Czemu mój komputer widzi inny procesor?

Potrzebujesz boxowego chłodzenia z quada, to z E jest za słabe.

Gdzie pisało? W Windowsie? Windows nas nie interesuje :slight_smile: Bios lub live CD z Linuksem sprawdź.
Szansa na padniecie połowy quada lub skalpowanie i podmiankę widze jak 1 do 1000…

nie bo ja mam Boxowe chłodzenie, nie chce wyjść na głupka

boxowe z E czy z Quada, bo nie łapie już czym chłodzisz. Jak się przegrzewa, to chyba na E chłodzeniu.

Ładne zdjecie, ale nas czepek nie interesuje, napisał Gom, ze można podmienić. Zobacz jako co go bios pozna. Tylko i az tyle.

Jak bios wykryje Quada -> reinstalka Windowsa.

Wstaw screen z właściwości systemu. Zainstaluj program AIDA 64 i sprawdź jaki procesor wykrywa. i nie przesadzaj z pastą termo przewodzącą.

Uruchom jakieś livecd z linuksem i wpisz w konsoli lscpu.
Sprawdź czy wykryje C2Q czy coś innego.

Prawdopodobnie płyta nie obsługuje tego CPU lub jest on uszkodzony.

Możesz również spróbować przywrócić ustawienia fabryczne BIOSu, zwykle opcja load setup defaults

bardziej uszkodzony sprawdzałem przed kupnem czy moja płyta główna pasuje do procesora i pasuje

Nie napisałeś jak BIOS widzi q8300
Pod jaką nazwą.

sry jutro lub kiedyś indzie włoże ten procesor bo nie mam pasty żeby go włożyć :frowning:

Na czas testu można zamocować chłodzenie bez pasty. Do BIOSU wejść to chwila. Nie zdąży się rozgrzać. A nawet jeśli, to zadziała zabezpieczenie termiczne i komp po prostu się wyłączy.

zobaczę jutro lub dziś stawie zdjęcie czy widzi

To powinien być trzeci, a nie trzydziesty drugi wpis w tym wątku :neutral_face:

4 polubienia

No to jutro: pasta->zgrywanie danych-> instalka od 0 windowsa.

Czekaj, czekaj… jeszcze będzie odcinek pod tytułem: dlaczego procek ma 2,5GHz, a “leci” na 2GHz :joy:

Aha że mam reinstalacje win 10 jo sry tylko się pytam

Tak jutro w planach, Windows “nie rozumie”, że podmieniłeś procek, tłumacząć, trzeba go do 0 wyciąć i postawić nowa instalację, tak najszybciej, pewnie można grzebać, ale…

Na początek zainstaluj procesor, chłodzenie, potem zresetuj BIOS (do wartości domyślnych). Z reinstalacją systemu zdążysz. To byłoby dość dziwne, gdyby Windows nie łyknął nowego procka.

Po zainstalowaniu Windows, zrób wszystkie dostępne aktualizacje
Potem zainstaluj oba programy pod linkiem, wybierając System Windows 10
Downloads for Intel® Core™2 Quad Processor Q8300 (4M Cache, 2.50 GHz, 1333 MHz FSB)
Wtedy możesz przetestować, czy widzi procesor poprawnie.

wszystko ok ale czemu pisze że 2,00Ghz ale czemu mi pisze że szybkość 0,86 Ghz w menadżerze zdań a po drugie jest ten problem