Mam system Win 10, wcześniej Win 7 na płycie głównej Gigabyte z UEFI. Niestety z jakiegoś powodu UEFI nie obsługuje automatycznej zmiany czasu, a Windows synchronizuje czas z UEFI. Czy da się jakoś uniezależnić Windowsa od zegara UEFI? Np. wczoraj Windows nie zmienił mi automatycznie czasu mimo, że mam tę opcje zaznaczoną.
Wcześniej, przez wiele lat miewałem płyty główne z BIOSEM i nigdy nie spotkałem się z problemami w tak podstawowych sprawach. A niby UEFI miał być lepszy…
A skąd masz Internet? To znaczy z usług jakiego operatora korzystasz? Bo niektórzy (z tego wiem np. Multimedia) blokują ruch przychodzący na porcie 123/UDP. Klient Microsoftu używa tego portu do odbioru (i do wysyłania) danych z serwerów NTP.
Ja mam z multimedia internet i port 123 zablokowany ale mi z czasu letniego na zimowy automatycznie zmieniło a wcześniej z zimowego na letni musiałem sam ustawiać.
A czemu to nie może działać bezproblemowo tak jak kiedyś, że nie trzeba żadnej interwencji od użytkownika? Auto zmiana czasu wydawała się czymś podstawowym w Windows i bezproblemowym.
Prosta sprawa. Przestaw zegar ręcznie - na przykład o 2 godziny do przodu - a później zmień na automatyczne. Zobaczymy, czy czas się zmieni. Oczywiście w między czasie nie wykonuj restartu systemu, co by UEFi nie zmieniało nic.