Umi ę :
HTML 95%
CSS 70%
PHP 40%
Czego się nauczyć?? Mam książkę o C++ ,ale to mi nie podchodzi. Jaki język programowania polecacie prosty, łatwy i przyjemny
??
Umi ę :
HTML 95%
CSS 70%
PHP 40%
Czego się nauczyć?? Mam książkę o C++ ,ale to mi nie podchodzi. Jaki język programowania polecacie prosty, łatwy i przyjemny
??
delphi
Na początek naucz się pascala,potem spróbuj sił w C+
może polskiego się naucz?
dawaj teraz na grafikę
Ja umiem HTML-a na jakieś 80-85%.
CSS-a niedawno zaczołem się uczyć. Jakieś 15 - 20%
Teraz:
Mam photoshopa, i uczę się na błędach tzn, co będzie jak klikne to a co jak tamto, oraz z tutków. Wczoraj trochę czasu na to poświęciłem i zmienilem sowje nastawienie do oblugi photoshopa Dobry, fajny program
Przez długi weekend też zamierzam sporo czasu poświęcić na naukę photoshopa.
rss - Mam do Ciebie kilka pytań bo widzę, że bardzo dobrze znasz się na grafice (często pomagasz w dziale Grafika). Od jakiego programu do grafiki zaczynałeś. Ja od photoshopa i myślę, że to dobry wybór. Na czym teraz pracujesz ?? Ile lat w grafice już siedzisz ??
heh, nie znam się na graficę, siedzę w tym dopiero koło trzech miesięcy, zaczynałem od GIMPa, ale używałem go krótko (2 tyg do miesiąca). Potem był Photoshop (kupiłem stosunkowo niedawno - 2 miesiące temu, kupiłem go przez zbieg okoliczności i kupę szczęścia, ale to już temat na inną rozmowę)
:o Tyle czasu i umiesz sporo photoshopa (sądząc po Twoich postach).
Super może nie bo każdy napewno nie ale pewnie sporo.
Dzięk za odpowiedzi.
A w jaki sposób się uczyłeś grafiki ?? Na błędach i na tutakch tak jak Ja czy inaczej :?
PS. Pytam bo chcę brać przykład :lol:
uczyłem się na błędach i tutkach. Mogę ci dać 2 niezawodne rady:
używaj angielskiej wersji Photoshopa
kilka pierwszych tutków może być z polskich stron, ale potem rób z serwisów zagranicznych (ogólnie są na lepszym poziomie, tutki są bardziej wymagające i o wiele lepiej opisywane) takich jak http://www.tutorialized.com
Ten link podaje -jak pewnie sam zauważyłeś - dość często, bo tam są tutki naprawdę prosto wytłumaczone (są wyjatki… ale one nie stanowią reguły przecież)
Mam nadzieję,że jak też będę to będę umiał tyle co Ty Na jednym forum właśnie też Mi polecili na błędach i tutkach.
Szukałem spolszeczenia ale na jednym forum napisali żebym lepiej korzystał z angielskiej to podszkolę trochę język oraz może Mi się to przydać w innych programach.
No pierwsze robiłem z polskich (grafik, webinslide). Teraz czasami też tam zaglądam. Na jednym forum polecili Mi tą stronę z tutkami:
trochę na nią zaglądałem i będę napewno wiele razy jeszcze.
Dzięki za linka, napewno zajrzę
JavaScript
skąd masz tak dokładnie sprecyzowany poziom znajomości owych zagadnień ??
dobry jesteś jak znasz wszystko w % poucz się delphi chociaż najlepiej jest C++ (mój ulubiony język :P)
@rss
znam Ciebie troche dłurzej i nie siedzisz w grafie od 3 miechów nie kłam
fiesta - mic22 pewnie podawał dane tak “na oko”
Ciekawe ile naprawde :-k
A tak wracając do tematu to może tak jak radził f3n3k. Poucz się delphi. Słyszałem, że to dosyć prosty i dobry język dla początkujących w programowaniu :?
Niektorzy panowie wypowiadajacy sie tutaj mylą języki i ich znaczenia.
Co ma wspolnego jezyk Delphi czy C++ z jezykiem PHP ? To sa dwa jezyki o roznych przeznaczeniach. Albo idziesz w tym kierunku albo w tym.
Jak ktos chce pisac sterowniki to nie bedzie sie uczyl PHP tylko np. assemblera i C
Jak ktos chce pisac aplikacje pod platformy to nie bedzie sie uczyl Javascript tylko Delphi lub C++ czy Visual Basic
Jak ktos chce pisac systemy bazodanowe i aplikacje stron www to nie bedzie sie uczyl C# tylko PHP i MYSQL lub ASP.NET , ISAPI Extensions i Oracle
mic22
Najpierw musisz odpowiedziec na pytanie co chcesz programowac a pozniej szukac jezyków do nauki.
Przykladowy rozwój wyglada tak:
Pascal => C/C++ = > Java => C#
Inny:
XHTML=>CSS=>Javascript=>PHP=>MYSQL=>XML
Gry? To dodatkowo DirectX i OpenGL
Prezentacje animacyjne ? To jeszcze ActionScript
pokirbysiło ci się wcześniej to kumpel dużo w grafice siedział, często używałem jego grafik, czasem szpanowałem tylko, że moje własne
to dzięki temu gostkowi dziś jestem szczęśliwym posiadaczem Photoshopa :mrgreen:
Robinhio ma sporo racji Zależy co zamierzasz robić.
W ostatnim numerze KŚ Ekspert pisał o wyborze odpowiedniego języka. Tutaj jest schemacik:
http://www.ks-ekspert.pl/images/nowosci/big/3519.jpg
trochę pomniejszony ale da się chyba odczytać. Gdybyś nie rozczytał to:
Może CI się przyda :roll:
Jeżeli chcesz się uczyć języków tylko dla samej idei poznania języka to raczej nie warto. Lepiej ucz się gdy będziesz miał taką potrzebę
Poprzeglądaj może do tego,
oraz tego tematu.
Dzięki za pomoc: zobacze Pascal’a