Tak jak w tytule przy włączaniu i wyłączaniu gier czasami pojawia mi sie czarny ekran i jedyny sposób na naprawe tego to reset. Czarny ekran pojawia się średnio raz na trzy razy,
Błąd występował w systemach xp, vista i teraz od dzisiaj 7 i nie mam pojęcia jak go naprawić. Jak narazie występuję we wszystkich grach jaki mam np. CoD 4, CoD6, Diablo 2, Sims 3, CoD 2, Need for Speed Underground, Need for Speed Most Wanted.
Wie ktoś jak to naprawić? Wklejam raport od 7.
Składnik Szczegóły Wynik cząstkowy Wynik podstawowy
Procesor AMD Phenom(tm) 9500 Quad-Core Processor 7,0 5,2
Zależy od najniższego wyniku cząstkowego
Pamięć (RAM) 3,00 GB 7,1
Grafika NVIDIA GeForce 8500 GT 5,2
Grafika w grach 1791 Całkowita dostępna pamięci grafiki w MB 5,6
Podstawowy dysk twardy Wolne: 35GB (ogółem: 49GB) 5,9
Windows 7 Enterprise
System
--------------------------------------------------------------------------------
Producent HP-Pavilion
Model KE545AA-ABU a6355.uk
Całkowita ilość pamięci systemowej 3,00 GB pamięci RAM
Typ systemu 32-bitowy system operacyjny
Liczba rdzeni procesora 4
Obsługa 64 bitów Tak
Magazyn
--------------------------------------------------------------------------------
Całkowity rozmiar dysków twardych 466 GB
Partycja dysku (C:) Wolne: 35 GB (ogółem: 49 GB)
Partycja dysku (D:) Wolne: 84 GB (ogółem: 417 GB)
Dysk nośnika (E:) Dysk CD/DVD
Dysk nośnika (J:) Dysk CD/DVD
Grafika
Typ karty wideo NVIDIA GeForce 8500 GT (Microsoft Corporation - WDDM v1.1)
Całkowita dostępna pamięć grafiki 1791 MB
Dedykowana pamięć grafiki 512 MB
Dedykowana pamięć systemowa 0 MB
Współużytkowana pamięć systemowa 1279 MB
Wersja sterownika karty wideo 8.15.11.8627
Rozdzielczość monitora podstawowego 1440x900
Wersja programu DirectX DirectX 10
Sieć
Karta sieciowa NVIDIA nForce 10/100 Mbps Ethernet
U mnie takie coś powoduje czasem tryb Defense+ z Comodo Internet Security. Pomaga tymczasowe wyłączenie lub zmniejszenie poziomu ochrony. Nie wiem dlaczego, nawet jak zezwolę na wszystko grze to i tak czarny ekran i tylko twardy reset pomaga (na ctrl+alt+del nie reaguje). Jeżeli masz w/w pakiet bezpieczeństwa to prawdopodobnie to jest przyczyną, a jeśli nie to sprawdź czy masz aktualne stery do grafiki, dźwieku itp. No i pytanie - gry oryginalne?
Wczoraj wieczorem wgrałęm avasta ale tak to nie było anty wirusa i był ten czarny ekran.
Myśłicie że to sam defender windowsowy to robi???
Ze sterownikami to mam najnowsze bo ściągnełem wszystkie aktualizacje Windows Update a na Viscie ściągnełem oryginalne ze strony np. Karta : ze strony nvidi itp.
W menadżerze użądzeń nie ma żadnych znaków zapytania tzn. wszystko jest zainstalowane
Defender raczej nie, ale spróbować wyłączyć go nie zaszkodzi. Wciśnij jednocześnie przyciski logo windows i r, wpisz komendę services.msc, poszukaj tam usługi windows defender, kliknij w nią dwa razy, kliknij zatrzymaj i ok.
to defender to powodował co jest lekko dziwne no ale ok, chociaż już jest ok.
Co jest dziwne to to że avast tego nie powoduje bo avast może być włączony.
Po za tym na drugim komputerze też mam 7 i na nim nigdy nie ma tego czarnego ekranu ale sprawdziłem i tam automatycznie defender jest wyłączony.
OK Wielkie Dzięki za Pomoc,
Temat do zamknięcia
– Dodane 15.03.2010 (Pn) 23:28 –
YYyyy za szybko napisałem Temat do zamknięcia bo problem powrócił ale teraz występuje tylko przy Call Of Duty 4
– Dodane 16.03.2010 (Wt) 18:04 –
Mam pytanie,
Myślicie że ściągnięcie sterowników ze strony hp pod ten komputer bo to hp pomoże?
Te sterowniki tam w paczce mają karte graficzną płyte procesor itp. ogólnie na cały komputer paczka, a jeżeli tak to jak odinstalować te co teraz są bo nie chce mieć śmietnika?!
Jak się zrobił czarny ekran uśpiłem komputer guzikiem na klawiaturze i wtedy włączyłem i okazało się że wtedy pisze jakieś Direct X Error czy Direct 3D error, wie ktoś może co zrobić?