Czarny ekran przy włączeniu testowania systemu Ubuntu


(Kadek1) #1

Witam Chciałem zainstalować najnowszą wersję Ubuntu 13.04. Pobrałem obraz iso 32-bit i skorzystałem z nowej opcji gruba2 która pozwala na włączenie danego obrazu iso przy starcie systemu. Włączam kompa i w grubie wybieram dany wpis. W następnym menu wybieram przetestowanie systemu. Po jakimś czasie pojawia się logo Ubuntu i ładowanie. następnie na chwile pojawia się sama tapeta i czarny ekran. Tryb tekstowy działa dobrze ale graficzny to czarny ekran. Lecz jak włączam instalację to wszystko działa normalnie. Czytałem że ten czarny ekran to od karty graficznej czy od sterowników. Tak samo mam z Ubuntu 12.10 które mam nagrane na płytce.

Nie chcę instalować bo po instalacji przy włączeniu trybu graficznegobędzie ten czarny ekran. Co mam zrobić żeby wszystko dobrze działało?

PS.Obecnie korzystam z Ubuntu 12.04

Karta graficzna NVidia GeForce 5200


(Un3 E Xgim Y2 Yr8 Ty Q Kq Uj Top Pz) #2

Podaj wyniki poleceń:

cat /var/log/Xorg.0.log | grep WW

cat /var/log/Xorg.0.log | grep EE

glxinfo | grep direct

lspci -k

Sprawdź inne dystrybucje LiveCD i powiedz czy są jakieś zmiany.


(Kadek1) #3

Wyniki poleceń to

dla cat /var/log/Xorg.0.log | grep WW

(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.

[32.111] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/cyrillic" does not exist.

[32.111] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/100dpi/" does not exist.

[32.111] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/75dpi/" does not exist.

[32.111] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/100dpi" does not exist.

[32.111] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/75dpi" does not exist.

[32.111] (WW) The directory "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType" does not exist.

[32.841] (WW) Warning, couldn't open module nv

[32.844] (WW) Warning, couldn't open module nv

[32.918] (WW) Falling back to old probe method for vesa

[32.918] (WW) Falling back to old probe method for fbdev

dla cat /var/log/Xorg.0.log | grep EE

(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.

[32.121] (II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER

[32.841] (EE) Failed to load module "nv" (module does not exist, 0)

[32.844] (EE) Failed to load module "nv" (module does not exist, 0)

dla glxinfo | grep direct

direct rendering: Yes

i dla

00:00.0 Host bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] 746 Host (rev 10)

	Subsystem: ASRock Incorporation Device 0746

	Kernel driver in use: agpgart-sis

	Kernel modules: sis-agp

00:01.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] SG86C202

	Kernel modules: shpchp

00:02.0 ISA bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS963 [MuTIOL Media IO] LPC Controller (rev 25)

00:02.1 SMBus: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS961/2/3 SMBus controller

	Kernel modules: i2c-sis96x

00:02.5 IDE interface: Silicon Integrated Systems [SiS] 5513 IDE Controller

	Subsystem: ASRock Incorporation Device 5513

	Kernel driver in use: pata_sis

00:02.7 Multimedia audio controller: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS7012 AC'97 Sound Controller (rev a0)

	Subsystem: ASRock Incorporation K7S41GX motherboard

	Kernel driver in use: snd_intel8x0

	Kernel modules: snd-intel8x0

00:03.0 USB controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.1 Controller (rev 0f)

	Subsystem: ASRock Incorporation Device 7001

	Kernel driver in use: ohci_hcd

00:03.1 USB controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.1 Controller (rev 0f)

	Subsystem: ASRock Incorporation Device 7001

	Kernel driver in use: ohci_hcd

00:03.2 USB controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 2.0 Controller

	Subsystem: ASRock Incorporation Device 7001

	Kernel driver in use: ehci_hcd

00:04.0 Ethernet controller: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS900 PCI Fast Ethernet (rev 90)

	Subsystem: ASRock Incorporation Device 8201

	Kernel driver in use: sis900

	Kernel modules: sis900

01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation NV34 [GeForce FX 5200] (rev a1)

	Kernel driver in use: nvidia

	Kernel modules: nvidia_173, nouveau, nvidiafb

Dodane 30.04.2013 (Wt) 21:05

Jak już pisałem


(Un3 E Xgim Y2 Yr8 Ty Q Kq Uj Top Pz) #4

Świetnie …

I tutaj pojawia się problem …

Nie miałem jeszcze Ubuntu u siebie …

Z tego co pamiętam nvidia jest dość kapryśna jeśli chodzi o nv, nouveau, nvidiafb i jeszcze chyba riviafb.

Powinno się ładować tylko powiedzmy nouveau lub tylko nvidia.

