Czarny monitor

Mam pytanie odnośnie monitora. Odebrałam komputer z serwisu (wymiana zasilacza). Po podłączeniu monitora, dioda przy monitorze miga i jest czarny ekran, wcześniej pojawiał się napis " No signal" a teraz nawet tego napisu nie ma, po podłączeniu monitora do laptopa , również nic się nie wyświetla, a dioda przestaje migać. Czy to znaczy , ze monitor padł? Nie mam możliwosci podlączenia innego monitora do kompa.

Hej,

• A co to dokładnie za monitor - podaj producenta i model.
  • Jakim złączem podłączasz monitor do komputera bądź laptopa?

Pozdrawiam,
Dimatheus

Mi się wydaje że to jakieś zwarcie lub rozlany czy wy buchnięty kondensator/elektroit.
Czyli może to być wina monitora (monitor kaput)

1. Podłącz… TV, powinno być wyjście

2. Masz zewnętrzną grafikę, czy integrę

3. Czemu wymieniałeś zasilacz? Spiecie, pożar? Chciałes mocniejszy?

Monitor to Samsung Sync Master 740N, złącze VGA. Zasilacz był wymieniany ponieważ komputer się restartował i nie odpalał, ale monitor działał normalnie, wyświetlało się ładowanie i restart. A teraz komputer działa a monitor padł. Nie mam możliwości podłączenia pod TV.

Zewnętrzna grafika czy integra?

Niestety musisz podłączyć do innego monitora, bez tego nie potwierdzimy (bardziej prawdopodobnego) uszkodzenia płyty/grafiki. W skrajnych przypadkach zasilacz może je uwalić, ale drugiej karty graficznej lub płyty tez nie amsz pewnie…

Najlepiej niech napisze, jaka karta graficzna i jaka płyta główna. :slight_smile:

Sprawdź kabel VGA

Płyta główna Gigabyte G41M-ES 2L, grafika GeForce 9500 GT. Jednak mój TV ma wyjście VGA :smiley: Wieczorem podlącze i dam znać czy coś zadziałało.

Sprawdź. :slight_smile:

A kabel podłączasz do odpowiedniego gniazda, czyli tego z karty dedykowanej? Dlaczego pytam? Bo płyta posiada też grafikę zintegrowaną. Upewnij się, że podłączasz do gniazda na dole.

A jak próby z TV się nie udadzą, zawsze można wymontować kartę dedykowaną i sprawdzić, czy choć na karcie zintegrowanej komputer wyświetla obraz.

1 polubienie

Ja bym od tego zaczął, jak bezie na integrze, to znaczy, ze dziadek odszedł.

Też miałem, a mimo, że niekrecona nie katowana, to i tak padła już dobre lata temu.

Ja bym zaczął od sprawdznia gniazda. Kiedyś na forum męczyłem się z gościem, że obraz się nie wyświetlał. Zrobiliśmy wszystko i wtedy olśnienie. Pokaż, do którego złącza podłączasz monitor. Jak zobaczyłem zdjęcie, nie mogłem przestać się śmiać - oczywiste źródło problemu, ale walka przez wiele postów. Teraz od razu wolę o to pytać. Dla pewności.

Pod Tv wszystko działa. Czyli monitor kaput. Dziękuje za wszelką pomoc. :wink:

… albo tylko kabel, jeżeli uzyłes innego :wink:

Kabel jest ok :slight_smile: