Czarny ekran z kursorem i nic więcej


(Snake3231) #1

Witam. Otóż mam pewien problem.Mam laptopa Lenovo G560. Na Windows 7 przy włączeniu komputera przed logowaniem pojawia się czarny ekran.

No i nie włącza się dalej. Czekam 5 minut...10 minut...15 minut i nic.. Po wciśnięciu dowolnego przycisku, lub poruszeniu myszką ekran ściemnia się na maks. Tzn tak gdybym wcisnął FN+Klawisz ściemniana i przyciemnił na maks.

Chciałem zainstalować nowego Windowsa przez obraz płyty, no ale nie mogę dostać się do pulpitu.

Aktualnie więc korzystam z trybu awaryjnego.

Prosiłbym o wytłumaczenie wszystkiego, bo przyznam, ze w sprawach komputerów to jestem zielony :wink:

Sprawa 2 - na awaryjnym mimo że płyta jest w napędzie, pojawia się info, że płyty nie ma. Mimo iż wcześniej pokazywało że jest. To normalne :wink:?

Sprawa 3 - Czym wypakować ISO, jeżeli juz uda mi się włączyć laptopa normalnie? ;] winrarem jakoś nie potrafię -.-.

Proszę o pomoc i z góry dziękuje!


(Bogdan_G) #2

ISO się nie wypakowuje, to raz. Bootowalny obraz iso można stworzyć. Właściwie, to powinieneś odłączyć laptopa od zasilania i wyjąć baterie na kilka minut. Potem pozałączać i uruchomić. Najczęściej pokazuje się w takich sytuacjach opcja naprawy systemu.


(rgabrysiak) #3

Cześć

Skoro w trybie awaryjnym wszystko działa poprawnie to znaczy że problem powoduje prawdopodobnie jakiś sterownik.

Czy aktualizowałeś może jakieś sterowniki w ostatnim czasie?

Próbowałeś przeinstalować sterowniki do karty graficzne?

Jeżeli wcześniej wszystko działało poprawnie, czy próbowałeś skorzystać z punktu przywracania systemu?

W kwestii instalacji Windows 7, w jakim celu chcesz wypakować obraz systemu?

Jeżeli chcesz przeinstalować system, uruchom komputer z płyty i gotowe.

Wczesniej jednak zrób sobie backup ważnych danych na płytę, pendrive, zewnętrzny dysk etc. np. za pomoca Linuksa w wersji LiveCD


(Snake3231) #4

Aktualizacje robiłem przez Windows Update.

Jeśli chodzi o sterowniki to hmm.. nie przypominam sobie. Jeśli już to wszystko działo się poprzez Aktualizacje.

Nie próbowałem przeinstalować.

Nie próbowałem przywracać systemu, głównie dlatego że po prostu nie mam jak. Mam niemieckiego Windowsa, więc ciężko jest cokolwiek robić jeżeli nie zna sie języka.


(rgabrysiak) #5

Cześć

Więc prawdopodobnie która z aktualizacji powoduje w/w problem.

Mógłbyś na początek spróbować odinstalować te które instalowałeś niedawno aby sprawdzić czy problem ustąpi.


(Snake3231) #6

Przywróciłem system z przed 4 dni i jakoś się włączył. Jest jakaś opcja, żeby sprawdzić które z plików zostały usunięte? Żebym po prostu wiedział co powodowało problem.


(Bogdan_G) #7

Jeszcze nie musiałem korzystać z przywracania z płyty systemu win 7, bo i nie mam płyty do laptopa. Pobrałem i nagrałem sobie ten program, żeby przywracać dobre ustawienia i obraz dysku. http://www.dobreprogramy.pl/Redo-Backup ... 35538.html Nie wiem, jak się kiedyś sprawdzi, ale kiedyś będzie musiał.

Musisz się zabezpieczyć przed taką sytuacją, jak w temacie.


(Snake3231) #8

Dzięki :wink: Pozostaje jeszcze kwestia, czym uruchomić ISO. Deamona nie umiem opanować ( :o ) a Alcohol posiada wersje trial...


(Bogdan_G) #9

Gdy chcesz, to możesz utworzyć płytę nawet burn aware free. Jest tam opcja - twórz startowy obraz iso. Ustawiasz bootowanie z płyty w ustawieniach biosu.


(rgabrysiak) #10

Cześć

Obraz systemu możesz zamontować np. programem WinCDEmu


(Snake3231) #11

A jeszcze ktoś mógł by mi powiedzieć co to za błąd?

149ozh2.jpg

Występuje przy odpalaniu W7 za pomocą Deamona i WInCDEmu...