Witam kupiłem procesor Intel core 2 Quad q8300 a mój komputer wykrywa że to jakiś Intel Pentinum Dual core. Sprawdzałem nazwe w procesorze i też pisało że to Intel Core 2 Quad q8300 wiecie to od czego.
BIOS Ci tak pokazuje?
nie sprawdziłem Mój komputer/Właściwości a bios to nie wiem
też sprawdzałem CPU- Z też to pokazywał
narazie nie wymieniam procesora bo ma pastę termoprzewodzącą słabo nałożoną i muszę kupić nową bo nie mam
To sprawdź w BIOS.
okej
okej ale narazie nie będe sprawdzał bo mam inny procesor nie wiem odpowiem tak za kilka dni bo muszę mieć pastę termoprzewodzącą.
Przy starcie systemu jakims klawiszem f1-12 wchodzisz w bios, tam zobaczysz co masz. Obstawiam, iż miał Pan Duala, Windows wstał po wymianie, ale nie “zrozumiał”, ze coś się zmieniło -> reinstalka.
Może ktoś założył na procesor czapkę od quada?
Za dawnych czasów to się nazywało “szlifowanie”. Sam się w ten sposób nabrałem: kupiłem DX2-66MHz przeszlifowany na DX4-100MHz.
nie wiem mam teraz na tym procesorze pastę termoprzewodzącą i nie wiem jaką zmyć ona jest świerza.
Jak jest świeża, to wystarczą suche ręczniki papierowe. Ale i tak przydałoby się odtłuścić przed nałożeniem nowej.
Pisze tak na procesorze ( Intel ® © 06 Q8300
Intel Core 2 Quad) i na dole też pisze ale chyba to nie ważne
Jaką masz płytę główną?
Jaki masz Windows?
Płyta: asrock penryn1600sli-110db Win:10 Home
Już widzę tego biednego Janusza biznesu jak skalpuje by sprzedać za 35miast 30 zł
Jeżeli autom może niech wejdzie w ten bios, to wszystko wyjaśni, po co wyjmował i czyścił nie mam pojęcia…
Jaką masz wersję BIOS?
Widzę na stronie, że q8300 obsługiwane są od wersji 1.40
mam 1.40
pierwszy raz włożyłem ten procesor wszystko ok ale pisało Intel Pentinum Dual core ale miał też 2 rdzenie i się przegrzewał drugi raz włożyłem ten procesor to nawet komputer nie chciał się do końca włączyć, włączył się ale nie było widać znaczka microsoftu. narazie mam Intel core 2 duo cpu E7400 2.80 Ghz