Witam, sprawdziłem czas pracy nowych dysków po 2 tygodniach pracy i hd tune jak i crystaldiskinfo wskazują na ssd na 6h pracy i 30 uruchomień, natomiast te programy wskazują inne dane dla hdd - hdtune 53 uruchomienia, a crystaldiskinfo 27 uruchomień. Pomijając dość dziwne wskazania jeśli chodzi o czas pracy, jakie jeszcze parametry sprawdzić lub jaki jeszcze program by zobaczyć czy dysk HDD był wcześniej używany (przed kupnem)?
No tak to jest z tym odczytem danych smart - ale wyglądają na nowe.
Do SSD stosuj program SSD-Z.
Do HDD np: najnowszy HD Tune Pro.
Dzięki za odpowiedź.
Zarówno hdtune pro jak i crystaldiskinfo wskazują na 21h pracy dysku (a ssd po 6 godzin, więc coś z tym hdd lub ssd mi nie pasuje, faktycznie dziwne te odczyty), ale to ten hdtune pokazuje 53 uruchomienia, gdzie u mnie było to te max 27 jak wskazuje crystaldiskinfo. Czy możliwe że dysk był jakoś cofany (nie wiem czy dobre określenie)? Czy jest jeszcze jakiś trzeci program, który polecasz dla porównania?
Raczej nie.
Zobacz co pokaże narzędzie producenta dyski SSD jak jest.
Ja mam tak z Plextorem.
W hdtune wartość start/stop count wynosi 54, a power cycle count tak jak w crystaldiskinfo ilość włączeń - 27. Co oznacza to start/stop count?
Włączanie/ wyłączanie dysku przez system.
Ilość uruchomień kompa po odcięciu zasilania.
Edit:
Wrzuć screny smart tych dysków zobaczymy.
Czyli włączanie/wyłączanie łącznie? I tylko w moim kompie czy jakby był wcześniej dysk używany to też by pokazywało?
Jeszcze takie parametry:
Unsafe shutdown count: 59
Load cycle count: 59
Przyjmując, że u mnie był odpalany te 29 razy, to na co wskazuje powyższe?
Interesuje Cię pozycja 09 w smart, czyli czas pracy dysku plus ewentualnie pozycja 04 Strat/Stop Count.
Ale wygląda na nowy.
Edit:
Poczytaj
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html
Dzięki, bardziej interesuje mnie ten parametr 04 - czy dotyczy on ilości włączeń i wyłączeń dysku tylko w jednym komputerze czy ogólnie?
Ogółem
Jako, że ten parametr przy wyłączeniu i włączeniu kompa skacze o 3 to wygląda na to, że wszystko jest okej, dzięki wielkie za pomoc