzez s-video nie osiągniesz koloru.
Musisz użyć jednego z tych połączeń a są to połączenia SVHS-video
musisz w kompie w ustawieniach karty graficznej ustawić żeby obraz w tv był kolorowy bo jak nie ustawisz to masz czarno biały wiec musisz tam w opcjach poszukać czegoś takiego nie wiem jak w ati są opcje bo w geforcie bym ci powiedzial
Nie bardzo rozumiem, czym różnią się one od mojego kabla i o jaki mam pytać w sklepie.
Potrzebujesz tego
http://www.allegro.pl/item215244708_prz … n_kab.html
7pin SVHS-VIDEO na RCA czyli czincz
Ale jak go podłączyć? Ta trzecia wtyczka (z siedmioma bolcami) nie pasuje do niczego.
jaką masz kartę graficzną dostałeś z nią jakiś kabelek s-video (vivo) ?? na jakieś inne wyjście (np chinch)??
Dostałem z nią taki kabel:
I taką rozłączkę:
to sprawa prosta przejściówkę do karty z przejściówki za pośrednictwem kabla chinch - euro (podłącz do przejściówki kabelek z napisem video in) do tv w sterownikach karty ustaw tryb pracy composite i będą kolory.
Ok, dla pewności:
Czy ten kabel będzie dobry? I teraz mam podłączyć przejściówkę do karty, do niej wpiąć video in, audio in do karty dźwiękowej, Scart do TV i ustawić tryb composite. Dobrze zrozumiałem?
tak dobry
tak