Czarny ekran po aktualizacji Biosu

Witam, posiadam płytę Gigabyte GA-AB350-GAMING. Postanowiłem zaktualizować BIOS z wersji F3 na F10. Niestety po tym zabiegu komputer postanowił odmówić posłuszeństwa. Monitor przestał wykrywać komputer. Postanowiłem więc wyciągnąć baterie z mobo na ok. 3 godziny. Nic to nie dało i problem nadal się utrzymuje. Wie ktoś co można zrobić? Dodam jeszcze, że uruchamiałem komputer z 30 razy, bez skutku.

Użyj pinów do czyszczenia CMOS. Zewrzyj je czymkolwiek metalowy. Normalnie już powinien się uruchomić BIOS zapasowy.

Jesteś pewien, że użyłeś właściwej wersji BIOS do Upgrade’u ?
Jaką masz dokładnie wersję płyty głównej ?

W jaki sposób? Jest jakiś film, który to pokazuje?

Aktualizowałem przez program dodawany na płycie przez gigabyte.

NA płycie głównej masz dwa piny podpisane jako CLR_CMOS:

Zwierasz je np śrubokrętem na kilkanaście sekund i BIOS powinien się zresetować.

To są takie długie bolce tak? Boję się żeby niczego nie zepsuć, skąd będę wiedział kiedy przestać zwierać?

Zwierasz przy wyłączonym komputerze, odłączonym od prądu. Najlepiej zworką image

Mniej więcej tak to wygląda:

image

Ile? No różnie to bywa, daj jej np. 5 minut (choć czasem wystarczy kilka sekund).

Nie posiadam zworki, ale zaraz zrobię to śrubokrętem.

No i jaki rezultat tych zabiegów? Swoją drogą to ciekawe co się stało,że są takie kłopoty z uruchomieniem.Twoja płyta posiada DualBIOS - dwie kości BIOSu umieszczone na płycie głównej. Jedna pełni rolę głównego BIOSu( M_BIOS), druga pełni funkcję BIOSu zapasowego( B_BIOS). Jeśli główny BIOS ulegnie uszkodzeniu zapasowy automatycznie powinien przejąć funkcje tego uszkodzonego.Po uruchomieniu systemu i wykryciu uszkodzenia BIOS-u powinien się uruchomić zapasowy BIOS i przywrócić ustawienia do głównego BIOS-u.Po restarcie powinien być BIOS przed aktualizacją.

Problem jest taki, że jeżeli Bios zapasowy nie dostanie informacji o awarii głównego to się nie uruchomi i w żaden sposób go nie włączysz. Nie jest to jakiś szczególnie dziwny przypadek.

W ostateczności można spróbować wymusić automatyczny “reflash” BIOS:
https://www.gigabytenordic.com/gigabyte-tips-tricks-rma/ .

Ok, próbowałem z 3 razy, po 2, 5, 7 minut i nic. Może coś źle robię, bo nie używam do tego zworki ale nadal wyświetla się czarny ekran.

Dotąd skorzystałeś tylko z metody zwierania pinów.W linku,który podał Ci marcin82 są podane jeszcze dwie metody opisane od: Odzyskaj z BIOSu kopii zapasowej GIGABYTE (tylko dla płyt głównych z technologią Dual BIOS).Jest też trzecia,ale trzeba wiedzieć dokładnie co się zwiera.
https://translate.google.pl/translate?sl=en&tl=pl&js=y&prev=_t&hl=pl&ie=UTF-8&u=https%3A%2F%2Fwww.gigabytenordic.com%2Fgigabyte-tips-tricks-rma%2F&edit-text=&act=url

Próbowałem metody z wciśniętym powerem i restartem, pozostaje ostatnia metoda.

U mnie na płycie wygląda to tak:

I teraz pytanie, czym zrobić te zwarcie i na ile sekund.

W takim przypadku oddaj komputer do diagnozowania w serwisie …

Czyli wychodzi na to, że nie da się już nic zrobić? Szkoda, bo jutro sylwerster :frowning:

A próbowałeś pierwszej metody? Wygląda na metodę wymuszenia błędu BIOS.