Chcę zrobić zwykły kwadrat o jakimś kolorze i nie wiem czego użyć. Narazie dysponuję html, css.
Użyć table, czy czegoś innego?
Chcę zrobić zwykły kwadrat o jakimś kolorze i nie wiem czego użyć. Narazie dysponuję html, css.
Użyć table, czy czegoś innego?
Użyj div, nadaj wysokość / szerokość / kolor tła:
[/code]
Ok, a żyby nie tworzyć nowego tematu: Jak zrobić, by teksty w przyciskach (w menu) były równo od siebie oddalone? Tekst przycisków umieszczany jest jeszcze w tych prostokątach. Problem jest taki, że każdy tekst jest inny i łącznie zajmuje inną długość od reszty.
Np:
tekst1 drugi trzeci czwarty piąty
Dlaczego wyświetla się tylko przycisk ostatni wpisany w html?
Bez kodu trudno stwierdzić, prawdopodobnie nie domknąłeś tagu, lub masz position: absolute,
Mam position: absolute;. A to jak mam inaczej określić położenie?
Jak powiedział drobok, to przez position:absolute i kwadraty się nakładają. Użyj position:relative.
Dlaczego z lewej strony jest taki odstęp ok 8px? Zawsze tak jest i nie wiem jak się tego pozbyć.
Na ślepo ciężko testować, spróbuj dać border: 0; padding:0;
Ew sprawdź, czy wymiary są ok
1). Dobra z odstępem sobie poradziłem, ale mam nowe pytanie. Jaka ładna czcionka? Takie proste znaki jak czcionka, którą piszę ten post i aby była cienka. “tahoma” jest ładna, ale za gruba.
2). Dlaczego po naciśnięciu przycisku wraca on do pierwotnej postaci, chociaż mysz dalej na nim stoi?
Tutaj masz: Lucida Grande, a co do przycisku: bez kodu nie da rady
html:
css:
#start {
width: 100px;
height: 50px;
position: absolute;
top: 00px;
margin-left: 311px;
font-family: verdana;
font-size: 16px;
color: white;
line-height: 55px;
display: block;
text-align: center;
text-decoration: none;
background-color: #5395b8;
}
#start:hover {
text-decoration: underline;
height: 48px;
}
– Dodane 22.05.2013 (Śr) 19:17 –
Dodatkowe pytanie: Dałem liniom “hr” szerokość 100%, ale przy zmniejszeniu okna przeglądarki linia nie idzie do końca z prawej strony.
– Dodane 22.05.2013 (Śr) 21:30 –
– Dodane 23.05.2013 (Cz) 20:42 –
Jak zrobić odstęp 1px między przyciskami?