Witam.
Kupiłem nowy smartfon Infinix Note40 Pro+ 5G w sklepie stacjonarnym,
mam włączone 5G i jestem w zasięgu 5G lecz te 5G nie odbiera.
Numer mam na kartę nie na abonament, operator sieci twierdzi że nie
trzeba zmieniać karty sim na nową, bo ta marka nie jest kompatybilna
z tym co mają w sprzedaży, czy to znaczy że musiałbym kupić telefon
u operatora? Tak to zrozumiałem.Ogólnie telefon działa, można dzwonić
i mieć LTE.
Wysłałem sms o tytule KARTA i przyszła odpowiedź że telefon
nie jest na liście rekomendowanych przez operatora. Proponujemy
jego wymianę w celu w celu zagwarantowania rozmowy w 4G.
To znaczy że operatorzy specjalnie wprowadzają jakieś blokady?
Pewno w tym wypadku Twój operator nie ma zrobionych testów tego modelu więc nie jest na liście certyfikowanych. Nie oznacza to blokady ale oni to nazywają brakiem wsparcia.
Pierwsze słyszę, by operator blokował telefon dostępem sieci 5G.
Co to za operator?
Może być też tak, że masz starą karte SIM, która nadzwyczajniej w świecie nie obsługuje 5G.
Coś jest chyba właśnie z kartą SIM nie tak skoro…
„Infinix Note 40 Pro+ 5G jest kompatybilny z polskimi sieciami 5G i oferuje szereg zaawansowanych funkcji, co czyni go atrakcyjnym wyborem dla użytkowników w Polsce”.
Albo masz numer w jakiejś dziwnej sieci.
„Według dostępnych informacji, Infinix Note 40 Pro+ 5G wspiera pasma 5G używane w Polsce, takie jak n1, n3, n7, n8, n20, n28, n38, n40, n41, n77 i n78 . Oznacza to, że powinien działać z sieciami 5G oferowanymi przez polskich operatorów, takich jak Orange, T-Mobile, Plus i Play…”
To znaczy że operatorzy specjalnie wprowadzają jakieś blokady?
Pierwsze słyszę, by operator blokował telefon dostępem sieci 5G.
Operator może blokować w niskich abonamentach 5G np. tak robi lajt mobile i jak masz ostatni abonament za 30 zł (bez podwyżki na 45 zł po 3 miesiącach (to chyba wprowadzili od około czerwca 2024, bardzo brzydko z ich strony)), to pewnie bez sypnięcia groszem wirtualny BOK nie aktywuje (a już z kartą dla Routera – 5G łapie telefon i dość nowy router).
Niestety bez Google nic mi nie mówi:
Wysłałem sms o tytule KARTA pod numer 80233
Ani czy masz pre-paid, miksa, subskrypcję (np. Mobile Vikings) czy abonament.
Niby Google wskazuje, że to Orange lub być może Nju. Ale lajt mobile od niedawna ma karty do infrastruktury Orange:
Do blokady zakresów 2G-4G mogę polecić:
Jedynie nie robiłem testów, jak to radzi sobie z oszukanym 5G „NSA”.
Orange ostatnio 5G udostępnił we wszystkich taryfach na kartę za darmo.
Wcześniej trzeba było wykupywać dostęp w tej najtańszej.
Teraz chyba wszystkie większe sieci już dają 5G za darmo w ofertach na kartę.
Więc kolega ma chyba problem czysto techniczny.
Najbardziej możliwy to karta SIM bez wsparcia, chociaż konsultanci mówią co innego.
Kiedyś to chyba kosztowało 5 zł a teraz faktycznie za darmo. Jeśli nie mam urządzenia wykorzystującego 5G i w najbliższym czasie nie planuję mieć, to czy powinienem to włączyć? Są jakieś tego minusy skoro nie włączyli automatycznie?
Bez różnicy. Powinno z automatu się włączyć, ale u mnie nie włączyło.
Ja mam kartę włożoną do routera bez 5G więc mi to lipton.
Jednak dostałem chyba jakiś sms i tam po jego otwarciu uaktywniło mi to 5G, ale nie pamiętam dokładnie jak to było.
Dziwi nadal pozycja w Mój Orange dotycząca możliwości włączenia 5G, kiedy nie ma to już sensu bycia, skoro każdemu dali to za darmo.