W jakichś plikach można było kolidujące ze sobą moduły wyłączyć przy ich ładowaniu na starcie - jeszcze poszukam …

Miałem podobny problem kiedy chciałem mieć nouveau ( w zapasie ) obok nvidii.

Pokaż jeszcze zawartość pliku “/etc/X11/xorg.conf” - zależnie od dystrybucji może być w innym miejscu:

cat /etc/X11/xorg.conf

Pewnie generycznie wrzucili tam “wszystko” i jest problem. Po za tym wypisuje, że nie masz modułu nv.

Czyli że nie jest zainstalowane ( lub jest uszkodzone lub blokowany przez inny ), a w /etc/X11/xorg.conf ustawione jest, że ma go serwer X11 załadować ten sterownik.

Przejrzę jeszcze parę tematów o konfiguracji nviddii i napiszę coś więcej.


(Kadek1) #5

Znalazłem taki w /usr/bin/Xorg ale jest bez tego .conf

A w nim peło niezrozumiałych znaków

Podałbyś mi gdzie to leży


(Un3 E Xgim Y2 Yr8 Ty Q Kq Uj Top Pz) #6

To jest plik binarny - jeden z plików serwera X.

Na Gentoo / Funtoo jest on w /etc/X11/

Poszukam w google, jak jest na Ubuntu i dam znać.d

Update:

Znalazłem:

Odpal polecenie:

X -configure

a potem:

cp ~/xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf

a na koniec:

startx

Jeśli znowu zaliczy faila, to daj wynik:

cat /etc/X11/xorg.conf

(Kadek1) #7

Tylko że jak wpisuje X -configure to wyskakuje to

Fatal server error:

Server is already active for display 0

	If this server is no longer running, remove /tmp/.X0-lock

	and start again.



Please consult the The X.Org Foundation support 

	 at http://wiki.x.org

 for help. 


 ddxSigGiveUp: Closing log

 [quote]

Czyli jeśli znowu będzie czarny ekran to mam to wpisać?


(Un3 E Xgim Y2 Yr8 Ty Q Kq Uj Top Pz) #8

No to inna para kaloszy …

Serwer jest włączony …

Aby go wyłączyć wpisz:

kill `pidof X`

Potem ponów próbę.

Chodziło mi o to, że jak utworzy ten plik konfiguracyjny to poleceniem startx odpalasz serwer X i jeśli to nic nie daje to podajesz zawartość tego właśnie pliku konfiguracyjnego do ewentualnej przeróbki.


(marcin82) #9

Tak można zatrzymać lightdm

sudo /etc/init.d/lightdm stop

konrad28

Próbowałeś użyć opcji nomodeset dostępnej na ekrenie wyboru systemów Gruba?


(Kadek1) #10

Spróbowałem tego i teraz nie mogę wchodzić na swoje konto tylko na konto gościa jak to odkręcić

Próbowałem ale wszystko się tnie i nic a nic nie morzna zrobić – Dodane 01.05.2013 (Śr) 12:10

Znowu ten sam błąd i nic nie da się zrobić


(marcin82) #11

Tu nie ma czego odkręcać - to jest jednorazowe zatrzymanie X’serwera. Po restarcie powinno być OK.


(Kadek1) #12

Ale nie jest OK. Pojawia się ekran logowania choć mam ustawione automatyczne logowanie ale dobra. Loguję się pojawia się czarny ekran a potem znowu ekran logowania loguję się… i tak w kółko. Resetowałem 5 razy kompa i nic.

Dodane 01.05.2013 (Śr) 12:21

Próbowałem startx ale wyskakuje coś takiego

X: user not authorized to run the X server, aborting.

XIO: fatal IO error 11 (Resource temporarily unavailable) on X server ":0"

      after 7 requests (7 known processed) with 0 events remaining.

Dodane 01.05.2013 (Śr) 15:44

Proszę pomóżcie.


(marcin82) #13

Uruchom system w trybie jednego użytkownika - tzw. tryb ratunkowy. Uruchomi się linia komend roota w trybie tekstowym. Wykonaj polecenie:

dpkg-reconfigure x11-common

Resztę znajdziesz tutaj:

http://www.khattam.info/solved-user-not … 11-26.html .


(Kadek1) #14

Dobra zrobiłem no to co dalej z tym x serwerem

Dodane 05.05.2013 (N) 21:43

A jak wyłącze serwer tym poleceniem

to mi pokazuje się ekran logowania ale co dalej mam robic wejść w tryb tekstowy i wbijać te polecenia

Dodane 28.09.2013 (So) 20:15

Odświeżam temat

Wiem że na pewno chodzi o sterowniki. Mam starą kartę graficzną a chciałbym zainstalować najnowsze Ubuntu 13.10 ale wiem że na pewno będzie czarny ekran. Pobrałem najnowsze jądro 3.11 ale wyskakuje mi małe okienko i coś tam pisze o grafice że za słaba. Czy te nowsze jądra mają jakieś specjalne wymagania?