Czasami nie działa 5 i 6 w klawiaturze

Nie wiem czemu ale Czasami nie działa 5 i 6 w klawiaturze, numeryczna działa ok

Zabrudzenie lub zalanie. Mechanik, czy membrana? Wyjmuj te klawisze i zobacz w jakim stanie są przełączniki / membrany.

nie widze zabrudzenia, nie był zalany

Podłącz klawkę pod inne urządzenie i tam sprawdź czy jest tak samo

To jest doskonały pomysł w przypadku laptopa. Lepiej tylko by było, gdybyś mu doradził aby go uprał w pralce.

W przypadku klawiatury PC już niedobry pomysł? :open_mouth: Taki głupi to ja nie jestem, by prać klawisze w pralce. :smiley:

Tyle, że on pyta w dziale Laptopy i komputery przenośne. Zatem temat dotyczy laptopa.
Wyjęcie klawiszy w laptopie, przez osoby, które nie mają z tym doświadczenia, zwykle prowadzi do uszkodzenia klawiatury. Natomiast wyjęcie gumek jest często niewykonalne, bo są na stałe z obudową.

Można doradzić, dokładne wyszorowanie sztywnym pędzelkiem, przy jednoczesnym włączonym odkurzaczu. Należy pędzel, szczotkę, trzymać pod kątem i można tak usunąć brud z pod klawiszy. Zdjęcie przycisku zwykle i tak, nic nie zmieni. Jeśli było zalane, to tam nic nie ma do wyczyszczenia, bo są po prostu dwie warstwy folii, zgrzanej, wewnątrz napylone warstwy ze stykami.

Jednak, aby w ogóle zacząć się zastanawiać, nad mechanicznym czyszczeniem, warto się upewnić, że problem jest sprzętowy. To wcale nie musi być wina klawiatury.

1)Zrobić pendriive z jakimś Linuksem, np. Fedorą, odpalić z niego, i testować czy działają klawisze, czy nie. Jeśli problem występuje, to wina klawiatury raczej, i można próbować czyścić, jeśli nie, to przyczyny trzeba szukać w systemie.

Auć, nie zauważyłem w jakim dziale, sorki.

Co do tego czyszczenia, to też chyba bym pod Linuchem sprawdził. najpierw, przyznaję rację. :slight_smile: