Czemu nie ma 5G?

Właśnie teraz po wysyłaniu tych SMS-ów coś ruszyło,
mój smartfon w domu raz pokazuję 5G na przemian z LTE z tym że powolnie to idzie,
bo na speed test mierzy download z 15Mb/s a mieszkam w centrum miasta,
gdy się oddaliłem z jakieś 3km od miejsca zamieszkania to speed test pokazywał ponad 600Mb/s
a na końcu miasta lekko ponad 400 co mnie zdziwiło.
Przypadkiem nie leży tutaj wina w odbiorniku 5G jaki jest w telefonie,
który dopiero z tą siecią zaczyna się rozwijać?
Czy może coś jest z agregacjami pasm choć na tym to się wogule nie znam.
albo system smartfona potrzebuję jakieś aktualizacji?
Dziwi mnie to bo mam jeszcze drugiego operatora internetu w routerze podłączonym do komputera,
z tym że ten router nie ma 5G i download w nim wynosi 140Mb/s dostawca ten się nazywa Aero2.
Myślę że router lepiej radzi sobie z internetem od smartfona.

No to jesteś w domu.
Czyli telefon odbiera 5G i wszystko jest OK.
Sama prędkość w centrum miasta…to już wyższa szkoła jazdy.
W necie często piszą, że w niektórych lokacjach, gdzie jest 5G to lepiej działa LTE.
W zależności od miejsca w którym robisz pomiar, wyniki mogą się bardzo różnić.
Bardziej od tych robionych po LTE, ponieważ główną przyczyną słabszych transferów jest to, że 5G gorzej „przebija” się poprzez budynki od LTE, a więc ma słabszy zasięg.
Dodać do tego spore obciążenie nadajnika w środku miasta i zonk.
To co miało działać jak rakieta znowu tylko pełza.
Na otwartej przestrzeni transfer rośnie co jest normalne.
Porównujesz dwie sieci.
Nie wiadomo, czy akurat Orange nadaje z tego samego masztu co Areo2, ponieważ - " A2mobile korzysta z sieci własnej Aero2 Sp. z o.o., oraz z nadajników sieci Plus. Usługi są świadczone w technologii 2G, 3G oraz LTE i LTE Advanced".
Czyli nie, jeśli nic się nie zmieniło.
Więc nie ma to zbytnio sensu takie porównanie.
Tak poza wszystkim, do normalnego sprawnego używania netu w telefonie raczej nie potrzebne są mega prędkości…to zaślepianie ludzi reklamami o 5G.
Jeśli nie pobierasz mega GB jak gry po 100 GB itp. z sieci, co w telefonie nie ma raczej miejsca… to różnica między 800 Mb/s a 50 Mb/s w telefonie jest raczej bez znaczenia.
Oczywiście 15 Mb/s to już trochę mało…ale jak będziesz miał stabilne takie 40 Mb/s po zwykłym stabilniejszym LTE to wystarczająco dla normalnego korzystania z telefonu.
Czyli nie ma co szukać dziury w całym.
Skoro masz router ze świetnymi prędkościami w domu, to telefon łącząc się po WiFi w domu ma te same osiągi.
A na zewnątrz po jakie licho ci 600 Mb/s?
" Zalecana prędkość internetu do oglądania filmów: w jakości 576p ‒ nie niższa niż 2 Mb/s. w jakości 4K ‒ 25 Mb/s.
Więc co chcesz robić na tym telefonie poza oglądaniem filmów w 4K?
8K?
"Minimalne wymagania dotyczące prędkości: Do przesyłania strumieniowego 8K zalecane jest połączenie o przepustowości co najmniej 50 Mb/s".
Więc?
8K w telefonie?
Naprawdę zależy ci na jakichś kosmicznych prędkościach w telefonie?
Jeśli tak to dopytuj, co zmieniać, co ustawiać w telefonie, żeby miał te 300 Mb/s.
Pewnie na początek operatora.
To, że telefon przeskakuje z 5G na LTE to normalne przy automatycznym ustawieniu.
Wybiera lepsze pasmo w danej chwili.

chyba się zmieniło bo na ich stronie twierdzą że mają 5G

jeśli chodzi o Internet w telefonie to z tym się zgodzę,
chyba że ktoś pobierał by coś mega wielkiego na telefon w co wątpię

sprawdzałem smartfonem przez wi-fi z routera ten internet od Aero2 ma taką samą prędkość co przez komputer, choć używałem wcześniej jeszcze internet od Play na kartę i Viking Mobile tylko nie pamiętam ich prędkości

ten telefon nie wyświetli filmu w 4K bo ma rozdzielczość 2K

no kosmiczne to przesada ale ten z Orange jak mówiłem ma prędkość parę Mb/s
no to trochę przymało

OK Pewnie Areo2 już wprowadza też 5G.
Jednak nie nadają chyba z tych samych nadajników co Orange, więc to jest kluczowa sprawa, dlaczego ich LTE masz na przykład dużo lepsze niż od Orange.
Tak, jeśli z Orange masz tylko kilka Mb/s to niestety, ale winny jest operator a nie twój telefon.
Fizyki się nie przeskoczy i nawet 5G nie pomoże, jeśli jesteś w słabym zasięgu lub jest przeciążony nadajnik, ponieważ 5G niby szybko nie można zapchać jak LTE, ale jak pokazuje życie różnie z tym bywa.
Dopytuj jeszcze chłopaków, sprawdzaj ustawienia, ponieważ może faktycznie to na razie będziesz miał lepiej przy ustawieniu LTE i wyłączonym 5G.
Testuj sprawdzaj i dopytuj jeszcze, sprawdź jak to jest u kumpli z innymi telefonami w tych samych rejonach i z tym samym nadajnikiem Orange.
Wiadomo, że poszczególne modele nawet tej samej marki mogą różnić się „czułością” odbioru.
Jednak różnica nie powinna być drastyczna.
Sam telefon jak piszesz osiąga niezłe prędkości w świetnych warunkach.
Słowo klucz to właśnie niestety te świetne warunki.
Pewnie w jednym pokoju masz dosyć dobry transfer, a w innym może być tragiczny.
Takie różnice niestety bardziej „czuć” przy 5G niż przy 4G zwłaszcza w blokowiskach dużych miast.
5G wymaga większej ilości nadajników, operatorzy powłączali na razie te które już były, ale sukcesywnie pewnie łatają dziury i na pewno i odbiór 5G będzie coraz lepszy…(?)
Agregacja pasm to ciekawy temat.
Może ktoś podpowie ci jaką apką co sprawdzić w twoim telefonie i ewentualnie jak sobie go ustawić.

no właśnie odbiera i cały czas, gdybym nie założył tego wątku to by wogulę nie odbierał,
stosowałem się do poleceń z powyższych postów i jest o.k.
raczej problem tkwił w tym że chyba w aplikacji nie był uruchomiony

działa różnie choć w niektórych częściach miasta zaskakuje

sprawdzałem Internet od plusa ma zbliżoną prędkość co aero2

Więc przenieś numer do Plusa i będziesz miał lepsze prędkości niż z Orange, skoro lepiej działa.