Jak zliczyć w pascalu-delphi 7 czas wykonania procedury?
Funkcja GetTime jak znalazłem powinna działać, tyle, że w necie głównie do niej przekazuje się parametry typu word, a w delphi wywala, że jest to funkcja bezparametrowa i zwraca jakiś syf w postaci 56765 …
Można trochę jaśniej ? Tam są jakieś Tform1 itd, nie mam pojęcia co to w ogóle jest, nigdy czegoś takiego nie używałem… Potrzebuje najprostrzą funkcję liczącą czas w milisekundach.
Delphi nie rozpoznaje prawie żadnej z podanych funkcji. Jakich modułów brakuje? To czasem nie jest WinApi ?
Edit
brakło modułu ‘windows’. Procedura działa, ale pokazuje czas w czym dokładnie? ms ? Wynik np dla sortowania bombelkowego tablicy liczb rzeczywistych rzędu 30000 to
30140 ms? czyli 30s jak rozumiem?
Dziękuję za dotychczasową pomoc oczywiście, bo ślęczałem nad tym czasem sporo
Tak, wiem, że to słabe sortowanie i nie nadaje się do dużych tablic, ale mam jeszcze szybkie oraz scalanie właśnie, jak je zaimplementuje to zobaczymy różnicę
Edit
Słuchaj, jeszcze jedna zagwostka, mianowicie, gdy użyje timera jako procedure ( jak niżej) to za cholerę nie chce wyświetlić czasu sorotowania, więc raczej nie liczy go… A gdy po prostu wstawie go w główny program, podam mu odpowiednią procedurę to hula aż miło, w czym problem?
Edit 2
Problem rozwiązany, procedura dodana do case zamiast bezposrednio do procedury sortujacej. Dzięki za pomoc jeszcze raz