Czarny ekran po zainstalowaniu Ubuntu 12.10

Cześć,

Zainstalowałem Ubuntu przez WUBI. Komputer się zrestartował, przeszedł ekran POST, wybrałem Ubuntu i… nic. Słuchać tylko dźwięk uruchamiającego się systemu i na tym koniec.

Co z tym zrobić?

zainstaluj lepiej z pendriva lub cd… najlepiej wypal przez ultraiso

Logi?

Po instalacji z pendraka to samo.

Jak mam zrobić logi?

Czarny ekran to masz na myśli wyłączony monitor, konsolę czy może czarną tapetę i zawieszone ładowanie się pulpitu?

Logi już masz tylko należy je odczytać.

Uruchom jakiś system Live-CD i odczytaj ( z zainstalowanego systemu ) logi.

Gdzie i jakie będą w Ubuntu tego ci nie powiem, bo nie używam tej dystrybucji.

W Debianie byłyby to:

/var/log/boot

/var/log/Xorg.0.log

/var/log/kdm.log

/home/użytkownik/.xsession-errors

Czyli logi: rozruchu, X-ów, menadżera logowania i sesji.

Niedoprecyzowałem. Wybieram Ubuntu z menu bootowania i ekran się wyłącza. Wczoraj udało mi się uruchomić przez tryb ratunkowy, ale system zamulił się po chwili.

Jak uruchomisz komputer, uruchom Gruba (program rozruchowy) i zanim uruchomisz Ubuntu, dopisz opcję jądra (wciśnij klawisz e jak edycja), dopisz po prostu na samym końcu linii noapic i uruchom system (klawisz c jak kontynuacja, z tego co pamięta, piszę z pamięci, zresztą na samym dole menu masz to opisane po ang.).

Gdzieś przeczytałem, żeby dopisać ‘nomodeset’ ponieważ spowodowane to jest jakąś dziwną wersją driver’ów od nVidii.

Możesz spróbować, ale spróbuj również tego o czym pisałem, w przypadku właśnie karty Nvidii, gdy uruchamiałem Ubuntu na komputerze z kartą tego producenta miałem taki sam problem i dodanie tej opcji u mnie pomogło.