Czego użyć do zrobienia kolorowego bloku?

Chcę zrobić zwykły kwadrat o jakimś kolorze i nie wiem czego użyć. Narazie dysponuję html, css.

Użyć table, czy czegoś innego?

Użyj div, nadaj wysokość / szerokość / kolor tła:

[/code]

Ok, a żyby nie tworzyć nowego tematu: Jak zrobić, by teksty w przyciskach (w menu) były równo od siebie oddalone? Tekst przycisków umieszczany jest jeszcze w tych prostokątach. Problem jest taki, że każdy tekst jest inny i łącznie zajmuje inną długość od reszty.

Np:

tekst1 drugi trzeci czwarty piąty

http://jsbin.com/avamat/1/edit

Dlaczego wyświetla się tylko przycisk ostatni wpisany w html?

Bez kodu trudno stwierdzić, prawdopodobnie nie domknąłeś tagu, lub masz position: absolute,

Mam position: absolute;. A to jak mam inaczej określić położenie?

Jak powiedział drobok, to przez position:absolute i kwadraty się nakładają. Użyj position:relative.

Dlaczego z lewej strony jest taki odstęp ok 8px? Zawsze tak jest i nie wiem jak się tego pozbyć.

Na ślepo ciężko testować, spróbuj dać border: 0; padding:0;

Ew sprawdź, czy wymiary są ok

1). Dobra z odstępem sobie poradziłem, ale mam nowe pytanie. Jaka ładna czcionka? Takie proste znaki jak czcionka, którą piszę ten post i aby była cienka. “tahoma” jest ładna, ale za gruba.

2). Dlaczego po naciśnięciu przycisku wraca on do pierwotnej postaci, chociaż mysz dalej na nim stoi?

Tutaj masz: Lucida Grande, a co do przycisku: bez kodu nie da rady

html:

start

css:

#start {

width: 100px;

height: 50px;

position: absolute;

top: 00px;

margin-left: 311px;

font-family: verdana;

font-size: 16px;

color: white;

line-height: 55px;

display: block;

text-align: center;

text-decoration: none;

background-color: #5395b8;

}

#start:hover {

text-decoration: underline;

height: 48px;

}

Dodane 22.05.2013 (Śr) 19:17

Dodatkowe pytanie: Dałem liniom “hr” szerokość 100%, ale przy zmniejszeniu okna przeglądarki linia nie idzie do końca z prawej strony.

Dodane 22.05.2013 (Śr) 21:30

http://anything.cba.pl/

Dodane 23.05.2013 (Cz) 20:42

Jak zrobić odstęp 1px między przyciskami?