W windows update miałam aktualizację i przy wyłączeniu komputera aktualizacja miała się zainstalować. Doszła do 36 % i włączył się czarny ekran co zrobić? Mam laptop Lenovo
Daj może godzinę, może wróci ekran / zrobi się normalnie kolejny restart.
Można opcjonalnie podpiąć zewnętrzny monitor jak są możliwości, może on coś wyświetli (ale żeby tak nagle padł kabel lub matryca…).
…jeśli to nic nie da, pozostaje “wymuszony” restart. Być może system się naprawi w jego trakcie?
Nie mam dodatkowego ekranu. Urachamialam laptopa już kilka razy przy włączonej myszce na czarnym ekranie kręci się niebieskie kółko. Zrobilabym uruchamianie w trybie awaryjnym ale f8 nie działa. Już raz załapał i pokazał 36 % po zamknięciu pokrywy znowu zrobił się czarny
Uruchom komuter z płyty instalacyjnej lub ratunkowej.
Wybierz “Napraw komputer”.
Następnie “Rozwiąż problemy/Wiersz polecenia”.
Wpisz komendę: bcdedit /set {default} safeboot minimal
Zamknij wiersz polecenia i klikasz na Kontynuuj. System powinien Ci się uruchomić w trybie awaryjnym.
Pamiętaj, żeby na koniec w msconfig odznaczyć opcję bezpiecznego rozruchu.
A w jakim celu zamknęłaś pokrywę podczas działania laptopa?
No mam płyty instalacyjnej tylko Onekey recovery na ukrytej partycji systemowej
Możesz się dostać do naprawy komputera w 10, przez trzykrotne wyłączanie lapka w trakcie ładowania systemu. Po prostu wciskasz i trzymasz guzik zasilania. Powinien wejść w tryb naprawy i tam zrobisz przywrócenie ostatniej wersji windowsa.
Już wszystko działa udało się wejść w recovery i zrobić powrót do poprzednich ustawień. Temat do zamknięcia.