Czarny ekran po podłączeniu nowej karty graficznej


(daniellbn) #1

Witam ! jestem posiadaczem takiego zestawu :

Antec VP 500 - 500W (Zasilacze)
Kingston HyperX FURY 8GB (2x4GB) DDR4 2133MHz CL14 (HX421C14FBK2/8) (Pamięci RAM)
Intel Pentium G4400, 3.3GHz, 3MB, BOX (BX80662G4400) (Procesory)
MSI H110M PRO-VD, H110, DDR4-2133, SATA3, DVI, VGA, M-ATX (Płyty główne)
Microsoft Windows 10 Home PL 64-bit

Dziś zakupiłem do niego MSI geforce gtx 1050

Włożyłem ją m zapiąłem , dokręciłem , podłączyłem monitor , wiatraczek w karcie się kręci a ekran monitora czarny :frowning:
Czy moze być to wina tego, że karta nadal włączona jest karta zintegrowana, jeśli tak to jak ją wyłączyć? Nizej podsyłam zdjęcia z BIOS-u


(JNJN) #2

Nie potrzebuje dodatkowego zasilania?

Wsadzenie tej karty powinno wyłączyć integrę? sprawdź dokładność wsadzenia.

Monitor podpięty do karty PCIE.

Na wsadzonej poprawnie karcie PCIE, wykonaj reset biosu baterią: komp odłączony od zasilania 230V, wyjmij baterię z płyty na 10 minut, wsadź i wejdź do biosu, ustaw datę i godzinę (prawidłowy reset zresetuje te wartości) i zapisz bios Save.

Edit:

Lub opcje Initiatie Graphic Adapter z PEG ustaw na auto, PCIE, PCI slot.

Choć na ustawieniu PEG powinna działać, ale pokombinuj,


(daniellbn) #3

jest tam tylko PGE i IGD


(JNJN) #4

To musi zostać PEG i reset biosu i to co wyżej napisałem.


(daniellbn) #5

wyjecie baterii nic nie pomogło nadal mam tylko na zintegrowanej obraz;/


(JNJN) #6

To dwie opcje:

  • nowa karta uszkodzona
  • aktualizacja biosu płyty

Ewentualnie trzecia opcja: mimo poprawnych powyższych opcji karta grafiki na tej płycie nie ruszy.

A możliwe, że i płyta uszkodzona?


(daniellbn) #7

czemu ma na tej płycie nie ruszyć ? ma odpowiednie wejście PCI-E 3.0 x16. I jak miał bym sprawdzić czy płyta jest zepsuta ? Obecnie wszystko co do niej podpięte to działa , mam ten zestaw od września 2016


(JNJN) #8

Nieraz tak się zdarza - technika.

Wsadź inną kartę i test.


(daniellbn) #9

jak tą aktualizację biosu zrobić ??


(JNJN) #10

Sprawdź najpierw kartę grafiki.

Jak tak się pytasz, to może niech to serwis zrobi.

Pobierasz plik biosu do Twojej płyty i dajesz go na pendrive i wykonujesz to z poziomu biosu - masz zakładkę M-Flash + najpierw przeczytaj instrukcję.

I sprawdź najpierw swoją wersję, bo może masz najnowszą - napisane w biosie jaka wersja.


(daniellbn) #11

Karty graficznej nie ma nawet w menadżerze urządzeń może faktycznie coś z płytą główna


(JNJN) #12

Najpierw to lub inna karta.


(daniellbn) #13

Słuchaj wsadziłem teraz kartę do starego kompa, odpaliło się wszystko ale w menadżerze urządzeń nadal nie ma tej karty graficznej , bo o ile dobrze myślę powinienem mieć napisaną nazwę tej karty o ile takowa by była , prawda ?


(daniellbn) #14

Chociaż w tamtym komputerze karta graficzna była popsuta, miałem jakieś wykrzykniki przy starcie systemu na każdym ekranie , a na tej karcie graficznej wszystko działa ok , nie wiem już ocb


(JNJN) #15

Podejdź z tą kartą do serwisu i niech sprawdzą, na starym kompie może nie pracować i jak coś w menadżerze powinna pojawić się karta lub nowe niezainstalowane urządzenie.

Czy ta karta nie wymaga dodatkowego zasilania? generalnie nie powinno być wtyczki, ale to zależy od producenta?

Jakie to dokładnie model karty.


(daniellbn) #16

Kolega przyjechał z komputerem i u niego grafa działa.
Sprawdzilem kompatybilność karty z moją płytą na stronie MSI i niestety nie ma takiej kompatybilności ALE jest za to kompatybilna z kartą mojego kolegi i na jego karcie też się nie odpala. Aktualizowałem już ten bios i też nic. I nie , ta karta nie wymaga dodatkowego zasilania .


(JNJN) #17

Czyli wygląda na uszkodzenie płyty głównej.


(daniellbn) #18

Dokładnie tak wygląda , ale jest na gwarancji więc luzik :wink: jutro jeszcze dam komputer do znajomego informatyka zobacze co on powie :slight_smile:


(daniellbn) #19

gniazdo PCI-E na płycie było wadliwe ,oddałem na gwarancji nareperowali i działa teraz wszystko , dziękuję za pomoc