Czasowe dezaktywowanie partycji na dysku

Hej.
Zamierzam podmienić w moim laptopie dysk HDD na dysk SSD. Dotychczasowy HDD pozostanie na tym laptopie jako dodatkowy. Dokonam sklonowania partycji systemowej z HDD na SSD. Jednakże nie chciałbym następnie kasować zawartości tej partycji systemowej z starego dysku HDD lecz pozostawić ją na tym dysku jako nieaktywną, a w razie potrzeby (uszkodzenia SSD) aktywować partycję z starego HDD.
Gdzieś wcześniej wyczytałem, że pozostawienie tej partycji na starym dysku będzie stwarzało problemy z działaniem, widocznością obu dysków w laptopie. Stąd też moje pytanie o czasowe dezaktywowanie partycji systemowej.

Usuń literę przypisaną do danej partycji. W ten sposób ją wyłączysz. Jeżeli będziesz potrzebował, to dodasz literę ponownie i wtedy system będzie widział partycję.

Ale bootloader nadal będzie chciał uruchomić system ponieważ pozostaną wszystkie dodatkowe partycje po systemie.

@wneiz Dlaczego po prostu nie odepniesz dysku i nie odłożysz na półkę skoro zależy ci tylko na dysku jako nośniku ratunkowym w przypadku awarii? Albo po prostu stwórz obraz systemu z obecnego stanu na płytę/pendrive itp. który w razie potrzeby przywrócisz czy wgrasz na nowy dysk. A stary HDD będziesz mógł sformatować i przeznaczyć jako dodatkowy magazyn danych do pary z SSD.

A ile zajmuje ta partycja?

@bachus
150GB aktualnie zajmuje ta partycja i chciałbym ją w takiej postaci zachować

@~MacG
nie chce odłożyć tego dysku na półkę, ponieważ chcę go wykorzystywać jako dodatkowa przestrzeń na dane jako drugi dysk w tym laptopie. Twoja sugestia dot. stworzenia obrazu obecnego stanu partycji i zapisu na pendrive byłaby pomocna, gdyby nie fakt, iż zajętość i rozmiar ten partycji to 150GB, a nie posiadam dysku/pendrive o takiej pojemności.

Stąd też zastanawiam nad możliwością jedynie dezaktywowania tej partycji, aby nie ‘gryzła się’ ona z systemem, który zostanie zainstalowany na nowym dysku SSD.

Czyżby nie istniała taka możliwość ?

A może po prostu ten obraz zapisz na HDD na zwykłej partycji :slight_smile:. Na chwilę zapisz go na ssd potem usuń partycję na hdd i z powrotem wrzuć na hdd z jedną partycją

Nie masz jakiegoś dysku gdzie np. trzymasz backup? Nie prościej zrobić obraz tej partycji? Z kompresją może zajmować dużo mniej.