Mam pewien problem a mianowicie gdy komputer jest praktycznie nie używany albo nie wiem włączę filmik na youtubie np 30 minutowy i nic nie bd robił na komputerze to ekran robi się czarny . Monitor cały czas pracuje . Słychać tylko dźwięk a nie reaguje w ogóle na klawiaturę czy myszkę . Dodatkowo powiem ze mysz i klawiatura tak jakby tez się zacinają np przy probie włączenia i wyłączania num locka parę razy klawiatura już nie reaguje ( pali się dioda od num locka i nie da się już wyłączyć ) . Pomaga jedynie chyba reest . Czekałem 5 minut ale bez efektów . Problem trochę dziwny bo pod obciążeniem nie dzieje się nic . Np pogrywam sobie w bf’a bądź w inna wymagającą grę i nic się takiego nie dzieje . Również mogę odpalić funmarka na 10 minut i efektów również zero .
Moje specyfikacja:
G3258 ( stock )
Asrock H81M
R7 260X
Corsair HX 520 W
2x2GB DDR3 Kingston 1600MHz Blue CL9
WD Blue 500GB
Sterowniki do karty są najnowsze aktualne najnowsze beta ( na zwykłych to samo )
Mam niby możliwość sprawdzenia innej karty graficznej no ale nie jestem w stanie określić dokładnie kiedy robi się ten czarny ekran .
Bios jest najnowszy do płyty BTW
Tak jak pisałem wyżej mogę zapuścić furmarka na 10 minut i z komputerem nic się nie dzieje tutaj screen :
Być może warto sprawdzić Opcje zasilania w Panelu Sterowania. Może być tak, że kiedy oglądasz półgodzinny film i nic innego nie robisz Windows przygotowuje się do zaśnięcia. Najpierw wygasza ekran, a chwilę później “usypia” procesy. W tym momencie najlepiej jest pozwolić mu dokończyć tę akcję, ale ponieważ próbujesz to przerwać, ruszasz myszą lub wciskasz klawisze komputer nie może ani dokończyć zasypiania ani rozpocząć wybudzenia. To jeden z możliwych scenariuszy, nakreślony bardziej opisowo niż technicznie, ale może sprawdzenie przyniesie skutki.
Nie rozumiem co ma tutaj dać klawiatura i myszka ? To raczej nie jest powód czarnego ekranu .
Czy jest możliwe , że problem spowodowany jest brakiem pasty termo-przewodzącej na procesorze ?
Komputer składałem jakieś 2 - 3 dni temu i nie miałem zbytnio czasu na kupno pasty . Procesor nie jest zbytnio katowany a temperatury oscylują w okolicach 40-45 w spoczynku i 70+ w stresie .
“Pasta” póki co zastępcza ( pasta do zebow ) i komputer pochodził jakieś 2 godzinki bez czarnego ekranu aleee gdy mnie wywaliło z gry ( kick z bf’a za ff ) to ukazał sie bbsod 3b tutaj screen : http://imgur.com/Z588hRz . Jakieś pomysły ?
EDIT : Występują czasem takie mignięcia ekranu na 1 sec czy to wina karty ?