Czarny ekran po pobraniu sterowników do karty graficznej

Cześć.

2 dni temu pobrałem trojana (jeśli ma to jakieś znaczenie), szybko go usunąłem, niedługo po tym pierwszy raz napotkał mnie problem czarnego ekranu. Nie widać żadnego kursora, nic po prostu czarny ekran. Po przeprowadzonym formacie podczas instalacji sterowników do karty graficznej problem powracał. Uznałem że to wina jakiegoś błędu związanego z najnowszymi sterownikami więc korzystąc z trybu awaryjnego oraz DDU usunąłem sterowniki, co pomogło, niestety za każdym razem jak chce je zainstalować problem powraca, skończyłem na wersji z grudnia ubiegłego roku. Nie widać nic w monitorze niezawodności. Czy już po karcie? Co robić w takiej sytuacji?

Karta to Radeon R9 270X

Pobrałeś trojana i myślisz, że jego usunięcie załatwia sprawę. Proponuję abyś przeniósł post do działu bezpieczeństwo i jeżeli to możliwe wykonał opisane zalecenia. Przy braku możliwości wykonania, według mnie pozostanie tylko reinstalacja systemu.

Czarny ekran po wgraniu sterowników na czystym systemie sugeruje uszkodzenie karty graficznej. Przegrzany chipset GPU. Jest to problem starej generacji kart ATI oraz Nvidia z serii 3 cyfrowej. Mam kilka takich uszkodzonych kart z takim samym objawem. Na allegro tego pełno jest z dziwnymi opisami januszy biznesu co chcą złom sprzedać. Na 99 % uszkodzona grafika.

Napisał “Po przeprowadzonym formacie”…

Jest jakaś szansa na naprawienie takiej karty?

Ta wersja dotyczy jak sadzę sterowników. Jeśli tak to ich nie aktualizuj. Nieraz się zdarza że “nówka” niezbyt dobrze lub w ogóle nie współpracuje i wtedy zaleca sie powrót do wcześniejszej wersji

Najpierw sprawdź starsze sternowniki, później dla pewności live CD z linuksem i jakieś benchmark, jak w obu przypadkach będą problemy, to piekarnik & modlitwa. Przy czym nie radzę od końca, lepiej dokładnie zdiagnozować.

Ostatnio zauważyłem że restartując komputer po podwyższymy błędzie klawiatura oraz myszka nie odpowiada. Czy może to świadczyć jednak o problemie z zasilaczem?

Dziwiłbym sie gdyby myszka i klawiatura działały w najlepsze na BSOD, bo o niebieskim ekranie mówimy?
Zrób zdjecie komunikatu, ale jak karta wywala system, to i urządzenia przestaja działać. Mysz i klawiatura biorą prąd z zupełnie innej puli niż CPU i GPU , zresztą ch pobór mocy jest marginalny w całym zestawie…