Mam pytanie odnośnie monitora. Odebrałam komputer z serwisu (wymiana zasilacza). Po podłączeniu monitora, dioda przy monitorze miga i jest czarny ekran, wcześniej pojawiał się napis " No signal" a teraz nawet tego napisu nie ma, po podłączeniu monitora do laptopa , również nic się nie wyświetla, a dioda przestaje migać. Czy to znaczy , ze monitor padł? Nie mam możliwosci podlączenia innego monitora do kompa.
Hej,
- A co to dokładnie za monitor - podaj producenta i model.
- Jakim złączem podłączasz monitor do komputera bądź laptopa?
Pozdrawiam,
Dimatheus
Mi się wydaje że to jakieś zwarcie lub rozlany czy wy buchnięty kondensator/elektroit.
Czyli może to być wina monitora (monitor kaput)
-
Podłącz… TV, powinno być wyjście
-
Masz zewnętrzną grafikę, czy integrę
-
Czemu wymieniałeś zasilacz? Spiecie, pożar? Chciałes mocniejszy?
Monitor to Samsung Sync Master 740N, złącze VGA. Zasilacz był wymieniany ponieważ komputer się restartował i nie odpalał, ale monitor działał normalnie, wyświetlało się ładowanie i restart. A teraz komputer działa a monitor padł. Nie mam możliwości podłączenia pod TV.
Zewnętrzna grafika czy integra?
Niestety musisz podłączyć do innego monitora, bez tego nie potwierdzimy (bardziej prawdopodobnego) uszkodzenia płyty/grafiki. W skrajnych przypadkach zasilacz może je uwalić, ale drugiej karty graficznej lub płyty tez nie amsz pewnie…
Najlepiej niech napisze, jaka karta graficzna i jaka płyta główna.
Sprawdź kabel VGA
Płyta główna Gigabyte G41M-ES 2L, grafika GeForce 9500 GT. Jednak mój TV ma wyjście VGA Wieczorem podlącze i dam znać czy coś zadziałało.
Sprawdź.
A kabel podłączasz do odpowiedniego gniazda, czyli tego z karty dedykowanej? Dlaczego pytam? Bo płyta posiada też grafikę zintegrowaną. Upewnij się, że podłączasz do gniazda na dole.
A jak próby z TV się nie udadzą, zawsze można wymontować kartę dedykowaną i sprawdzić, czy choć na karcie zintegrowanej komputer wyświetla obraz.
Ja bym od tego zaczął, jak bezie na integrze, to znaczy, ze dziadek odszedł.
Też miałem, a mimo, że niekrecona nie katowana, to i tak padła już dobre lata temu.
Ja bym zaczął od sprawdznia gniazda. Kiedyś na forum męczyłem się z gościem, że obraz się nie wyświetlał. Zrobiliśmy wszystko i wtedy olśnienie. Pokaż, do którego złącza podłączasz monitor. Jak zobaczyłem zdjęcie, nie mogłem przestać się śmiać - oczywiste źródło problemu, ale walka przez wiele postów. Teraz od razu wolę o to pytać. Dla pewności.
Pod Tv wszystko działa. Czyli monitor kaput. Dziękuje za wszelką pomoc.
… albo tylko kabel, jeżeli uzyłes innego
Kabel jest ok