Na forum „Nasz Orange”, ktoś chyba nawet kłócił się o to 5 zł i mu operator zwrócił, kiedy miał wykupioną tę opcję a dali wszystkim za darmoszkę.
mam w sieci Orange na kartę, sim jest stary bo z czasów gdy jeszcze nie było 5G,
byłem u operatorów i powiedzieli że nie trzeba zmieniać karty sim,
nie wiem kto mówi prawdę bo wszystko co tu mówicie jest przeciwnością tego co
mówi operator, więc kto ma rację?
Jak włączyć 5G w Orange na kartę?
Wystarczy wysłać SMS-a o treści 5G pod numer 815.
Po tym, jak to zrobisz, w aplikacji pojawi się nowa włączona usługa — 5G Pass — aktywna do 31.12.2099 roku. Z kodu można skorzystać w ofercie Orange na kartę.
Jak włączyć 5G na karcie SIM?
wejdź do sekcji „Sieć komórkowa”, wybierz „Opcje danych komórkowych”, w panelu „Głos i dane” określasz typ sieci, z jaką będzie łączył się Twój telefon (ustawienie 5G On zużywa więcej energii) + włączyć VoLTE, w trybie 5G Auto smartfon sam przełączy się pomiędzy 5G a LTE.
Jeśli twoja karta wspiera 4G LTE to wspiera też 5G, więc faktycznie może nie tędy droga.
Więc pozostaje „wypięcie” się Orange na twój model telefonu, chociaż wspiera on 5G dostępne w Polsce.
Orange sprytnie to chyba robi specjalnie i zachęca do kupna telefonu u nich…
" Dlaczego nie mam 5G w Orange?
*czytamy(…) Jednocześnie pomarańczowy operator zastrzegł, że gwarantuje poprawne działanie 5G tylko na urządzeniach zakupionych w Orange!
Tutaj może pies jest jednak pogrzebany, chociaż takie postępowanie Orange, jeśli faktycznie to jego wina jest niżej pasa.
Jednak twój telefon jak najbardziej wspiera Orange… jest podany model Infinix
• Infinix Note 30 5G… więc nie wierzę, że nowszy model nie jest oficjalnie wspierany.
Wygląda chyba na to, że jednak nie jesteś w zasięgu sieci 5G.
PS A tak na marginesie to jakiś dziwny dostałeś ten komunikat zwrotny od Orange na wysłany sms o treści KARTA.
Przecież nie chodzi ci o rozmowy 4G a sprawdzenie ma dotyczyć 5G i nie telefonu a twojej karty.
Taki komunikat zwrotny jakby sugeruje, że twoja karta wspiera jedynie 3G?
SMS o treści KARTA wysłany w sieci Orange (na numer 80190) pozwala sprawdzić, czy Twoja karta SIM obsługuje sieć 5G.
No chyba już ten numer nie działa, bo mi daje informację zwrotną, że nieprawidłowa treść smsa, więc ciekawe, że ty dostajesz zwrotną.
W ustawieniach w Mój Orange w sekcji Plan taryfowy i karta SIM jest wymienione, czy twoja karta wspiera LTE…więc i 5G.
„specjaliści” w sieciach już nie raz wprowadzili mnie w błąd, więc idź i poproś o wymianę na nową kartę. W końcu w sieci jest to usługa za darmo
Znalazłem niby inny numer smsa 80233 i treść KARTA… to nie przychodzi info zwrotne w ogóle.
I tak to działają te smsy informacyjne w telekomach.
Ciągle je zmieniają nie wiedzieć po co.
Być może dlatego, że…
Wyjmij kartę SIM z aparatu. Jeżeli na karcie jest napis USIM, USIM.MC, LTE, Twoja karta SIM obsługuje LTE.
wysłałem, odpisali że mam bezpłatny zasięg 5G
patrzyłem w aplikacji mam włączoną tą usługę
mam włączony w telefonie 5G i VoLTE
wyjąłem pisze USIM.MC. P
sprawdzałem na stronie operatora jestem w zasięgu 5G
W takim razie skąd masz pewność, że 5G ci „nie odbiera”?
w prawym górnym rogu nie świeci się 5G
To jakieś wybitnie problematyczne urządzenie…
Na YT porady jak zresetować bo właśnie zwisy na 5G…
Jakieś poradniki w stylu „Jak rozwiązać 25 problemów”.
W moim telefonie też nie wyświetla się żadna ikonka rodzaju sieci, tylko miernik sygnału. Dopiero gdy włączę dane komórkowe to pokazuje się rodzaj połączenia.
W Ustawieniach wejdź do sekcji informacje o telefonie>status karty SIM lub coś podobnie brzmiącego. Tam będzie podane jakiego rodzaju sieci używa telefon.
Coś w ten deseń: