W ramach porządku usunąłem zbędne oprogramowanie nie używane na komputerze. Po ponownym uruchomieniu systemu Windows 10 ukazał się pusty czarny pulpit i kursor myszy i nic więcej. Nie działa klawisz windows, mogę tylko uruchomić menedżer zadań. Ostatni program jaki usunąłem to Advsnced system cafe gdzie na końcu zaznaczyłem elementy do usunięcia w tym nie zalecane opisane jako Pliki rozszerzeń używane przez system (nie zaleca się usuwania ) z informacjami Pliki rozszerzeń używane przez system zostaną automatycznie usunięte po następnym ponownym uruchomieniu. Jeśli zaznaczysz tę opcję, aby usunąć teraz, może to spowodować nieprawidłowe działanie pulpitu.
Teraz nie wiem jak to naprawić. W systemie mogę włączyć programy poprzez menadżer zadań i nowe zadanie
Możesz spróbować utworzyć nowy profil, możesz spróbować naprawy systemu, ale może wystarczy jeszcze raz zainstalować ten program i ewentualnie odinstalować, ale już bez opcji niezalecanej.
A na przyszłość rada: nie instalować takich śmieciowych programów.
Próba naprawy za pomocą płyty z systemem nie dała rezultatu. Nowy profil zależy mi na danych bez ponownej instalacji programów, ustawień itp. ponowna instalacja i odinstalować oczywiście do spróbowania.
Może będzie skuteczniejsze w naprawie, jak poleciały pliki systemowe a nie jakieś współdzielone.
Kliknij w Managerze Zadań menu Plik
→ Uruchom nowe zadanie
→ wpisz explorer.exe
zatwierdź i daj znać czy odpalił się pulpit.
Sprawdź czy w zakładce Szczegóły
jest proces explorer.exe
zarówno przed jak i po uruchomieniu go powyższą metodą.
Jeżeli proces explorer.exe
jest a porada z pierwszego zdania nie pomaga, kliknij prawym na ten proces, wybierz zakończ zadanie
i ponownie wykonaj poradę z pierwszego zdania.
Nowe zadanie explorer.exe nie zadziałało ale też nie starałem przed i po, czyli do sprawdzenia.
Zakładka Szczegóły
i zabij go klikając prawym na proces i wybierając zakończ zadanie
, po czym uruchom ponownie poprzez menu Plik
.
Po otwarciu menadżera zadań nie ma explorer.exe na liście tak samo gdy dodam je jako nowe zadanie.
Czyli explorer.exe startuje i od razu się zamyka, dodatkowo bez żadnego komunikatu o błędzie. Trudny przypadek bo mało wiemy. Pewnie jakieś oprogramowanie, które odinstalowałeś zostawiło jakieś wpisy powiazane z pulpitem.
Spróbuj wykonać punkt 3 Fix Explorer.exe application error on Windows 11/10
Ponieważ nie masz pulpitu, to zamiast tworzyć plik .bat, wklejaj te polecenia prosto do wiersza poleceń, czyli w sumie tylko 3 polecenia:
Dism /Online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup
Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
SFC /scannow
Wiersz poleceń w trybie administratora uruchomisz tak:
Manager Zadań menu Plik
→ Uruchom nowe zadanie
→ wpisz powershell start cmd -v runas
zatwierdź.
Wykonaj też punkt nr 7. Musisz pobrać program ShellExView
, nie masz pulpitu więc albo postaraj się uruchomić np Firefox z okna Uruchom nowe zadanie
albo pobierz plik zip na innym komputerze, rozpakuj go i przenieś na pendrive USB ShellExView - Shell Extension Manager For Windows
Powyższe czynności nie przyniosły rezultatu.
Skoro problem pojawił się po usunięciu Advsnced system care
Wgraj sobie instalator tego programu na jakiś pendrive.
Spod menadżera zadań uruchom ten instalator i zainstaluj aplikację.
Mała szansa, że to coś pomoże, ale spróbować można.
Jeżeli po tym pulpit wstanie to usuń ten program, ale z pominięciem rozszerzeń używanych przez system.
Myślę, że już to zrobił, kilka dni temu o tym napisałem:
Ale kto wie, bo nie napisał.
Pewnie nie zrobił, bo najpierw zapytałby się jak to zrobić.