Czarny ekran po wlaczeniu windowsa


(Ebk Olsztyn) #1

Zaczne od tego ze slabo znam sie na komputerach. Jest juz wiele tematow o tym problemie ale nie znam nadal wyjasnienia. Moj komputer niby na poczatku wlacza sie jak nalezy, jest nazwa plyty glownej i nagle sa bialo-czerwone litery, potem laduje sie windows i monitor gasnie (wygasza sie). Trzeba 2 razy zresetowac komputer aby dzialal w trybie awaryjnym albo f8. W vga chodzi jak nalezy ale jest mala rozdzielczosc a jak ja zmieniam to znowu gasnie monitor. Przeinstalowywalem sterowniki ale nic to nie dalo. Sciagalem programy do czyszczenia rejestru i jakies inne pierdoly i odziwo czasami na chwile po zrestartowaniu komp dzialal jak nalezy. Prosze o pomoc, komp jest bardzo stary, dlatego też sie sypie.

Typ procesora AMD Athlon XP, 1473 MHz 1700+

Pamięć fizyczna 1024 MB

Typ BIOS'u Award Modular (12/31/04)

Dysk fizyczny ST340016A (40 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/100)

C: (NTFS) 38154 MB (20962 MB wolne)

Właściwości BIOS'u

Typ BIOS'u Award Modular

Typ BIOS'u Award Award Modular BIOS v6.00PG

Informacja z BIOS'u Award GA-7VASMFS F6 FSC 12-31-2004

Data BIOS'u systemowego 12/31/04

Data BIOS'u wideo 11/23/06

Problemy i Sugestie

Sugestia BIOS systemu jest starszy niż dwa lata. Uaktualnij go jeżeli trzeba.

Sugestia BIOS wideo jest starszy niż dwa lata. Uaktualnij go jeżeli trzeba.

dodam jeszcze ze maksymalne zasilanie to 350w (jest 250 czy cos takiego), czasami gasl mi monitor jakby z braku zasilania (podczas grania w cs'a), jakies 2 lata temu wymianialem plyte glowna i zasilacz


(Qba Lukaszczyk) #2

Monitor raczej nie jest podpięty do zasilacza od komputera :wink:

Komputer odkurzony? Nie przegrzewa się?

Spróbuj zabootować coś innego niż Windows.


(pawcio1212) #3

jeśli jest możliwość to sprawdź inny kabel od monitora możliwe że coś w tym się przerwało i nie przesyła informacji o sobie

na początek to może zająć się tym biosem i go uaktualnić

ja mam w domu zasilasz do którego można podpiąć monitor(ma wyjscie) ale to jest zmostkowane więc i tak nie powinien gasnąć

ja myślę że po prostu monitor się kończy ale i tak lepiej sprawdzić najpierw inny

a monitor crt czy LCD(te cienkie)


(Ebk Olsztyn) #4

Komp był odkurzany 2 lata temu bo wtedy coś się zepsuło. Nie przegrzewał się nigdy. Bios jest z 2004 r. Wiem co to lcd :-D, niestety nie koniecznie mam możliwość sprawdzenia kabla, chociaż mam w garażu swój stary monitor, który działał ale kabel od niego był bardzo skręcony i przesyłał tylko obraz o odcieniach czerwonym albo fioletowym lub zielonym itd. Ten jest od znajomego i tez juz ma swoje lata.

Wczoraj wieczorem znowu przeinstalowałem sterownik, nic to nie dało ale dzisiaj rano odpaliłem komputer, przy starcie byly nadal te czerwone litery ale system odpalił i było ok. Włączyłem grę i złapał zawieszkę, wyłączał się monitor i włączał a później komp się zresetował i jak włączał sie system był zrzut ekranu z tamtej gry. Wyłączylem go, dalem mu odpoczac i tylko na systemie awaryjnym smiga. Nie wiem o co chodzi, może procesor nie daje rady.

OK więc ładnie wycziściłem komputer, odłączyłem ram, karte graficzną, przeczyściłem wejścia i podłączyłem ponownie ale komputer nadal reagował tak jak wcześniej,więc wymieniłem swoją kartę graficzną (asus 7600 gs z 2007 r.) na swoją poprzednią ( geforce mx400? z 2002 r.) i na tej karcie komputer normalnie się włączył i jak narazie pracuje poprawnie. Także dziękuję za pomoc bo temat jest już chyba rozwiązany, jeśli będzie się coś działo to tutaj napisze.