Czarny ekran na monitorze

Witam, mam monitor LG. Dzisiaj rano działał jeszcze bez zarzutu, aż nagle zrobił się czarny ekran. Odłączyłem wszystkie kable od komputera i od zasilania, podlaczylem, ale bylo dalej to samo. Dioda na monitorze zaczela migac, a przy wlaczaniu komputera byl caly czas czarny ekran.

Po 20-30 minutach jak wylaczylem komputer to lampka zaczela sie w monitorze palic juz normalnie, ale gdy wlaczam komputer to zanika i probuje znowu sie wlaczyc ale gasnie calkowicie. Wie ktos moze jaki to moze byc problem i jak to naprawic? Z gory dzieki

Pierwszy etap testu: podepnij innym kablem telewizor do komputera, jak wstanie, to mmonitormasz uwalony, jak nie wstanie, to karta (komputer).

Jakim kablem podłączasz monitor do komputera?

Podaj specydikacje komputera z producentem, modelem i mocą zasilacza.

Zaczynam widzieć syndrom „czarnej listy zasilaczy”, która jest rozwiązaniem na wszystko. Akurat w tej sytuacji zasilacz jest na końcu listy. :wink:

Wróżbici pracują na TVN po godzinie 3 w nocy, a dzisiaj zmiana czasu :stuck_out_tongue:

1 polubienie

Wyrzucałem LG 19 cali z czarnym monitorem. Także kolejny samsung po paru latach, czarny był na 15 minut, a potem już na zawsze.
Teraz cieszy mnie używany iiyama prolite.
Naprawy nie wchodzą w grę. Za drogo.

Sprawdż czy działa podświetlenie. Włącz komputer i monitor a potem w ciemnym pokoju lub pod kocem świeć latarką w monitor. Jeśli zobaczysz jakiś obraz (tapetę) to oznacza że nie działa podświetlenie.
W monitorach typu oled to nie działa. Jeśli brak obrazu to może byc wszystko. Od adaptera ac/dc ( lub wewnętrzny moduł zasilania w starszych), sam monitor jako całość, przez gniazda, kable, po kartę. Dobrze sprawdzić komputer na innym monitorze.

Dodam, że LG, to był monitor jak kaloryfer. Dlatego uważam, że ten typ ma czasowe ograniczenia użytkowania. Drugi raz nie nabrałbym się na LG.