Czarny ekran po instalacji sterowników ATI


(Robert664) #1

Witam.

Wiele razy mój komputer był formatowany i miał instalowany od nowa system, tym razem jednak jest problem (wcześniej nigdy się nic takiego nie zdarzyło) z instalacja sterowników do karty graficznej.

Za pierwszym razem zainstalowałem sterowniki ze strony ATI i po zrestartowaniu komputera wyskakuje czarny ekran i tak cały czas.

Później odinstalowałem je w trybie awaryjnym i wszystko wróciło do normy.

Następnie zainstalowałem te z płyty dołączonej do karty graficznej, które zawsze działały ale zaraz po zakończeniu wyskakuje czarny ekran.

Za trzecim razem pozwoliłem żeby system sam zainstalował sterowniki podczas znajdowania nowego sprzętu: najpierw instalował kontroler video, później monitor plug and play a na koniec Radeon 9550 Secondary nie trzeba było nawet restartować bo od razu wyskakuje czarny ekran.

Podłączenie karty i kabli jest sprawdzone.

Karta: Radeon 9550

System: Win XP SP2

Proszę Was o pomoc w rozwiązaniu tego problemu, bo nie mam już pomysłów


(XMan) #2

Zainstalowałeś najpierw sterowniki do chipsetu płyty głównej - Chipset?

/ po instalacji restart komputera /.

Start -> Panel sterowania -> System -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń.

Sprawdź czy nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania, jeżeli są to w tym miejscu PPM / prawym przyciskiem myszki /- Aktualizuj sterownik...

/ masz płytkę ze sterownikami to najpierw włóż ją do napędu CD /.

Po deinstalacji poprzednich sterowników w ,,Dodaj lub usuń programy" dokładnie przeczyściłeś komputer ?

Min. C:\ATI - PPM / prawym przyciskiem myszki / -> Usuń + CCleanerem.

U góry po lewej ,,Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner

póżniej ,,Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.

/ podczas instalacji odchacz ,,Automatyczną aktualizację CCleaner" oraz ,,Dodaj pasek narzędziowy Yahoo" /.

CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie, odinstalowaniu programów, sterowników.

Restart komputer i ponowne czyszczenie CCleanerem.

Po instalacji sterowników zainstalowałeś ponownie DirectX ?

Prawidłowa instalacja bibliotek DirectX.

11ca4402427ab339m.jpg

Sprawdź starsze sterowniki ATI lub Radeon Omega Drivers 3.8.252 z tego tematu :

gra-nie-dziala-catalyst-t242894.html?hilit=ATI%20Radeon%209200%20SE

Jeżeli są w Zip-ie to wypakuj, kliknij dwa razy, zainstaluj i zrestartuj komputer.

/ najnowsze nie zawsze są najlepsze /.


(Robert664) #3

Nie instalowałem sterowników do chipsetu, bo ich nie posiadam. Nigdy nie były one instalowane a komputer zawsze działał normalnie.

Odinstalowałem sterowniki i przeczyściłem wszystko CCleaner jak radziłeś.

Następnie zainstalowałem sterowniki Radeon Omega Drivers 3.8.252 tak jak polecałeś i komputer o dziwo się włączył ale w rozdzielczości 800 x 600. Kiedy zmieniłem ją na normalną, którą zawsze miałem to znowu pojawił się czarny ekran.

DirectX nie instalowałem jeszcze, bo komputer jest po formacie i męczę się cały czas ze sterownikami do karty graficznej.

Udało się w końcu, zainstalować sterowniki i wszystko działa poprawnie.

Nadal tylko nie wiem co powodowało ten problem, ale najważniejsze że teraz wszystko działa.

Sterowniki zainstalowałem te z płyty, która była dołączona do karty, a jak wcześniej to robiłem to czarny ekran się pojawiał a teraz za n-tym razem wszystko zaczęło działać...

Dzięki wielkie za pomoc :smiley: